Primarul Dominic Fritz: „Timişorenii subvenţionează preţul căldurii din Bucureşti, în timp ce ei stau în frig”

Dominic Fritz a vorbit şi despre promlemele societăţii de termoficare Colterm din Timişoara.
„Eu am fost primar şi iarna trecută. Am avut o iarnă dificilă. Am început nişte demersuri de retehnologizare, de a curăţa datorii.  Avea peste 300 de milioane de lei datorii, iar primăria, în plus, garantase pentru o parte din aceste datorii, spre exemplu 50 de milioane la EoN. Eu am început să plătesc aceste datorii. Însă a contat preţul la gaz. Nu doar că a crescut, a explodat. Dacă preţul s-ar fi dublat, aş fi înjurat, aş fi făcut rectificări bugetare, dar aş fi găsit cumva bani. Însă la preţuri care sunt de patru-cinci ori mai mari (vorbim de milioane de euro lunar), deja sunt dimensiuni unde orice fel de buget local, care dintr-o dată trebuie să scoată… Deci unde o factură într-o iarnă grea era de 10-15 milioane de lei, acum e între 60 şi 80 de milioane de lei”, a declarat Dominic Fritz pentru News.ro.
Primarul Timişoarei mai spune că preţul la gigacalorie nu a mai fost ajustat de zece ani, deşi, real, costul producţiei a tot crescut. 
„Diferenţa dintre ce a încasat Colterm şi costul real de producţie a fost acoperit ori prin datorii, ori prin subvenţie din partea primăriei. Dar nu poţi să dai 90% din bugetul local”, a mai spus Fritz.
Deşi mulţi timişoreni au fost nemulţumiţi de problemele pe care le-au avut din cauza lipsei căldurii, Fritz susţine că majoritatea locuitorilor au înţeles situaţia. 
“Nu putem să ignorăm această realitate economică. Noi am început să refacem reţelele de termoficare, anul trecut am înlocuit 15 kilometri de reţea, anul aceasta încă 15, prin care o să reducem pierderile. Toate aceste lucruri nu s-au făcut în ultimii 10 ani şi acum plătim preţul dur (…).Deja nu mai facem faţă. În Timişoara sunt şcoli în online pentru că e prea frig în clase, pentru că nu există bani ca să încălzim şcoala la temperatură normală. Zeci de mii de oameni în Timişoara stau în frig. Situaţia este gravă”, a completat Fritz.  
Salvarea este încălzirea de afară şi venirea primăverii. Deja sunt temperaturi de 14-15 grade Celsius.
“Da, dar este absolut inumană această abordare. Pentru următoarele săptămâni avem nevoie de ajutor din partea guvernului. Şi nu doar Timişoara, ci toate oraşele care depind de sisteme centralizate de termoficare (…). Timişoara stă în frig, în timp ce la Bucureşti preţul la gazul de la ELCEN este de 150 de lei megawatt pe oră, iar în Timişoara noi am plătit în jur de 500 de lei. Pentru că în Bucureşti există un contract preferenţial cu o companie de stat, timişorenii subvenţionează preţul din Bucureşti, în timp ce ei stau în frig. E absurd. Dacă noi, la Colterm, am avea un contract cu 150 de lei megawatt pe oră, n-aţi auzi în veci de primarul Fritz plângându-se sau cerând bani şi n-aţi auzi nicio ştire de şcoli fără căldură. 150 de lei e mai scump decât iarna trecută, dar ar fi o creştere pe care o putem gestiona”, a mai spus Fritz.  
 

Vă mai recomandăm să citiţi:

Arădenii încep să tremure în locuinţe ca în timpul comunismului. „Avem gazul asigurat vreo zece zile” 

Dominic Fritz îi cere premierului Ciucă să ajute Timişoara „acum“ pentru evitarea unor „consecinţe catastrofale“

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.