Problema cumplită pe care o au angajaţii de la centrala nucleară de la Cernobîl. Forţele ruse au preluat controlul de 12 zile

Angajații de la centrala nucleară Cernobîl trec prin cea mai grea perioadă din viața lor, fiind de 12 zile sub ocupație rusească. Soldații ruși au înconjurat centrala și au preluat controlul pe deplin. Angajații continuă să lucreze însă o rudă a unuia dintre ei a povestit sub protecția anonimatului prin ce trec cei 100 de angajați surprinși în urmă cu 12 zile la locul de muncă de armata rusă.

Problema cumplită pe care o au angajaţii de la centrala nucleară de la Cernobîl

Angajații centralei nucleare de la Cernobîl trec prin momente tensionate, aflați de 12 zile sub ocupație rusească. Aceștia continuă să își facă treaba pentru care au fost angajați, însă se confruntă cu probleme serioase atunci când vine vorba de mâncare și medicamente. Aceștia nu știu exact când se va termina războiul, așa că au raționalizat mâncarea, astfel încât să le ajungă pentru o perioadă mai lungă. S-au limitat la o singură masă pe zi, iar aceasta constă, în general, în pâine sau terci. O rudă a unuia dintre angajați a declarat pentru BBC, sub protecția anonimatului, că partea rusă le-a permis acestora să se ducă acasă, însă le-a spus că nu le garantează securitatea în drum spre casă, nici lor nici colegilor care vin să-i înlocuiască.

Așa că cei 100 de angajați au ales să rămână în incinta centralei și s-au împărțit în schimburi, pentru a se putea odihni. Centrala nu are însă spații de odihnă, așa că muncitorii sunt nevoiți să doarmă în paturi de campanie sau chiar pe jos, pe unde apucă. Există îngrijorări tot mai mari că stresul le-ar putea afecta capacitatea de a-și îndeplini în siguranță sarcinile, iar o eroare ar putea duce la un dezastru.

Problema cumplita pe care o au angajatii de la centrala nucleara de la Cernobil

Armata rusă a preluat controlul centralei

Alți 200 de membri ai gărzii ucrainene, care se ocupau de securitate la momentul atacului, rămân de asemenea captivi ai armatei ruse. Soldații ruși se află acum în zona de excludere de la Cernobîlul și au înconjurat perimetrul uzinei.

Primarul orașului Slavutici, Iuri Fomicev, spune că situația angajaților de la centrală este una dificilă și se teme pentru siguranșa acestora. Familiile lor sunt îngrijorate, mai ales că unii dintre angajași au nevoie de medicamente specifice.

„Situația este complicată și tensionată. Le este greu din punct de vedere moral, psihologic și fizic. Unii dintre angajați au nevoie de medicamente care sunt limitate la fabrică și asta îngrijorează rudele și mai mult. Trebuie să le spunem că în prezent nu există o modalitate sigură de a scoate muncitorii de acolo”, a declarat primarul din localitatea învecinată, unde locuiesc cei mai mulți dintre angajații centralei.

Chiar dacă centrala nu mai este funcțională, după accidentul din urmă cu 36 de ani, la sit mai lucrează aproximativ 2.400 de oameni: cercetători, tehnicieni, bucătari, medici și personal auxiliar, plus membri ai gărzii naționale.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.