Războiul lui Putin în Ucraina este menit să schimbe echilibrul geopolitic / China stă acum în centrul tablei de șah globale

Războiul lui Putin din Ucraina este menit să schimbe echilibrul geopolitic și tabla de șah globală aşa cum le cunoșteam noi cu o lună în urmă, înainte ca tancurile și rachetele rusești să aducă în inima Europei un război din secolul XX, scriu jurnaliștii italieni de la <a href=”https://www.ansa.it/sito/notizie/mondo/2022/03/28/la-guerra-di-putin-e-i-nuovi-equilibri-globali_0489bbfd-3932-4832-8c76-bbeede70c534.

html” target=”_blank”>Ansa.

Vladimir Putin si Xi JinpingFoto: Agerpres/Xinhua

Iar China se află în centrul acestor schimbări. Beijingul și-a menținut o poziție în mod deliberat ambiguă, însă îşi planifică deja mișcările pentru următorii câțiva ani. Recenta consolidare a relaţiilor, dorită de Putin și Xi, nu a fost renegată.

China va defini următoarea fază a războiului Rusia-Ucraina – și schimbarea ordinii mondiale, scrie și <a href=”https://www.

atlanticcouncil.org/blogs/new-atlanticist/china-will-define-the-next-phase-of-the-russia-ukraine-war-and-the-shifting-world-order/” target=”_blank”>Atlantic Council.

Însă China, pe de-o parte evită să condamne în mod explicit Moscova, în timp ce de cealaltă parte continuă să spună că crede în dialog și respect pentru integritatea teritorială și suveranitatea statelor.

O alianță India și China care să surâdă Rusiei?

Teama Beijingului este că criza economică care va urma sancțiunilor ar putea afecta expansionismul său centrat pe proiectul „Noului Drum al Mătăsii”.

Pe de altă parte, globalizarea, așa cum am cunoscut-o până acum, este destinată să se schimbe rapid, iar interconectarea și interdependența economiei globale vor înregistra, cu siguranță, eșecuri semnificative.

China nu se va expune războiului și, între timp, va pregăti terenul pentru noi alianțe. Ministrul de externe Wang a călătorit recent în India, aceasta fiind prima vizită de la ciocnirile din 2020 de la granița cu Himalaya, care au dus la o deteriorare rapidă a legăturilor dintre cele două țări cele mai populate din lume.

Acum, în fața noilor probleme de înfruntat, eventual împreună, pare că a fost uitat aproape tot. China și India importă energie din Rusia și 50 la sută din armamentul indian provine de la Moscova.

Prin urmare, Occidentul se teme că pe termen mediu, India și China ar putea crea o alianţă care să surâdă Rusiei. Ar fi un scenariu nebunesc care ar face ca lumea să se dividă între două fronturi într-o nouă formă de Război Rece.

Numai că de data aceasta la conducerea frontului de Est nu s-ar mai afla Moscova, ci Beijingul.

Discutie Joe Biden – Xi Jinping Foto: – / Shutterstock Editorial / Profimedia

China are schimburi comerciale mai puternice cu Europa și SUA

Un scenariu care ar fi merge, parțial, împotriva intereselor chineze: ce s-ar întampla cu comerțul cu SUA și cel cu Europa al unei țări care se concentrează în întregime, sau aproape în întregime pe comerțul internațional?

În alegerile făcute de Beijing și în răspunsul la această întrebare, pe care l-am putea afla peste câteva luni, vom afla care va fi noua structură geopolitică globală a următorilor câțiva ani.

Potrivit analiștilor, a fi de partea aliatului politic Rusia ar avea puțin sens economic pentru China, deoarece Statele Unite și Uniunea Europeană consumă în continuare mai mult de o treime din exporturile chineze.

„În ceea ce privește chestiunea pur economică, dacă China ar trebui să facă o alegere – Rusia versus toți ceilalți – vreau să spun că pentru China este clar ce trebuie să facă, deoarece este atât de integrată cu toate aceste economii occidentale”, a declarat pentru Reuters Chad Bown, cercetător senior la think tank-ul Peterson Institute for International Economics, cu sediul la Washington, care urmărește îndeaproape comerțul cu China.

Reconfigurarea piețelor a început deja

Presiunea asupra comerțului global rezultat în urma războiului este deja evident în interdicțiile de export și în sincopele lanțului de aprovizionare, scrie Reuters.

Produsele, de la cărbunele indonezian până la legumele egiptene, nu sunt disponibile pentru vânzare în străinătate.

Cumpărătorii de alimente caută orez pentru a înlocui grâul ucrainean și rusesc, o lipsă de îngrășăminte se profilează pe măsură ce lumea este tăiată de la potasiul rusesc – un ingredient cheie – și pare să existe puține șanse pentru a reveni la sistemul global de relații economice de până acum.

În locul fostului sistem global de schimburi comerciale vedem o reconfigurare în care exporturile de mărfuri și energie ale Rusiei găsesc piețe în China și India, în timp ce minereurile și gazele australiene ajung în Europa.

Pentru a înțelege şi mai bine modul în care războiul lui Putin schimbă lumea, putem privi și la ceea ce se întâmplă în America Latină, unde Argentina și Brazilia, extrem de precaute în condamnarea invaziei ruse, se gândesc deja să înlocuiască Moscova și Kievul în exporturile de porumb către piețele globale.

Foto: Profimedia

Buenos Aires și Brasilia sunt al doilea și, respectiv, al treilea producător de porumb din lume, iar acum privesc războiul dintr-o altă perspectivă.

Cu o lună în urmă, Donbasul părea departe. Acum, din războiul izbucnit în acea micuţă regiune se nasc schimbările globale care vor construi lumea de mâine. Iar, Putin, dând undă verde tancurilor sale, voia să schimbe istoria. Ceea ce se şi întâmplă de altfel, dar nu în direcția pe care și-a dorit-o el.

sursă: Ansa, Rador, Reuters și Atlantic Council

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.