România închide spațiul aerian pentru aeronavele companiilor ruseşti. Rusia nu se lasă mai prejos Update

Rusia este sancționată din nou de către Occident. România a anunțat că închide spațiul aerian pentru aeronavele rusești, ca urmare a invaziei din ultimele trei zile, pe care Vladimir Putin a ordonat-o asupra Ucrainei, statul de la granița vecină.

România închide spațiul aerian pentru aeronavele rusești

Update 26 februarie, ora 19.40. Rusia a anunţat că îşi închide spaţiul aerian pentru companiile aeriene din România, după o decizie similară luată de autorităţile din ţara noastră.

Autoritatea Aeronautică Civilă Română a închis, începând cu ora 15:00, spaţiul aerian al României pentru toate zborurile regulate ale operatorilor înregistraţi în Federaţia Rusă.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Țara noastră a decis să demareze procedura prin care se suspendă dreptul de survol deasupra teritoriului statului nostru, precum și dreptul ca aeronavele rusești de a ateriza pe aeroporturile din România. Anunțul a fost făcut de către purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, în urma ședinței task-force privind gestionarea crizei generate de conflictul militar din Ucraina.

„Pot să prezint o serie de decizii pe care Task-force-ul le-a analizat şi le-a luat. În primul rând, că România a început procedura de suspendare a dreptului de survol deasupra teritoriului său, precum şi a dreptului de aterizare pe teritoriul României pentru aeronavele care aparţin companiilor din Federaţia Rusă. Aceste proceduri se vor derula în cursul acestei zile”, a declarat Dan Cărbunaru, sâmbătă, la Palatul Victoria.

Traficul aerian, blocat în mai multe state

Pe lângă decizia luată astăzi de către reprezentanții români, Polonia, Cehia şi Bulgaria au anunțat măsuri similare. Statele menționate au stabilit închiderea spațiului aerian pentru companiile aeriene rusești, după atacurile organizate de Moscova în Ucraina.

„Interdicţia se va aplica de la miezul nopţii (vineri, 23.00 GMT)”, declara pe Twitter purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller.

„Cu începere de la miezul nopţii, oprim traficul tuturor companiilor aeriene ruseşti în spaţiul aerian ceh”, a precizat și ministrul ceh al transporturilor, Martin Kupka, pe Twitter.

La miezul nopţii (vineri, 22.00 GMT), a intrat în vigoare o interdicție asemănătoare, ca un răspuns fermn la „agravarea conflictului militar şi în solidaritate cu Ucraina”. Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor din Bulgaria, avioanele ruseşti „nu mai pot intra în spaţiul aerian suveran al Bulgariei, inclusiv deasupra apelor teritoriale”. De asemenea, compania naţională poloneză, LOT, a suspendat zborurile către Moscova şi Sankt Petersburg începând de vineri după-amiază.

Încă de joi, britanicii stabileau această măsură, afectând în mod clar compania națională rusă Aeroflot. Secretarul britanic al Transporturilor, Grant Shapps, anunța, vineri seară, o interdicţie cu efect imediat cu privire la avioanele private rusești. Nici Rusia nu s-a lăsat mai prejos și a stabilit interzicerea survolării teritoriului său aeronavelor care au legătură cu Regatul Unit, inclusiv zborurile aflate în tranzit. Și Republica Moldova a stabilit închiderea spaţiului aerian joi.

Continuă sancțiunile pentru Rusia. România se retrage din Banca Internațională de Investiții

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a precizat că urmează să fie demarate inclusiv procedurile de retragere din Banca Internațională de Investiții, în care Rusia este principalul acționar. Printre statele care se numără printre membrii acesteia se regăsesc, pe lângă Rusia și România, și Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Cuba, Vietnam și Mongolia. Această organizație a reprezentat o sursă de discuții aprinse în ultimii ani, în țara noastră.

Banca Internațională de Investiții a fost subiect de discuții în perioada în care ministrul de Finanțe era Eugen Teodorovici, pe care Florin Cîți îl acuza de acțiuni de spionaj pentru ruși. Aceste dispute s-au purtat inclusiv până anul trecut, când Florin Cîțu și Alexandru Nazare se acuzau reciproc pe tema majorării de capital la IIB.

În cursul zilei de vineri, Cehia a făcut apel la statele Uniunii Europene, care se regăsesc printre membrii Băncii Internaționale de Investiții și ale Băncii Internaționale de Cooperare Economică (IBEC) să renunțe la aceste instituții al căror acționar principal este Rusia.

[embedded content]

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.