Separatiștii pro-ruși solicită recunoașterea independenței Transnistriei, după cererea Republicii Moldova de a se alătura UE

Separatiștii din Transnistria au solicitat, din nou, recunoașterea independenței. Ei au cerut un dialog cu Republica Moldova „în scopul unei reglementări civilizate definitive a relațiilor bazate pe existența pașnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal cuprinzător”. Poziția Tiraspolului survine ca urmare a deciziei Chișinăului de a depune cererea de aderare la UE.

Cererea de aderare a Republicii Moldova la UE a pus gaz pe foc

Administrația transnistreana își justifică poziția prin faptul că cererea de aderare la UE s-a făcut fără a ține cont de opinia Tiraspolului, dar și în afara cadrului consultărilor.

„În timp ce ignorarea completă a discuției acestei probleme în formatele de negociere existente, inclusiv platforma internațională a «Conferinței Permanente», pune capăt procesului de soluționare, care necesită formalizare juridică internațională urgentă. Decizia autorităților moldovenești înseamnă disponibilitatea de a transfera suveranitatea Republicii Moldova către organele supranaționale de la Bruxelles și trecerea la dezvoltarea militaro-politică și economică finală a teritoriului Republicii Moldova de către Occident”, se arată în comunicatul așa-numitului minister de externe de la Tiraspol, informează deschide.md.

Transnistria reprezintă un cap de pod rusesc la granița României

Anunțul de recunoaștere a independentei, făcut de separatiștii pro-ruși este unul periculos pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova. Transnistria poate, în aceste circumstanțe, să ajungă un cap de pod pentru Kremlin, pe modelul deja experimentat în Republicile separatiste pro-ruse Donețk și Luhansk, din Ucraina, care au fost „cuiul lui Pepelea” în actual conflict militar.

Mai mult, unii analiști militari susțin că în războiul din Ucraina ar putea lua parte și trupele ruse din Transnistria, care sunt deja anunțate a fi pe picior de război.

Regiunea transnistreană a organizat anterior în 1991 și 2006 două referendumuri privind independența față de Republica Moldova cu aderare ulterioară la Federația Rusă, ambele nefiind recunoscute de alte state.

Republica Moldova a semnat joi, 3 martie, cererea de aderare la Uniunea Europeană.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.