Sindicatul Județean „Solidaritatea Sanitară” GiurgiuFederația “Solidaritatea Sanitară” din RomâniaMunca neplătită a…

Sindicatul Județean „Solidaritatea Sanitară” GiurgiuFederația “Solidaritatea Sanitară” din România

Munca neplătită a profesioniștilor din Sănătate

Până la 40% din munca unei infirmiere dintr-un spital care tratează astăzi pacienți Covid-19 reprezintă muncă ne…plătită, prin efectul înghețării drepturilor cuvenite de către guvern. Acest procent este rezultatul neacordării salariului de bază aferent anului 2021 și al refuzului raportării sporurilor la salariul de bază actual.
Altfel spus, până la două dintre zilele fiecărei săptămâni sunt echivalentul muncii neplătite întrucât decidenții au refuzat și refuză să recunoască eforturile acestor profesioniști, apelând la prorogarea prevederilor legale în defavoarea aplicării acestora.
Situația este asemănătoare, generând procente de muncă neplătită, și în cazul personalul nemedical/TESA, brancardierilor, îngrijitoarelor, registratorilor și tuturor categoriilor de personal care nu beneficiază de salariile de bază aferente anului 2022.
În cazul asistentelor medicale, munca neplătită este de asemenea un efect al neacordării drepturilor cuvenite, respectiv al neaplicării la salariul de bază actual a sporului de tură și al sporului pentru zile nelucrătoare. Asistentele medicale ajung până la 12% muncă neplătită ca efect al acestor decizii (cazul asistentei medicale PL, cu spor de tură de 15% și 40 de ore ZNL).
Medicii se află și ei în situația muncii neplătite, prin efectul refuzului de plată a gărzilor suplimentare cu tariful orar al salariului de bază. Astfel, până la 23% din munca medicului (situația medicului primar, care efectuează 5 gărzi suplimentare într-o lună) reprezintă muncă neplătită.
Cum profesioniștii din Sănătate nu-și ”prorogă” munca, tot astfel nici decidenții nu trebuie să le proroge drepturile!

Scrisoarea deschisă pe care Federația ”Solidaritatea Sanitară” a adresat-o astăzi Președintelui României și tuturor parlamentarilor: https://www.facebook.com/…/a.4590612641799…/4447487858670624
Precizare: Munca neplătită reprezintă cuantificarea în timp de muncă a procentului pe care-l reprezintă venitul salarial primit din venitul total cuvenit.

Vezi mai mult

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.