Sluțki: Prin plafonarea prețului la petrol, UE își provoacă singură o criză

Președintele Comitetului Dumei de Stat pentru afaceri externe, Leonid Sluțki, a declarat, comentând decizia țărilor G7 de a stabili un plafon de preț pentru petrolul rusesc, că statele UE își creează singure propria criză energetică, relatează RIA Novosti.

Țările G7 și Australia au ajuns la un consens privind introducerea unui plafon la prețul de cumpărare a petrolului de origine rusă la nivelul de 60 de dolari pe baril.

„Țările UE își creează propria criză energetică și ajută SUA să se îmbogățească. Cred că, foarte curând, consecințele acestei politici vor lovi dureros ca un bumerang asupra autorităților țărilor occidentale”, a spus Sluțki pentru RIA Novosti, adăugând că Rusia nu va vinde petrol la astfel de prețuri.

„Ceea ce contează pentru noi este oportunitatea noastră economică, nu „constrângerile” externe artificiale… După UE, G7 s-a împușcat singur în picior. Reprezentanții conducerii ruse au declarat în repetate rânduri că , în cazul adoptării unei astfel de decizii, nu se va livra petrol”, a adăugat parlamentarul.

În acest context, agenția americană Bloomberg a apreciat că impunerea unui plafon pentru prețul petrolului ar putea perturba comerțul global cu carburanți, deși SUA fac tot posibilul pentru a calma piețele.

Potrivit informațiilor jurnaliștilor de la Bloomberg, oficialii administrației Biden încearcă să îi asigure pe participanții la piața petrolieră că plafonul de 60 de dolari convenit recent pentru petrolul rusesc nu va duce la întreruperi pe lanțul de aprovizionare și nu va antrena volatilitatea prețurilor odată cu intrarea în vigoare, începând de luni. Experții se tem însă că va exista o tendință de ”respectare exagerată” a restriciilor, care ar putea afecta evoluția prețurilor.

„Una dintre cele mai serioase potențiale probleme va fi respectarea exagerată a cerințelor, când intermediarii decid că riscul este prea mare și se retrag”, a explicat Adam Smith, partener la Gibson, Dunn and Crutcher, fost consilier la Biroul Trezoreriei.

Din cauza activării restricțiilor G7, este posibil ca mulți jucători să stopeze temporar orice acțiuni pentru a analiza toate riscurile și pentru a înțelege în ce măsură deciziile lor s-ar putea transforma în sancțiuni din partea țărilor occidentale.

„Este un risc real. S-ar putea instaura o acalmie de mai multe săptămâni, când unii cumpărători nu vor să recepționeze marfa, așteptând și observând. Nu va fi ceva similar cu închiderea întregului comerți, dar pot fi unii care vor face în pas înapoi”, este convins Hunter Kornfeind, analist pe piața petrolului la Rapidan Energy Group.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova nu va livra nimic peste hotare dacă va fi împotriva intereselor țării. Vicepremierul Aleksandr Novak a subliniat, la rândul său, că Rusia nu va exporta petrol către țările care vor impune un plafon de preț. Potrivit spuselor sale, astfel de restricții înseamnă o intervenție în instrumentele de piață și Moscova va interacționa cu acei cumpărători care sunt gata să lucreze în condițiile pieței.

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.