PSD a depus astăzi la Senat un proiect de lege care elimină indemnizațiile pentru parlamentari, prin abrogarea articolelor 49 și 50 ale Statutului deputaților și senatorilor. 

Fișa proiectului n-a apărut încă pe site-ul Senatului, dar din laudele unor parlamentari PSD aflăm conținutul proiectului, inclusiv criticile de rigoare la adresa USR care a omis interesat să includă indemnizațiile parlamentare în PNRR.  

Din expunerea de motive:

„Perioada post pandemică aduce și pentru România posibilitatea accesării unor sume consistente prin Planul Național de Redresare și Reziliență, sume alocate din bani europeni ce vin la pachet cu necesitatea implementării unor reforme. Este și motivul pentru care dorim o reașezare pe baze solide atât a sistemului de pensii de serviciu, cât și a sistemului de indemnizații pentru limită de vârstă acordate parlamentarilor care și-au încheiat exercitarea unuia sau mai multor mandate

De aceea, e nevoie de măsuri legislative care să șteargă inechitățile din sistem, eliminarea indemnizației pentru limită de vârstă a parlamentarilor fiind una din aceste măsuri de înlăturare a discriminării față de persoanele care beneficiază de pensii pe criteriul contributivității”

„Țînând cont de faptul că perioada de exercitare a mandatului de parlamentar constituie vechime în muncă și în specialitate, cu toate drepturile prevăzute de lege (în conformitate cu prevederile din Statului deputaților și senatorilor) considerăm că și parlamentarii ar trebui să beneficieze, la fel ca toți cetățenii acestei țări, exclusiv de pensie în sistemul public de pensii, pe bază de contributivitate. Prezența initiațivă legislativă constituie un pas în vederea asigurații echității între cetățeni, prin abrogarea articolelor referitoare la indemnizațiile speciale ale parlamentarilor”

Ce prevede proiectul PSD:

Art. I. — Capitolul XI Indemnizatia pentru limită de vârstă, conținând articolele 49 și 50, din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările și completările ulterioare, se abrogă.

Art. II. – De Ia data intrării în vigoare a prezentei legi încetează plata indemnizațiilor pentru limită de vârstă acordate în baza prevederilor art. 49 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările și completările ulterioare.

Art. III. – Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor va fi republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare. 


Incercarea anterioară de eliminare a pensiilor pentru parlamentari a căzut la CCR, pe un motiv extrinsec minor de neconstituționalitate, în sensul că proiectul a fost adoptat prea repede.

E bine și mai târziu, deși se putea acționa imediat după decizia CCR prin reluarea procedurii de adoptare a proiectului.  

Citeste pe larg

Pe fondul acțiunilor militare care continuă în Ucraina, din SUA vin semnale contradictorii, care combină în sine ”atât aluzii provocator-belicoase, cât și confuze” privind posibilitatea unui dialog între Moscova și Washington, a declarat reprezentanta oficială a MAE rus, Maria Zaharova. Potrivit oficialului MAE, acțiunile Statelor Unite și ale aliaților lorCiteste pe larg

”Eu nu cred că voi vreți un război sângeros și distrugător împotriva Ucrainei”, a declarat Biden într-un mesaj televizat adresat cetățenilor Rusiei. Patetismul demonstrativ înseamnă cel puțin unele schimbări de tonalitate. Destul de prudente, deocamdată, trăgând serios cu ochiul spre Congres, acolo unde consensul antirusesc, al „uliilor”,  rămâne încă puternic șiCiteste pe larg

Ultima mutare a ministrului Stelian Ion înainte de revocare. Ministrul Justiţiei a publicat lista candidaţilor pentru şefia marilor parchete si a sefilor de sectii. Desi procedura trebuia sa se incheie peste două săptămâni, Stelian Ion s-a grabit sa anunte lista candidatilor si, mai mult, s-a plans ca ar fi avutCiteste pe larg

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a declarat la Antena 3 că are mare încredere că moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu va trece. Președintele social-democraților speră ca „unii din tabăra Orban” să voteze pentru căderea Guvernului Cîţu, Marcel Ciolacu a răspuns că i-ar plăcea să creadă că totul se desfăşoară dinCiteste pe larg

  Incidenţa cazurilor de tromboză în rândul persoanelor vaccinate cu serul AstraZeneca este atât de scăzută, încât beneficiile imunizării sunt net superioare riscurilor. Şeful CNCAV a declarat că fiecare persoană trebuie să ştie, însă, care sunt semnele de alarmă în eventualitatea apariţiei unor reacţii adverse. „Vorbim despre dificultăţile de respiraţie,Citeste pe larg