Strategia Guvernului României de incluziune a minorității rome pentru perioada 2022 – 2027

Strategia Guvernului României de incluziune a minorității rome pentru perioada 2022 – 2027

Asigurarea unui trai mai bun cetățenilor de etnie romă reprezintă o prioritate pentru autoritățile giurgiuvene și în anul 2024.
Ședința periodică de lucru a Grupului de Lucru Mixt pentru Romi al județului Giurgiu, desfășurată marți, 30 ianuarie 2024, a reunit la aceeași masă reprezentanți ai instituțiilor și organizațiilor cu atribuții în gestionarea problemelor cetățenilor de etnie romă din județul Giurgiu.
Scopul principal al acestor întâlniri este acela de a  prezenta stadiul de implementare la nivelul județului a ”Strategiei Guvernului României de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome pentru perioada 2022 – 2027”.
Un obiectiv important este acela de a  proteja și de a crește calitata vieții cetățenilor de etnie romă, în special în ceea ce privește sănătatea, educația, accesul la piața muncii, dar și alte obiective importante, cum ar fi îmbunătățirea condițiilor de locuire a membrilor comunităților vulnerabile cu romi și combaterea discriminării și a atitudinilor antirome.
Reprezentanții comunităților rome din județ, prezenți la ședință, au subliniat importanța găsirii unor soluții concrete la problemele acestor cetățeni, mai ales în ceea ce privește educația, deoarece rata abandonului școlar, dar și a căsătoriilor timpurii este destul de ridicată.
De aceea, prezența activă și constantă a mediatorilor școlari și sanitari în mijlocul comunităților de romi este foarte importantă. La fel de important este și demersul de a-i determina pe cetățenii romi să își declare apartenența etnică, pentru a putea beneficia de o serie de facilități oferite de proiectele europene elaborate în vederea îmbunătățirii calității vieții acestor cetățeni.
La rândul lor, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Giurgiu au transmis că mediatorii sanitari se implică intens în sprijinirea cetățenilor de etnie romă, desfășurând periodic campanii de sănătate publică, dar și alte acțiuni menite să îi ajute să aibă acces la un trai decent, așa cum este firesc pentru oricine.
De asemenea, începând cu data de 1 ianuarie 2024, cetățenii vulnerabili, inclusiv cei de etnie romă, beneficiază de un nou tip de sprijin financiar, și anume venitul minim de incluziune, cu condiția să se încadreze în limitele de venituri prevăzute de legislația în vigoare.

Asigurarea unui trai mai bun cetățenilor de etnie romă reprezintă o prioritate pentru autoritățile giurgiuvene și în anul 2024. Ședința periodică de lucru a Grupului de Lucru Mixt pentru Romi…


Autorul articolului Administrator
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://giurgiu-tribune.ro/strategia-guvernului-romaniei-de-incluziune-a-minoritatii-rome-pentru-perioada-2022-2027/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://giurgiu-tribune.ro/feed/
Titlu original Giurgiu-Tribune
Data originala articol 30 ianuarie 2024 15:28

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.