Sute de tone de alimente, retrase din magazinele româneşti. Reacţia ANSVSA

Sute de tone de alimente au fost retrase și distruse din magazinele din România, pentru că acestea nu erau cum ar fi trebuit. Din nefericire, din sutele de tone cu probleme, în ultimele luni, foarte multe alimente contaminate au ajuns pe mesele românilor.

ANSVSA. Sute de tone de alimente au fost retrase din magazinele din România. Multe au ajuns pe mesele românilor, din nefericire

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a retras şi distrus de pe piaţă, în acest an, sute de tone de alimente contaminate.

În 2021 s-a înregistrat o creştere cu 30-40% a alertelor alimentare, fie căa fost vorba de carne de pasăre cu salmonella, fructe şi legume cu pesticide sau îngheţată şi peşte cu listeria, anunță vicepreşedintele ANSVSA, Mihai Ponea.

Mihai Ponea, directorul ANSVSA

Ce mai mare îngrijorare o reprezintă salmonella

”Anul acesta am avut o creştere cu 30-40% a alertelor alimentare, pe anumite segmente, şi sute de tone de produse alimentare contaminate retrase de pe piaţă. Îngrijorarea numărul 1 a serviciilor veterinare din România este contaminarea cu salmonella şi în special cu cele două serotipuri: salmonella enteritidis şi salmonella typhimorium.

Sunt peste 1.000 de serotipuri de salmonella, dar acestea două sunt extrem de periculoase, provoacă toxiinfecţii alimentare destul de grave, iar după examenele de detecţie am constatat apariţia celor două tulpini extrem de virulente. De aici îngrijorarea noastră. Încă din luna august am făcut o analiză pe Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF) şi am constatat o creştere faţă de 2020 pe alertele cu salmonella.

Zilnic apar alimente cu salmonella, în ultima perioadă

Începând cu luna octombrie am demarat un plan naţional care să vizeze controlul cărnii de pasăre în special provenienţă Polonia, unde creşterea alertelor a fost de peste 40%, dar au mai fost şi din alte state membre, precum Ungaria.

Din luna octombrie constatăm zilnic apariţia de probe neconforme de salmonella, care se retrag automat de pe piaţă”, a declarat vicepreşedintele ANSVSA, Mihai Ponea, potrivit Agerpres.

100 de tone de carne cu salmonella, retrase de pe piață

De asemenea, în luna aprilie, sistemul rapid de alertă a fost separat în două platforme. Una pentru alimentele care prezintă risc ridicat (SRAAF) şi necesită acţionare imediată şi una administrativă pentru alimentele care nu prezintă risc (Asistenţa şi Cooperare Administrativa).

Astfel, rezultatele au început să se vadă, în contextul în care numai în ultimele perioadă au fost retrase de pe piaţă 100 de tone de carne de pasăre contaminată cu bacteria periculoasă.

Cum se scapă de salmonella. Ce trebuie să facă fiecare român când consumă carne de pui

”Suntem extrem, extrem de îngrijoraţi, o îngrijorare care nu a mai fost de câţiva ani pe ceea ce înseamnă carnea de pasăre. Avem două depozite în România la care am aplicat şi altfel de măsuri pentru că am constatat apariţia consecutivă într-o săptămână a 2-3-4 loturi de carne cu salmonella, cu cele două serotipuri. Ne ducem la 100 de tone de carne de pasăre retrase de pe piaţă şi îngrijorarea noastră este că sute de kilograme au ajuns în frigiderele şi congelatoarele românilor.

Am dispus imediat măsuri de retragere şi rechemare de la consumatori. Încercăm să informăm consumatorul despre tipul produsului, lotul, elementele de indentificare, astfel încât aceştia să îl poată returna magazinului, dar cel mai important sfat către consumatori atunci când gătesc carnea de pui este să fie tratat termic la peste 70 grade câteva minute, pentru că această bacterie se distruge”, a explicat oficialul ANSVSA.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.