Turiștii renunță la vacanța pe litoral de teama HOLEREI! În circa 9 zile apele din zona barajului rupt din Ucraina ar urma să ajungă și la noi…!

Turiștii renunță la vacanța pe litoral de teama HOLEREI! În circa 9 zile apele din zona barajului rupt din Ucraina ar urma să ajungă și la noi…!

Litoralul a devenit tot mai evitat în ultimele zile  din cauza zvonurilor privind o eventuală contaminare a apelor Mării Negre cu bacteria care produce HOLERA, în urma  ruperii barajului de la Nova Kahovka, din Ucraina.

Institutul Naţional de Sănătate Publică informează la rândul ei  faptul că, cităm : „În perioada estivală (1 iunie – 30 octombrie) este implementat sistemul de supraveghere a bolii diareice acute (BDA) la nivelul întregii populaţii, în care unul dintre obiective este identificarea etiologiei cazurilor cu astfel de manifestări clinice (inclusiv identificarea vibrionului holeric)”.

Astfel, monitorizarea calităţii apei se va efectua zilnic, timp de 14 zile începând cu data de 15 iunie 2023, în punctele de recoltă din judeţele Constanţa şi Tulcea – anunță autoritățile.

Potrivit acestor informații poluarea ar urma să ajungă în 9 zile ( maxim două săptămâni), în zona turistică a litoralului românesc.

 INSP suține totodată că  monitorizarea calităţii apei de îmbăiere este realizată, în fiecare sezon,  prin analizarea probelor de apă de mare, conform listelor cu zonele de îmbăiere şi calendarul de recoltare pentru efectuarea analizelor la apele de îmbăiere.

 Știrile negative despre litoralul românesc, despre care s-a afirmat că reprezintă un adevărat pericol pentru turiști, a determinat autoritățile de la malul Mării Negre să facă un apel către cei ce doresc să ajungă în stațiunile de aici ca  să nu ia în considerare decât informațiile venite de la instituțiile  abilitate și să nu dea crezare dezinformărilor care apar în spațiul public.

Specialiștii din  Direcția de Sănătate Publică Constanța spun că s-au recoltat deja probe în acest sezon de îmbăiere, iar analizele au relevat o calitate a apei excelentă și că riscul este aproape inexistent, fiind exclus faptul  ca apa costieră să fie contaminată pe viitor, conform  comunicatului Primăriei Constanța.

Autoritățile mai spun că în cazul în care, în urma analizelor, va rezulta o posibilă contaminare a apei costiere, populația va fi înștiințată, iar îmbăierea va fi interzisă.

Deși inundațiile se retrag în urma prăbușirii barajului Kahovka, resturile spălate de-a lungul râului Nipru transformă încet, încet coasta Mării Negre din Odesa într-o „haldă de gunoi și cimitir de animale…

Cercetătorii Societății de Explorări Oceanografice și Protecție a Mediului Marin ”Oceanic Club” susțin că ”nu există un risc iminent pentru viață și sănătate” cauzat de efectele detonării uriaşului baraj de la Kahovka de pe fluviul Nipru, din sudul Ucrainei și că ”putem merge cu toții liniștiți la plajă la Marea Neagră în România”…

Care vor fi Efectele  pe malurile Mării Negre, românești…

Evenimentul va antrena  cantități însemnate de hidrocarburi depozitate pe malurile acestui fluviu sau utilizate în exploatarea hidrocentralei.

Pe lângă hidrocarburi și alte substanțe chimice din zonele industriale aflate în aval de lacul de acumulare cel mai important impact pentru bazinul de vest al Mării Negre îl va reprezenta o cantitate însemnată de îngrășăminte destinate agriculturii care în combinație cu materialul sedimentar de origine biogenă și alte materiale cu potențial fertilizant antrenate de viitură se vor acumula în acest sector al Mării Negre.

Toți acești fertilizanți vor asigura o resursă care în condiții optime va fi exploatată de algele microscopice și cianobacterii din plancton care pe fondul abundenței de hrană vor putea genera acele fenomene cunoscute sub numele de „înflorire algală”, se precizează într-un mesaj al organizației.

(Jurnal)

surse: Ziare.com

Litoralul a devenit tot mai evitat în ultimele zile  din cauza zvonurilor privind o eventuală contaminare a apelor Mării Negre cu bacteria care produce HOLERA, în urma  ruperii barajului de la Nova Kahovka, din Ucraina. Institutul Naţional de Sănătate Publică informează la rândul ei  faptul că, cităm : „În perioada estivală (1 iunie – 30 […]


Autorul articolului admin
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/turistii-renunta-la-vacanta-pe-litoral-de-teama-holerei-in-circa-9-zile-apele-din-zona-barajului-rupt-din-ucraina-ar-urma-sa-ajunga-si-la-noi/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turistii-renunta-la-vacanta-pe-litoral-de-teama-holerei-in-circa-9-zile-apele-din-zona-barajului-rupt-din-ucraina-ar-urma-sa-ajunga-si-la-noi
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 15 iunie 2023 23:11

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.