Ucraina: Arme, arme, arme și rapid, rapid, rapid, dar unde ajung ele?

Corneliu VLAD

Statele Unite împreună cu aliații NATO și partenerii G7 vor spori în continuare ajutorul „de securitate, umanitar și economic” acordat Ucrainei, a anunțat secretarul de stat al SUA Antony Blinken după reuniunea de la București a miniștrilor de externe ai NATO.

„ Summitul ministerial” din capitala României a stat sub genericul conflagrației din Ucraina și a fost consacrat întăririi flancului estic al Alianței în condițiile situației dezastruoase de pe front și din spatele frontului în pragul iernii. De la 24 februarie 2022, când au început operațiunile militare ale Rusiei împotriva Ucrainei, asistența militară bilaterală a statelor NATO și a aliaților lor a fost intensificată și mulți aliați au furnizat Ucrainei, pentru prima dată, arme letale.

SUA sunt cel mai mare furnizor de asistență militară Ucrainei, după ce au furnizat 19,3 miliarde de dolari de la începutul administrației Biden. Iar NATO, ca alianță, sprijină pe deplin furnizarea de asistență militară bilaterală Kievului de către aliații individuali.

La summitul la Madrid din iunie 2022, aliații NATO au convenit asupra unui nou pachet de asistență pentru Ucraina, iar Uniunea Europeană furnizează, și ea, arme letale prin Facilitatea sa europeană pentru pace (EPF). Este pentru prima dată în istoria sa când blocul a aprobat furnizarea de arme letale unei țări terțe. Până în prezent, UE a angajat 3,1 miliarde euro.

În ciuda acestui sprijin masiv, laitmotivul regimului de la Kiev a rămas „Bani, bani, bani” și „Arme, arme, arme”. La București, ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a potențat cererile imperative ale Kievului, declarând: „Azi mai am alte trei cuvinte: „Rapid, rapid, rapid”. Apreciem ce ați făcut, dar războiul continuă. Deciziile privind armele și producția de noi arme trebuie luate mai rapid, la fel și livrările trebuiesc grăbite. Asta discutăm, cum să grăbim totul”, a spus Kuleba.

Însă odată cu cererile tot mai presante ale regimului Zelenski, se înmulțesc și semnele de întrebare din Occident în ce privește soarta arsenalelor tot mai consistente destinate Kievului. Rapoarte recente arată că guvernul SUA a pierdut urma unui stoc de arme în valoare de aproximativ 20 de miliarde de dolari pe care le-a trimis regimului de la Kiev, relatează ziaristul Drago Bosnic în publicația „Aletho News”.

În Congresul SUA au loc dezbateri aprinse în materie și republicanii avertizează că vor fi „audituri iminente” în ianuarie, după ce vor prelua controlul deplin al Camerei Reprezentanților. Iar Fox News susține că Administrația Biden a inspectat doar 10% din cele aproximativ 22.000 de arme pe care le-a trimis regimului de la Kiev din februarie până în noiembrie.

Partidul republican vrea audituri pentru a determina ce se întâmplă cu cantitățile masive de arme pe care le trimit SUA și cât de multe ajung „unde ar trebui să fie”. Congressmanul republican Marjorie Taylor Greene a promis că va „trage guvernul la răspundere” pentru că a cheltuit dolarii contribuabililor americani de dragul regimului de la Kiev, iar alți membri ai Congresului cer audituri de luni de zile. În mai multe ocazii, guvernul SUA și Pentagonul au recunoscut indirect că nu au putut urmări fondurile și resursele destinate Ucrainei după ce au ajuns la granița polono-ucraineană.

Iar livrările de arme către regimul de la Kiev nu sunt pentru Washington singura problemă cu care se confruntă în acest moment. Livrarea armelor promise de Administrația Biden Taiwanului a fost considerabil amânată și încetinită ca urmare a angajamentului SUA de a înarma Kievul.

Se estimează că Washingtonul a aprobat vânzări de arme către guvernul din Taipei de aproximativ 20 de miliarde de dolari începând cu 2017, dar la sfârșitul lunii august, „Defense News” susținea că există restanțe de 14 miliarde de dolari în vânzările de arme către Taiwan.

„SUA au pompat miliarde de dolari cu arme în Ucraina de la interventia rusă din februarie, impunând capacitatea guvernului și a industriei de apărare de a ține pasul cu cererea bruscă de a înarma Kievul într-un conflict care nu este de așteptat să se încheie curând.” scrie „The Wall Street Journal”.

În replica la frenezia inarmarii Ucrainei, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a avertizat că Rusia nu va discuta despre noul Tratat START cu Statele Unite, așa cum se intentiona, dacă Washingtonul  sporeste continuu ajutorul militar pentru Kiev. Ministerul rus de Externe a decis să amâne o reuniune proiectată a Comisiei Consultative Bilaterale în temeiul noului Tratat START Rusia-SUA, programată inițial pentru începutul lunii decembrie.

 

 

 

 

 

 

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.