Un român are patru milioane de euro blocate în estul Ucrainei. Nu și-a mai văzut averea din 2013

Un român are patru milioane de euro blocate în estul Ucrainei și nici nu prea își mai pune speranțe că va recupera banii foarte curând, mai ales după ce regiunea Donețk și Luhansk au fost recunoscute de Rusia ca fiind zone independente. Vorbim despre fostul căpitan al naționalei de fotbal, Răzvan Raț, care a trăit în Ucraina timp de 10 ani și unde și-a găsit și sufletul pereche. Rudele soției au rămas în zona de conflict.

Răzvan Raț are patru milioane de euro blocate în Donețk, Ucraina

Fostul căpitan al tricolorilor, Răzvan Raț, a evoluat între 2003 și 2013 pentru Șahtior Donețk, iar războiul din acea zonă îl întristează foarte mult, mai ales că are acolo o întreagă avere, la care acum nu mai are acces. Mai mult, rudele soției sale au rămas toate în zona de conflict. Răzvan Raț a investit patru milioane de euro în mai multe proprietăți din Donețk, pe vremea când în zonă era pace, iar orașul era unul foarte prosper. Fostul fotbalist a plecat de-acolo în 2013, când s-a transferat la West Ham United, iar acum a vorbit despre ceea ce se întâmplă în Ucraina.

„Eu am plecat din Donețk în 2013 și toată nebunia a început în martie 2014. De atunci nu a încetat niciodată să fie tensionată situația de acolo. Când eram eu acolo nu exista absolut nicio tensiune între etnicii ruși și ucraineni. Exista doar o rivalitate între cei din Donbas și cei din vest, din Lvov, care vorbeau o limbă ucraineană mai ca la carte. Cam ca la noi între bucureșteni și moldoveni, o rivalitate care nu era serioasă sau violentă. La jumătate de an după ce am plecat în Anglia, situația a degenerat în violență, la nivel local. S-a întâmplat ce s-a îmtâmplat la Kiev, cu Euromaidanul, apoi politicenii au inflamat spiritele și s-a ajuns la confruntări armate. În ultimii 8 ani, a fost un război mocnit, focul nu s-a potolit deloc. S-a tras încontinuu și s-a ajuns la zeci de mii de morți și răniți și la refugiați”, a spus Răzvan Raț pentru sport.ro.

Razvan Rat are patru milioane de euro blocate in Donetk, Ucraina

Casă de 2 milioane de euro în Donețk

Fostul căpitan al naționalei a investit milioane de euro în Donețk, în perioada în care piața imobiliară se afla în plin avânt. Doar pe casa în care a locuit a dat 2 milioane de euro, iar în plus mai are și alte proprietăți, în valoare de alte două milioane de euro. Se pare că și-a luat gândul deja la banii pe care i-a investit în Ucraina și i-a trecut deja la capitolul pierderi.

„Eu am casă în Donețk, am proprietăți, dar nu am reușit să le mai vizitez din 2013, de când a început conflictul. Nu am mai fost acolo de când m-am transferat de la Șahtior. De proprietățile mele au grijă niște foști angajați, foștii mei oamenii care mă ajutau în perioada când jucam acolo. Stau acolo sau le vizitează, ca să nu fie vandalizate sau expropriate. Casa e cea mai valoroasă, a costat două milioane de euro, iar cu restul proprietăților practic sunt pe minus cu patru milioane de euro. Trebuia să deschid un sport-bar în incinta parcului din vecinătatea stadionului… Au fost cazuri de exproprieri, dar nu recent. Le-au luat atunci când a plecat o mare parte din populație, în 2014-2015.

Soția mea e din Donețk, nici ea nu a mai ajuns acolo. Din păcate, socrii mei nu mai sunt în viață, iar sora ei este undeva prin Japonia, de vreo 16-17 ani. Nu avem rude de gradul întâi în Donețk, iar rudele de la gradul doi încolo – veri, unchi, mătuși – sunt prin Lugansk. Nu am vorbit cu cei rămași acolo, după ce Vladimir Putin a semnat recunoașterea republicilor separatiste. Dar se schimbaseră lucrurile din 2014, aveau o conducere și o organizare paralele de Ucraina, nu mai erau conduse de la Kiev, funcționau independent. Zona aia era ruptă de Ucraina, aveau propriul parlament, propriile ministere… Este aceeași situație din Transnistria sau din Georgia”, a mai spus Raț.

Răzvan Raț spune că niciunul dintre foștii săi colegi nu a rămas în Donețk, ci au plecat cu toții la Kiev. Tot acolo s-a mutat și echipa, care a părăsit stadionul impunător.

„Stadionul nu e distrus, au fost niște proiectile care au lovit la început, dar acum totul e în regulă. Foștii mei colegi nu au rămas la Donețk, sunt în Ucraina, au plecat de mult din zona aia. Echipa e mutată la Kiev. Dar toți simt tensiunea, pentru că nu se știe dacă va continua înaintarea și va urma un război sau se stinge conflictul. Am alți prieteni care ar vrea ca banii lor să nu fie în băncile din Ucraina, pentru că nu știe când se poate îngheța activitatea sau confisca ce ai în cont. Din ce știu, când se dă stare de război conturile se blochează automat și statul are dreptul de a folosi fondurile. La momentul ăsta nu se pot scoate bani din țară.

Eu sper să nu se ajungă la un război total. Cred că nu e în avantajul nimănui, mai ales al Rusiei. Nu cred că rușilor le-ar conveni un război îndelungat, cu morți, răniți și cheltuieli mari. Există niște sancțiuni la momentul ăsta, dar o armată de sute de mii de soldați cred că costă foarte mult. Nu convine nici ucrainenilor, nu convine nici europenilor… Toată lumea are de suferit într-un mod sau altul, se opresc gaze și petrolul, apar milioane de refugiați. Ar fi un deastru pentru toată lumea”.

Răzvan Raț mai spune că regiunea Dombas era una foarte bogată în resurse, deoarece au cărbune mult, combinate siderurgice, fabrici. Zona era plină de viață, iar dezvoltarea era una avansată.

„Era o zonă minieră, dar nu era ca în Valea Jiului. Era o zona frumoasă și foarte dezvoltată. Orașul era foarte frumos și dezvoltat din punct de vedere economic. În afară de stadion, aveau circ, teatre, restaurante, mall-uri, baruri, cluburi. Nu te plictiseai acolo, nu era un oraș mort. Proprietățile aveau valoare, se investea masiv în imobiliare. Nu cred că avem prea multe clădiri de locuințe în București de peste 30 de etaje, așa cum erau în Donețk. Totul era îngrijit, se investea în construcții, orașul arăta foarte bine”, a declarat Răzvan Raț pentru Sport.ro.

După ce a plecat de la Șahtior Donețk, Răzvan Raț s-a transferat la West Ham United, apoi a mai jucat pentru echipe precum Rayo Vallecano, PAOK Salonic și ACS Poli Timișoara. S-a retras din fotbal în anul 2018, iar în prezent este un prosper om de afaceri.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.