USR-PLUS: PSD și PNL vor să forțeze din nou votul pentru „legea marelui tun imobiliar” privind transferul terenului de la Romexpo

PSD şi PNL vor „să forţeze din nou” votul pentru Legea Romexpo”, prin care ar urma să fie transferate, cu titlu gratuit, 46 hectare de teren către Camera de Comerţ, pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar, avertizează USR-PLUS.

Potrivit USR-PLUS:

La prețul pieței, statul român ar putea obține 500 milioane de euro pe terenurile de la RomExpo.
500 de milioane de euro sunt taxele și impozitele a 212.000 de români plătiți pe salariul minim timp de un an.
500 de milioane înseamnă construirea unui spital regional ori a 5 spitale județene.

Partidul condus de Dacian Cioloș spune că președintele Klaus Iohannis a trimis la reexaminare „legea marelui tun imobiliar” în urma presiunii USR, iar imediat ce partidul a ie;it de la guvernare, presiunile ar fi reînceput.

Proiectul de lege care permite Camerei de Comerț să se asocieze cu dezvoltatorii Iulius Mall și să construiască 14 turnuri în curtea Romexpo a fost aprobat de Camera Deputaților, cu votul PNL, PMP și PSD, în 2 septembrie 2020.

Ce prevede exact proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților:

Terenurile proprietate privată a statului transmise în folosinţa gratuită a Camerei Naţionale până la data intrării în vigoare a prezentei legi, care nu sunt revendicate, se transmit cu titlu gratuit în proprietatea Camerei Naţionale, în vederea desfăşurării activităţii specifice cu caracter de continuitate.
Guvernul României, prin Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, emite, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, hotărârea prin care se transmite cu titlu gratuit dreptul de proprietate pentru terenurile prevăzute la alin.(11) şi, respectiv, în termen de 30 de zile de la data soluţionării definitive a cererilor de revendicare, pentru terenurile prevăzute la alin.(12).
Terenurile dobândite de Camera Naţională în condiţiile prezentei legi nu pot fi vândute şi nu li se poate schimba destinaţia stabilită conform alin.(11) timp de 30 de ani de la data dobândirii dreptului de proprietate.
Camera are şi poate constitui societăţi şi orice alte forme de asociere economică necesare desfăşurării activităţii specifice, cum sunt, dar fară a fi limitative, cele pentru organizarea de târguri şi expoziţii, pentru publicitate şi reclamă comercială, protecţia proprietăţii intelectuale şi orice alte activităţi şi prestări de servicii în folosul comunităţii de afaceri, inclusiv pentru implicarea în realizarea de proiecte de dezvoltare urbană durabilă menite să susţină mediul de afaceri.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.