Zeci de mii de tone de haine noi, aruncate într-un deșert în fiecare an. Motivația din spatele gestului 

Zeci de mii de tone de haine noi ajung în fiecare an să fie aruncate într-un deșert. Un fost angajat din lanțul ce se încheie cu această risipă a dezvăluit care este motivul pentru care articolele vestimentare devin gunoaie, deși nu au fost purtate niciodată.

De ce sunt aruncate zeci de mii de tone de haine noi în deșert

Aproximativ 59.000 de tone de haine noi, fabricate în China şi Bangladesh, ajung anual în portul din Chile pentru a fi revândute în state din America Latină. Însă, din această cantitate, în jur de 39.000 de tone se aruncă la gropile de gunoi din deşert.

Potrivit unui fost angajat la secția de importuri din portul chilian Iquique, Alex Carreno, hainele noi ajung în acest loc din toată lumea, iar cele mai multe dintre ele sunt aruncate la gropile de gunoi, deoarece transporturile nu pot fi revândute în America Latină.

Haine aruncate in desert

În ce sunt transformate hainele noi ce ajung la gunoi

Problema a fost comentată și de fondatorul EcoFibra, o companie ce încearcă să folosească o parte din hainele aruncate în deșert ca să facă panouri izolante. Mai exact, această firmă folosește deșeuri textile în fabricarea izolatoarelor termice şi fonice pentru clădiri,

”Problema este că îmbrăcămintea nu este biodegradabilă şi are componente chimice, deci nu este acceptată în gropile de gunoi ale localităţilor”, a declarat fondatorul EcoFibra, Franklin Zepeda.

În anul 2018, oamenii de știință au arătat că industria modei consumă mai multă energie decât industria aviatică şi decât cea a transporturilor maritime împreună.

Un mister din deșertul sud-american, deslușit de cercetători

În urmă cu un deceniu, atenția oamenilor de știință a fost atrasă de fragmente destul de mari de sticlă verde și neagră din deșertul sud-american, împrăștiate pe o zonă ce se întinde pe o lungime de aproape 80 de kilometri. Unele dintre bucățile de sticlă au chiar și 50 de centimetri.

Până în urmă cu ceva timp, cei mai mulți cercetători care le-au studiat au fost de părere că acestea au ajuns în deșert ca rezultat al unei activități vulcanice sau al unor incendii din vremuri străvechi, în contextul în care Atacama nu a fost mereu o zonă deșertică.

Însă, un studiu nou ce a fost făcut de cercetătorii de la Universitatea Brown din Statele Unite ale Americii arată cu totul altceva. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că fragmentele de sticlă nu sunt unele obișnuite și că ar putea fi rămășițele unui obiect de origine extraterestră, cel mai probabil o cometă. Vezi AICI mai multe detalii despre fragmentele de sticlă din deșert!

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.