Atacurile cu rachete asupra unor obiective ucrainene. De ce au fost ele lansate

În dimineața zilei de luni, Forțele Armate ale Rusiei au lansat un atac masiv cu arme de mare precizie și cu rază lungă de acțiune asupra unor sisteme de comandă militară, de comunicații și ale infrastructurii energetice a Ucrainei, a anunțat reprezentantul oficial al Ministerului Apărării al Rusiei, Igor Konașenkov, la briefingul de presă privind operațiunea specială de apărare a republicilor din Donbass. Potrivit spuselor sale, atacurile și-au atins scopul – toate obiectivele stabilite au fost atinse, relatează Rossiiskaia gazeta.

Putin, despre motivele acestor atacuri cu rachete

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a expus motivele, care au condus la atacurile masive asupra unor obiective ucrainene, la ședința convocată cu membrii ai Consiliului de Securitate al Rusiei, a anunțat agenția TASS.

El a declarat că, prin acțiunile sale, inclusiv diversiunea de la Podul Crimeii, regimul de la Kiev s-a pus, de fapt, la egalitate cu grupările teroriste internaționale.

Putin a avertizat Kievul că, dacă autoritățile ucrainene vor încerca să continue să comite acte teroriste pe teritoriul Federației Ruse, răspunsurile vor fi dure.

În cadrul aceleiași ședințe, Vladimir Putin, a definit drept acte de terorism nuclear atacurile lansate de Kiev asupra Centralei atomice de la Zaporojie, informează RT.

”Sunt acte de terorism nuclear, mă refer la loviturile cu rachete și artiliere lansate asupra Centralei nucleare de la Zaporojie”, a spus Putin.

Șeful statului rus a mai declarat că serviciile speciale ale Ucrainei au comis deja trei atacuri teroriste asupra Centralei nucleare de la Kursk. În plus, el a anunțat că regimul de la Kiev a încercat să arunce în aer o secțiune a gazoductului Turkish Stream.

În încheierea scurtului său discurs, președintele a anunțat:

”În această dimineață (luni, n.r.), la propunerea Ministerului Apărării și în conformitate cu planul Statului Major General al Rusiei a fost lansat un atac masiv cu arme de mare precizie și rază lungă de acțiune de tip aer-sol, sol-aer și cu lansare de pe mare asupra unor obiective ale infrastructurii energetice a Ucrainei, asupra unor puncte de comandă militară și de comunicații.

În cazul în care încercările de a organiza pe teritoriul nostru atacuri teroriste vor continua, răspunsurile din partea Federației Ruse vor fi dure, iar prin amploarea lor vor corespunde nivelului de amenințare creat la adresa Federației Rusie. Nimeni nu trebuie să pună la îndoială acest lucru”, a subliniat Putin.

După atacuri. Câteva comentarii

Potrivit Ministerului Apărării al Rusiei, scopul atacului a fost atins – toate obiectivele stabilite au fost lovite.

De la bun început trebuie precizat că nici una dintre rachete nu a căzut în cartiere de locuințe, nu a distrus vreun centru comercial, vreo casă de cultură, o piață sau vreun autobuz de transport public, a subliniat Rossiiskaia gazeta. Aceste obiectivele civile nu au fost enumerate întâmplător. Pentru simplul motiv că ele au fost ținte pentru rachetele și obuzele lansate zilnic din teritoriile controlate de regimul de la Kiev împotriva Donbass-ului, regiunilor Zaporojie și Herson.

În principal, rachetele de mare precizie ale Rusiei au lovit obiective energetice și de transport din marile orașe ale Ucrainei, precum și sediile serviciile speciale și hale industriale unde se repară tehnica militară. A fost necesar pentru a bloca sprijinul și aprovizionarea subunităților naționaliste aflate acum pe linia de contact armat.

Cinci regiuni ucrainene au rămas fără curent electric. Trenurile au început să circule cu întârziere din cauza avarierii rețelei de contact, anumite garnituri au fost trecute de la tracțiune electrică la diesel. În întreaga țară s-au înregistrat probleme cu internetul.

La Kiev, activitatea metroului a fost oprită, a luat foc o centrală termică locală, au fost lovite sediile Comandamentului central al Serviciului de Securitate ale Ucrainei și al Departamentului structurilor de forță. Metroul a fost oprit și la Harkov, orașul a rămas în totalitate fără electricitate.

La Lvov nu a fost curent electric și apă, termocentralele orașului au fost oprite.

Fără electricitate și apă a rămas și orașul Dnepropetrovsk (Dnipr), unde a fost avariată fabrica de reparații a tehnicii militare.

În Krivoi Rog a fost lovită principala centrală termoenergetică a orașului, care a rămas fără curent electric și unde s-au înregistrat întreruperi în alimentarea cu apă.

La Konotop a fost avariată uzina de mașini-unelte. La Jitomir, Luțk, Ternopol și Rovno nu a fost electricitate pe durata întregii zile. În regiunile Poltava, Hmelnițki, Sumî au fost, de asemenea, semnalate întrepuri în alimentarea cu electricitate și apă. În regiunea Ivano-Frankovsk a fost lovită termocentrala Burștînskaia.

Oficiali, deputați, experți și jurnaliști sunt de comun acord că atacul masiv cu rachete asupra obiectivelor energetice și militare din Ucraina a avut legătură directă cu atacul terorist produs sâmbătă asupra Podului Crimeii.

Anchetatorii ruși au stabilit că acest act terorist a fost comandat, organizat și dus la îndeplinire de serviciile speciale ale Ucrainei.

”Dimineața zilei de sâmbătă, când a avut loc atacul terorist pe Podul Crimeii, ne-a demonstrat că nu trebuie să așteptăm nici un fel de rațiune, motiv pentru care s-a luat această decizie, iar opozanții au primit răspunsul”, a declarat șeful Comitetului Dumei de Stat pentru apărăre, Andrei Kartapolov.

”Zelenski se plânge că a fost lovit Kievul și alte orașe. Adică timp de opt ani a fost permis să fie bombardați civili, să fie distrusă infrastructura orașelor din Donbass, să fie acoperite cu obuze centrala nucleară, să fie aruncate în aer poduri, să se tragă asupra unor obiective importante, dar când trece pe deasupra capului tău, dintr-o dată nu mai este nimănui permis?”, a scris șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, pe canalul său de pe rețeaua Telegram.

”Zelenski, noi te-am avertizat că Rusia încă nu a început cu adevărat, așa că nu te mai plânge ca un prefăcător ieftin și, înainte să-ți cadă în cap, fugi în direcția Occidentului fără să privești înapoi”, a sugerat șeful Ceceniei.

”Iată că a venit și răspunsul. De la bun început Podul Crimeii a fost acea linie roșie. Era evident acest lucru”, a comentat ceea ce se întâmplă în Ucraina redactorul șef al postului de televiziune RT, Margarita Simonian.

Șeful Crimeii, Serghei Aksionov, consideră că, după atacul terorist asupra Podului Crimeii, modul de abordare de către Rusia a operațiunii speciale s-a schimbat.

”Sper că ritmul operațiunii să nu încetinească acum. Îmi amintesc ce ne-au scris, pe resursele noastre, după atacul terorist asupra Podului Crimeii: ”Rușilor, ce veți mai face acum?” Iată și răspunsul. Și nu este decât începutul”, a apreciat Aksionov într-o postare pe canalul său de Telegram.

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.