Ce motiv invocă Rusia pentru folosirea armelor nucleare. Kremlin: „Doar dacă existența sa va fi amenințată”

Deși Federația Rusă și-a redus considerabil stocurile de arme față de nivelul la care ajunsese în timpul Războiului Rece, deține în continuare cele mai multe focoase nucleare din lume. La ora actuală, guvernul de la Moscova controlează aproximativ 4.447 de focoase, dintre care 1.588 sunt amplasate pe rachete balistice și bombardiere grele. De asemenea, țara lui Vladimir Putin mai are alte mii de focoase strategice și non-strategice în rezervă. Marea temere a omenirii este folosirea armelor nucleare în Ucraina. Ce a răspuns Kremlinul?

Când ar putea folosi Rusia arme nucleare

Rusia ar folosi arme nucleare doar atunci când există o amenințare la adresa existenței țării, și nu ca urmare a războiului în curs din Ucraina, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„În primul rând, nu avem nicio îndoială că toate obiectivele operațiunii noastre militare speciale din Ucraina vor fi îndeplinite. Nu avem nicio îndoială în privința asta. Dar orice rezultat al operațiunii, desigur, nu este un motiv pentru utilizarea unei arme nucleare”, a precizat Peskov.

„Avem un concept de securitate care spune foarte clar că doar atunci când există o amenințare la existența statului putem folosi și vom folosi efectiv arme nucleare, pentru a elimina acest pericol”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Dmitri Peskov a comentat declarația lui Biden despre Putin

Președintele Joe Biden a susținut că nu-și retrage comentariile sale din weekend referitoare la Vladimir Putin („nu poate rămâne la putere”), în vreme ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat că este deschis să discute despre neutralitatea țării sale în schimbul încetării focului. Postul de televiziune american PBS Newshour a discutat cu purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, despre viziunea Rusiei asupra ultimelor evenimente petrecute.

Întrebat despre comentariile președintelui american Joe Biden la adresa lui Vladimir Putin (l-a numit „măcelar” și a declarat că nu ar trebui să mai rămână la putere), Dmitri Peskov a spus că sunt „destul de alarmante”.

„Este o insultă personală”, a afirmat oficialul rus. „Desigur, este complet inacceptabil. Nu este de competența președintelui Statelor Unite să decidă cine va fi și cine este președintele Federației Ruse”, a explicat acesta.

Afirmații improvizate cu ecou mondial

În discursul ținut în Polonia, sâmbătă, Joe Biden a făcut niște afirmații improvizate, care nu apăreau pe lista Administrației Prezidențiale „Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere!”. Declarația liderului de la Casa Albă a stârnit un tsunami de reacții la nivel mondial, cele mai grele critici primindu-le din partea Rusiei.

Kremlinul neagă atacurile asupra civililor ucraineni

În același interviu, Peskov a negat că forțele ruse au vizat în mod deliberat civili în Ucraina, în ciuda dezvăluirilor făcute de soldați ucraineni, jurnaliști și refugiați care fugeau din țară, descriind bombardamente brutale care au lovit zone civile, inclusiv case, școli, spitale și multe altele.

„Nu sunt case bombardate. Nu atacă apartamente. Nu bombardează bunuri civile”, a precizat Peskov. „Ei (n.r. – soldații ruși) doar bombardează și vizează infrastructura militară.”

Recent, SUA au declarat că armata rusă a comis crime de război în Ucraina. Curtea Penală Internațională de la Haga a lansat și o anchetă asupra invaziei.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.