Ce salariu ia ÎPS Teodosie de la stat. Suma îi va supăra pe români, asta e clar

ÎPS Teodosie a împlinit 67 de ani, dar nu plănuiește să se pensioneze, dorind să rămână în activitate mulți ani de-acum încolo. Înaltul prelat are o activitate lungă în slujba Bisericii, dar și ca profesor și a cerut să rămână la catedră chiar și după depășirea vârstei de 65 de ani, pragul de pensionare în România. Ce răspuns a primit și câți bani încasează pentru funcțiile pe care le deține.

Ce salariu ia ÎPS Teodosie de la stat

ÎPS Teodosie a intrat în atenția publică prin mai multe declarații controversate, atât în legătură cu pandemia și vaccinarea, cât și despre ce pot și ce nu pot face femeile în anumite perioade ale lunii. Cu toate acestea, activitatea sa este apreciată de enoriașii din orașul de la malul mării, acolo unde activează prelatul. Teodosie a fost și titular al catedrei de teologie în cadrul Universității Ovidius din Constanța și nu se dă dus de la catedră.

Având statut de persoană publică, Teodosie a trebuit să își publice declarația de avere. Astfel că, potrivit informațiilor care sunt publice, ÎPS Teodosie a realizat în 2021 venituri în valoare totală de 158.129 lei, numai de la Universitatea Ovidius. Împărțind la 12 luni, rezultă că salariul lunar al lui Teodosie a fost de 13.177 de lei, pentru funcția de profesor de Teologie și de director la Școala Doctorală.

În afară de banii din cariera didactică, Teodosie a declarat un venit de 176.304 lei, bani care reprezintă salariul de arhiepiscop al Tomisului. Potrivit declarației de avere, înaltul prelat mai deține și un hectar de pâmânt la Dorna Arini, acolo unde este construit unul dintre cele mai luxoase complexuri bisericești din România.

ÎPS Teodosie, în timpul unei slujbe efectuate la Constanța

ÎPS Teodosie, greu de pensionat

În anul 2020, când Teodosie a împlinit 65 de ani, acesta a depus o cerere pentru a-și menține calitatea de profesor titular și după depășirea vârstei de pensionare. Cererea i-a fost însă refuzată, în baza Legii Învățământului 1/2011. Senatul Universității i-a comunicat la un an distanță decizia de a nu-i prelungi funcția în cadrul Universității.

(1) Personalul didactic şi de cercetare se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani. (6) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în cazul în care instituţiile de învăţământ superior nu pot acoperi normele cu titulari, pot hotărî menţinerea calităţii de titular în învăţământ şi/sau în cercetare, cu toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din această calitate, pe baza evaluării anuale a performanţelor academice, după o metodologie stabilită de senatul universitar”. se arată în textul legii.

Teodosie a atacat decizia în instanță, dar în urma procesului, magistrații nu i-au dat câștig de cauză. Avocații înaltului prelat au făcut recurs, iar cazul se judecă acum la Tribunalul Galați, urmând ca pe 31 ianuarie să aibă loc o nouă înfățișare.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.