Centralele termice pe gaze ar putea fi interzise, în doar câțiva ani! Care este justificarea aplicării noii Directive UE.

Centralele termice pe gaze ar putea fi interzise, în doar câțiva ani! Care este justificarea aplicării noii Directive UE.

Centralele de apartament ar putea fi interzise. Va fi o lovitură pentru milioane de români ce și-au instalat cu sume consistente acest sistem de încălzire.

Parlamentul European și Consiliul Europei au ajuns la un acord care vizează reducerea emisiilor și a consumului de energie ale clădirilor aflate pe teritoriul Uniunii Europene.

Actualii utilizatori de centrale termice alimentate cu gaze naturale ar urma să fie obligați să renunțe la instalații , cel târziu în 2040!

Șeful Termoenergetica susține că este „o chestiune de doar câțiva ani” până ce, centralele de apartament vor fi interzise!

                 Centralele termice pe gaze ar putea fi interzise.

Potrivit datelor furnizate de European Academies Science Advisory Council, 65 de milioane de locuințe din Uniunea Europeană sunt încălzite în prezent cu centrale termice alimentate cu gaze naturale, dintre care circa 3 milioane sunt numai în România. Cea mai “bogată” țară la acest capitol este, de departe, Germania, acolo unde există 20 de milioane de locuințe înzestrate cu centrale termice cu gaze naturale.

 Potrivit lui Adrian Teodorescu, șeful Termoenergetica, aceste dispozitive ar putea fi interzise în viitorul foarte apropiat. 

Privitor la politica aceasta a centralelor de apartament, sub aspectul uman, este absolut firesc ca cetățeanul să-și dorească un confort, căldură și confortul care ține de igienă. Dar, raportați-vă la următorul aspect: la Termoenergetica, la momentul acesta sunt racordate aproximativ 550 de mii de apartamente”, a precizat Adrian Teodorescu.

Directorul general Termoenergetica este de părere că sistemul actual de termoficare, chiar dacă este învechit, ar fi cel mai eficient.

„Uniunea Europeană transmite un mesaj de zeci de ani: cine poluează, plătește. O centrală de apartament este poluantă. Folosește o materie primă. La un moment dat, legislația va ajunge acolo” (la interzicerea centralelor – n.r.).

În luna septembrie a anului trecut a intrat în vigoare noua Directivă, prin care țările din UE, inclusiv România, au la dispoziție o perioadă de 2 ani (adică până în 2025), pentru a transpune această directivă.

Obiectivul pentru 2030 pentru întreaga Uniune Europeană este ca prin aceasta nouă lege să se realizeze economii de 11,7% din energia finală și primară față de scenariul de referință (anul 2020).

Pentru fiecare țară, UE stabilește obligația națională de economisire anuală de energie finală cumulată: de 0,8% pentru cei doi ani care au trecut 2021-2023.

Pentru următorii doi ani, 2024 până în 2026, acesta va fi de 1,3%, iar următorii ani (2026 până în 2028) de 1,5%. În cele din urmă, va crește la 1,9% între 2028 și 2030.

Iată de ce cei, ce doresc să își instaleze centrale pe gaz, de apartament, vor trebui să se gândească bine la acest aspect, la taxele ce vor trebui achitate pe viitor, de prețul gazului aflat într-o continuă creștere, la costurile manoperei unor astfel de instalații, din ce în ce mai mari și, de ce nu, la riscurile ce decurg din amplasarea la domiciliu a unei astfel de centrale.

(Jurnal)

sursa: România TV

Articolul Centralele termice pe gaze ar putea fi interzise, în doar câțiva ani! Care este justificarea aplicării noii Directive UE. apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Centralele de apartament ar putea fi interzise. Va fi o lovitură pentru milioane de români ce și-au instalat cu sume consistente acest sistem de încălzire. Parlamentul European și Consiliul Europei au ajuns la un acord care vizează reducerea emisiilor și a consumului de energie ale clădirilor aflate pe teritoriul Uniunii Europene. Actualii utilizatori de centrale […]

Articolul Centralele termice pe gaze ar putea fi interzise, în doar câțiva ani! Care este justificarea aplicării noii Directive UE. apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului Jurnal
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/centralele-termice-pe-gaze-ar-putea-fi-interzise-in-doar-cativa-ani-care-este-justificarea-aplicarii-noii-directive-ue/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 13 martie 2024 15:10

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.