Ciucă, despre majorarea pensiilor: Nu putem să discutăm despre aşa ceva până atunci

Premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat dacă se vor mai majora pensiile anul acesta. 

Nicolae Ciucă a fost întrebat, miercuri, dacă Guvernul mai poate majora pensiile românilor anul acesta.

„În acest an putem să discutăm despre orice măsură după ce avem o analiză la finele primului semestru. Până atunci nu putem să discutăm despre aşa ceva”, a răspuns premierul.

Guvernul are angajate „toate liniile de efort” pentru a asigura predictibilitatea, stabilitatea şi încrederea de care are nevoie economia românească pentru a deveni performantă, a declarat, miercuri, prim-ministrul Nicolae Ciucă. El a participat la cea de-a X-a ediţie a evenimentului Romanian Business Leaders Summit.

 

„Parteneriatul (dintre Guvern şi mediul de afaceri) ne-a amintit constant că pentru a deveni performantă o economie are nevoie de predictibilitate, de stabilitate şi are nevoie de încredere, pe care o câştigăm greu şi o pierdem uşor. În momentul de faţă, eu sunt convins că, aşa cum am discutat până acum, am reuşit să dobândim încrederea dumneavoastră, a investitorilor români, am reuşit să dobândim încrederea investitorilor străini şi suntem angajaţi să continuăm pe acest parcurs, pe acest drum, suntem angajaţi să continuăm dialogul şi să găsim împreună soluţii. Vă pot asigura, în calitate de prim-ministru, că avem angajate toate liniile de efort pentru ca aceste obiective să fie asigurate: predictibilitate, stabilitate şi încredere”, a afirmat Ciucă.

 

Se fac simulări pentru majorarea pensiilor la Ministerul de Finanțe. Elena Cristian, analist DC Business, vorbește despre procentul cu care vor fi majorate pensiile.

Simulările se fac cu 5%, 8% și 10%.

„Cred că 5%. Deși, în acest moment cu resursele bugetare niciuna dintre variante nu mi se pare posibilă, dar sunt convinsă că se vor face eforturi pentru a se acorda majorarea de 10% a punctului de pensie. În acest moment situația bugetară nu stă foarte bine. Aș vrea să știu ce are domnul Câciu în buget, dar dânsul nu comunică deloc, adică nu comunică nici măcar 5% din cât comunica atunci când era analist.

Avem un deficit bugetar de 3 miliarde de euro

Pe primele trei luni știm bine că avem un deficit bugetar de 3 miliarde de euro ceea ce înseamnă un miliard de euro pe luna. Așteptăm execuția bugetară la patru luni, când înțeleg că va fi ceva mai mare deficitul pe aprilie decât în perioada precedentă, în primele trei luni ale anului, vom vedea exact ce se va întâmpla.

Plătim factura unei guvernări pe datorie

Cheltuielile au crescut destul de mult a cea mai mare creștere a fost înregistrată la cheltuielile cu dobânzile și asta înseamnă că plătim factura unei guvernări pe datorie, guvernare din ultimii ani. Cheltuielile cu dobânzile au crescut cu aproape 70% doar în primele trei luni. Repet nu ne raportăm la patru luni deși suntem în 16 mai. Așteptăm execuția la patru luni.

Adevăratele calcule se vor face abia când va veni execuția

Eu cred că adevăratele calcule se vor face abia când va veni execuția și pe aprilie, dar mai degrabă la rectificarea bugetară care înțeleg că nu va fi mai devreme de luna mai, luna iunie. Abia atunci vor face calcule și vor vedea exact ce pot da pensionarilor, dacă pot acoperi rata inflației prognozată pentru acest an de 10-12 procente sau dacă va fi mai puțin, oricum e puțin”, a explicat Elena Cristian.

sursa:dcnews.ro

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.