Consiliul de Securitate al ONU: Viitor vot asupra unei rezoluții de condamnare a Rusiei

Un proiect de rezoluție al Statelor Unite și al Albaniei care vizează condamnarea Rusiei pentru acțiunile sale cu privire la Ucraina ar trebui să fie înaintat în curând Consiliului de Securitate al ONU, a aflat AFP din surse diplomatice.

Consiliul de Securitate al ONUFoto: AGERPRES

Acest vot ar trebui organizat „în următoarele zile”, a declarat una dintre aceste surse pentru AFP, sub rezerva anonimatului. Trebuie să profităm de „impulsul” favorabil ONU, care a văzut Africa în special condamnând ferm acțiunile Rusiei luni în Consiliul de Securitate, a adăugat ea.

Miercuri, în cadrul unei ședințe foarte lungi a Adunării Generale a Națiunilor Unite dedicată Ucrainei, o foarte mare majoritate a țărilor, de pe toate continentele, au denunțat comportamentul Rusiei.

Proiectul de text obţinut de AFP prevede că Consiliul de Securitate „condamnă decizia Rusiei” privind recunoaşterea regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk şi „îşi reafirmă angajamentul faţă de suveranitatea şi independenţa Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional”.

Textul este „aproape finalizat”, a confirmat un diplomat european, cerând și anonimatul. „Sper să putem lua măsuri în următoarele ore sau zile. Și dacă nu reușim în Consiliul de Securitate, mergem direct la Adunarea Generală”, a adăugat el.

Din cauza dreptului de veto de care se bucură Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate, acest proiect de rezoluție este sortit eșecului în acest for. Ar fi apoi înaintat Adunării Generale a ONU în cazul în care rezoluțiile nu sunt obligatorii și unde nu există drept de veto.

Un astfel de scenariu – Consiliul de Securitate, apoi Adunarea Generală – avusese deja loc după anexarea Crimeei în 2014. S-a încheiat cu un veto al Rusiei în primă instanță. China s-a abținut, ceilalți 13 membri votând în favoarea textului.

La Adunarea Generală, din 193 de membri, proiectul de rezoluție a strâns apoi 100 de voturi, 11 țări au votat împotrivă, 58 s-au abținut, restul neavând parte la vot.

Potrivit diplomatului european, marea diferență față de 2014 este „magnitudinea” situației actuale. „Există riscul unui conflict major”, a spus el. „Cel mai rău scenariu este acela al unui fel de operațiune militară de tipul celui de-al Doilea Război Mondial care ar provoca, desigur, multe victime civile”, a spus diplomatul.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.