Cum se adună rușii la proteste împotriva războiului. Codul secret pe care îl folosesc pentru a scăpa de cenzură

Încă din prima zi a invaziei Ucrainei, cetățenii ruși au ieșit în stradă pentru a contesta decizia lui Vladimir Putin. Autoritățile din Rusia au arestat mii de persoane și au cerut încetarea ostilităților, dar oamenii nu s-au lăsat descurajați de amenințările lor. Pentru a evita cenzura, aceștia au lansat apeluri la proteste folosind un cod secret. Iată despre ce este vorba!

Rușii se invită la proteste folosind un cod secret pentru a evita cenzura

În Rusia au avut loc proteste masive în primele zile ale războiului pornit de Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Autoritățile ruse au reacționat violent și au arestat mii de persoane. Cu toate astea, cetățenii au continuat să iasă pe străzile din Moscova, Sankt Petersburg și alte orașe mari pentru a critica decizia liderului de la Kremlin.

Planul lui Putin a fost să pună capăt manifestațiilor și să descurajeze alte proteste, dar se pare că acesta a eșuat lamentabil. Încă din data de 24 februarie, rușii au început să răspândească în mediul online o imagine cu Puşkin, cifra 7 şi mai multe rânduri de pictograme reprezentând emoji-ul „o persoană care merge”.

Ce reprezintă toate acestea? Ei bine, internauții folosesc astfel de pictograme pentru a se invita să participe la un protest faţă de acţiunile Guvernului rus. Codul secret a luat naștere în anul 2014 când au fost interzise protestele neautorizate în această țară.

Cei care încalcă legea se pot alege cu 15 zile de închisoare pentru o persoană aflată la prima infracţiune de acest tip, în timp ce un recidivist riscă o pedeapsă de închisoare de până la cinci ani. De atunci, oamenii folosesc acest cod secret pentru a se organiza pe rețelele sociale.

„E ca şi cum ai spune: Hai să facem o plimbare în centru sau Vremea e bună pentru o plimbare”, a declarat Maria, o reprezentantă a acelui ONG, citată de BBC News.

Codul secret pe care-l folosesc rusii pentru a merge la proteste

Orice abatere de la această regulă îi costă scump

Persoanele care nu folosesc un limbaj codificat riscă să plătească scump. Acesta a fost și cazul lui Alexander, un tânăr arestat la un protest în Moscova, după ce a publicat pe internet un mesaj despre acea manifestare.

La scurt timp după încheierea protestului, polițiștii ruși l-au arestat pe bărbat şi l-au obligat să semneze un document ce prezenta infracţiunile pe care autorităţile ruse spuneau că el le-ar fi comis.

Jurnaliştii de la BBC precizează, totuși, că nu pot fi convinși că prezenţa la protest sau activitatea de pe internet au fost, într-adevăr, motivele arestării tânărului, mai ales că Alexander a fost reținut și a doua oară, în timp ce se afla în metroul din Moscova, într-o zi în care nu participase la niciun protest.

Însă, BBC News a mai aflat şi despre alte arestări bazate doar pe activitatea de pe reţelele sociale. Printre cazurile descoperite se regăsește și cel al unei femei care a fost reținută din cauza unui mesaj postat pe Twitter.

„Nu am mai mers în centrul oraşului de multă vreme”, suna mesajul acesteia. De asemenea, ea a citat un alt mesaj distribuit pe Twitter care conţinea un apel explicit la protest.

Legea care i-a speriat pe ruși

Situația prezentată mai sus nu pare să se schimbe prea curând, mai ales după ce Vladimir Putin a promulgat o lege prin care „răspândirea de știri false” este pedepsită cu până la 15 ani de închisoare.

Speciliștii sunt, însă, sceptici și spun că ea va fi, de fapt, folosită pentru a reprima şi mai mult protestele ruşilor faţă de război.

Acum, mulți tineri ruși se tem să mai meargă la proteste sau să publice mesaje în mediul online, lucru care oricum a devenit destul de dificil după ce Facebook a fost interzis în Rusia, iar TikTok și-a limitat serviciile în acestă țară.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.