De ce se pune un castravete murat în pomul de Crăciun. De unde vine tradiția bizară

Pe cât sună de bizar, pe atât de real este obiceiul de a pune un ornament de forma și culoarea unui castravete murat în bradul de Crăciun. Există zone unde obiceiul este extrem de popular, mai ales printre cei mici. De ce se agață un astfel de obiect în brad și care este primul lucru pe care îl fac copiii în dimineața de Crăciun. Tradiția nu este tocmai nouă.

De ce se pune un castravete murat în pomul de Crăciun

Americanii au multe obiceiuri și superstiții care pentru noi par de neînțeles. La fel este și tradiția de a decora bradul de Crăciun cu un ornament de forma și culoarea unui castravete murat. Această decorațiune este ultima care se pune în brad, după ce a fost împodobit, iar adulții au grijă să ascundă bine ciudatul ornament printre crengile copacului.

În dimineața de Crăciun, copiii din familie trebuie să caute ornamentul în formă de castravete, iar primul membru al familiei care îl descoperă are parte de privilegii. Cel care găsește obiectul are dreptul să deschidă primul cadourile primite de la Moș Crăciun, să primească un cadou în plus și se spune că va avea noroc și va fi binecuvântat în anul care vine.

De ce se pune un castravete murat în pomul de Crăciun. De unde vine tradiția bizară

De unde provine obiceiul ciudat

Chiar mai ciudat decât obiceiul este faptul că nu se știe cu exactitate de unde provine. Există ipoteze potrivit cărora este o tradiție împrumutată de la nemți, însă în Germania nu se folosește un astfel de ornament în bradul de Crăciun.

Una dintre legendele răspândite pe teritoriul Statelor Unite spune că un emigrant bavarez, pe nume John Lower, a ajuns pe tărâm american și a fost luat prizonier pe teritoriul statului Georgia, în timpul războiului civil. În captivitate s-a îmbolnăvit foarte tare și, aflat în pragul morții, a cerut un castrevete murat. Unui gardian i s-a făcut milă de el și i-a dat.

După ce a mâncat castravetele murat, se spune că emigrantul și-a revenit ca prin minune. Întors acasă, a inițiat obiceiul de a așeza un castravete murat în bradul de Crăciun, în semn de recunoștință pentru faptul că s-a însănătoșit. Se spune că toți cei care vor agăța în brad un astfel de ornament vor avea parte de norocul pe care l-a avut personajul din legendă.

O altă teorie susține că obiceiul provine din Berrien Spring, Michigan, localitate autoproclamată capitală a castravetelui murat de Crăciun, iar legenda are legătură cu povestea lui Moș Nicolae. Legende asemănătoare circulă și în Spania și Franța.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.