Declarația MAE rus privind armele nucleare ale Rusiei

Viceministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Riabkov, a declarat că partea rusă nu amenință pe nimeni cu armele sale nucleare, informează agențiile TASS și Rambler.

Viceministrul de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov/ Foto: RBC

Diplomatul a amintit că Doctrina militară a Rusiei enunță criteriile folosirii armei nucleare, criterii care sunt concretizate în ”Elementele fundamentale ale politicii de stat a Rusiei în domeniul descurajării nucleare”, din 2 iunie 2020.

Potrivit viceministrului, Statele Unite coboară în mod intenționat pragul de utilizare a armei nucleare, creând o amenințare la adresa securității Rusiei. Așa a comentat Riabkov decizia Washingtonului de a pune în stare de alertă rachetele Trident-2, cu lansare de pe submarine și echipate cu focoase de putere redusă.

Diplomatul a subliniat că Statele Unite au angajat un proces de modernizare a arsenalului lor nuclear, acțiune calificată drept destabilizatoare.

În acest context, Rambler menționează că, la 21 septembrie, președintele Vladimir Putin a declarat că Moscova este pregătită să folosească toate mijloacele de care dispune pentru a apăra Rusia. În mesajul său televizat adresat concetățeilor, el a spus că, în cazul unei amenințări la adresa integrității teritoriale, Rusia va folosi toate mijloacele din dotare și a subliniat că nu blufează.

Liderul rus a amintit celor care-și permit declarații agresive în privința Rusiei: ”Vreau să amintesc faptul că țara noastră dispune, la rândul ei, de tot felul de mijloace de distrugere, iar la unele componente aceste mijloace sunt chiar mai moderne decât ale țărilor NATO”.

”Iar în cazul unei amenințări la adresa integrității teritoriale a țării noastre, pentru apărarea Rusiei și a poporului nostru noi vom folosi, desigur, toate mijloacele aflate la dispoziția nostră… Și nu blufez când spun asta. Cetățenii Rusiei pot fi convinși: integritatea teritoriale a Patriei noastre, independența și libertatea noastră vor fi asigurate”, a subliniat Putin.

Consiliul de Securitate al Rusiei: Moscova face tot posibilul pentru minimizarea riscurilor de utilizare a armei nucleare

Un război nuclear nu ar trebui să fie niciodată declanșat, și într-o astfel de confruntare nu pot exista învingători, a declarat secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Aleksandr Venediktov.

”Am declarat în repetate rânduri și continuăm să declarăm că rămânem adepții cunoscutei formule conform căreia într-un război nuclear nu pot fi învingători și că un astfel de conflict nu trebuie niciodată declanșat”, a spus Venediktov la o conferință dedicată împlinirii a 60 de ani de la Criza rachetelor din Cuba.

El a reamintit documentele doctrinare ale Rusiei pe această temă, inclusiv elementele fundamentale ale politicii de stat din domeniul descurajării nucleare.

”În același timp, mulți politicieni, personalități publice și experți din Occident își permit în mod regulat să iasă cu declarații care nu numai că au un caracter iresponsabil, dar sunt la limita șantajului nuclear, vorbind deschis despre admisibilitatea folosirii armelor de distrugere în masă împotriva Rusiei”, a subliniat Venediktov.

În acest sens, el și-a exprimat convingerea că politicienii străini și liderii de opinie care lansează afirmații referitoare la astfel de chestiuni, trebuie să-și aducă aminte de istorie, inclusiv de Criza rachetelor din Cuba, și să-și amintească faptul că și la apogeul confruntării marilor puteri, americanii și aliații lor europeni ”nu și-au permis nici măcar verbal să jongleze cu amenințările unui război nuclear”.

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.