Disensiunile cu Gazprom pot duce la o nouă criză a gazelor în Republica Moldova, spun experții în energie

Experții în energie au avertizat că disensiunile dintre Gazprom și autoritățile de la Chișinău pot duce la o nouă criză a gazelor în Republica Moldova. Concernul rus cere plata unei datorii. Ambele părți din conflict se acuză de încălcarea prevederilor unui protocol ce a fost semnat în toamna anului trecut pentru prelungirea furnizării.

De unde pornesc disensiunile ce ar putea duce la o nouă criză a gazelor în Republica Moldova

Gazprom dorește plata unei datorii de aproximativ 700 de milioane de dolari acumulate de la compania Moldovagaz, care ar fi acumulat-o cu penalități timp de 15 ani. Reprezentanții concernului susțin că Guvernul Republicii Moldova nu a ținut cont de propunerile sale cu privire la organizarea unui audit al datoriei pe care l-au stabilit, ceea ce ar pune la îndoială transparența și obiectivitatea desfășurării acestuia.

Concernul rus a făcut această acuzație după ce la finalul lunii ianuarie Agenția Proprietății Publice a lansat procedura de contractare a auditorului, publicând anunțul în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Guvernul este acționar minoritar al companiei Moldovagaz.

În plus, Gazprom a atras atenția asupra faptului că o ședință a Consiliului de Observatori al Moldovagaz la care ar fi trebuit să se discute despre acest audit al datoriei a eșuat din cauza neprezentării unor reprezentanți ai Guvernului.

Datoria pe care o cere Gazprom este de aproximativ 700 de milioane de dolari

Răspunsul autorităților din Republica Moldova

De cealaltă parte, vicepremierul Andrei Spânu a declarat că acea ședință a fost convocată de Gazprom unilateral și contrat înțelegerilor. El a amintit că potrivit protocolului, auditul datoriei trebuie să fie organizat independent.

Pe de altă parte, expertul în energetică Sergiu Ungureanu susține că ambele părți încearcă să tragă de timp. El a precizat că potrivit protocolului, Gazprom și Moldovagaz trebuie să ajungă la un acord cu privire la datorie până la data de 1 mai.

Altfel, există riscul să înceapă o nouă criză a gazelor, la fel ca în toamna anului trecut, deși ar avea consecințe mai mici, deoarece nu s-ar petrece în sezonul rece și prin urmare consumul va fi mai mic.

De ce ar fi apărut datoria

Datoria de aproximativ 700 de milioane de dolari s-ar fi acumulat din cauza diferențelor dintre prețul de achiziție a gazelor și cel indicat în facturi. Deși Gazprom a cerut suma menționată, autoritățile din Republica Moldova susțin că datoria ar fi mai mică. De aceea, în toamnă au convenit să fie organizat un audit.

Protocolul precizează că datoria pe care Moldovagaz o are către Gazprom va putea fi plătită într-o perioadă de cinci ani, după ce se va ajunge la un acord cu privire la sumă.

Rămâne incertă și situația datoriei la gaze ce aparține regiunii transnistrene, care ar fi de peste șapte miliarde de dolari. Administrația separatistă nu plătește volumele consumate, iar Chișinăul nu recunoaște datoria. Însă,  partea rusă o consideră o restanță de plată din partea companiei Moldovagaz.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.