După SARS-CoV-2, coronavirusul MERS ar putea deveni următoarea ameninţare pandemică

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) monitorizează evoluţia virusului MERS şi a constatat că până la sfîrşitul lunii mai au fost confirmaţi prin teste de laborator un număr de 2.574 de pacienţi care s-au infectat cu MERS, dintre care 886 au decedat în urma complicaţiilor, o rată de fatalitate de 34,4%. Majoritatea cazurilor au fost înregistrate în Arabia Saudită, unde au fost 2.174 de cazuri şi 808 decese, adică o rată a fatalităţii de 37,2%, se arată într-un raport din mai 2021 al OMS.
MERS este un virus răspândit preponderent între cămile şi lilieci, însă din 2012 epidemiologii din Arabia Saudită au anunţat că acesta poate infecta şi oamenii. De atunci, cercetătorii au observat că variantele MERS din Arabia Saudită sunt cele capabile să se transmită la cămile la oameni (n.r. – vezi infografic), în timp ce tulpinile din Africa de Sud sunt anihilate de anticorpii cămilelor. Deocamdată, comerţul cu cămile între cele două regiuni este unilateral: din Africa spre Arabia Saudită. Oamenii de ştiinţă teoretizează că dacă acest lucru s-ar inversa, atunci MERS din Arabia Saudită ar ajunge în Africa, unde ar prevala în faţa tulpinii locale.
„ Dacă tulpina MERS din Arabia Saudită (n.r.- Clade B din infografic) ar fi introdusă în cămilele dromedare din Africa, acesta ar putea deveni dominantă în dromedarii de pe acel continent, cu consecinţe adverse majore pentru sănătatea umană. Acest risc nu este ridicat în prezent, deoarece relaţiile comerciale (exportul de cămile) este din Africa către Arabia Saudită, nu invers. Pe de altă parte, tulpina MERS din Africa poate dobândi în mod independent mutaţiile identificate în Arabia Saudită. Oricare dintre aceste scenarii ar duce la o ameninţare pandemică a MERS”, arată cercetătorii de la Academia Naţională de Ştiinţe din SUA.
În timpul testelor de laborator, cercetătorii au realizat că dacă modifică genetic virusul inofensiv pentru om din Africa pot obţine varianta din Arabia Saudită, care se poate transmite la om. Ei au concluzionat, astfel că, în cazul în care MERS African va suferi aceleşi mutaţii pe cale naturală, atunci acesta are potenţial pandemic.
Scenariul evoluţiei MERS către o potenţală ameninţare pandemică nu este atât de departe, spun specialiştii, din cauza circulaţiei oamenilor la nivel global.
„Acum mulţi ani o boală putea izbucni şi se putea stinge în aceeaşi zonă de pe glob, fără a se putea răspândi altundeva. În prezent, odată cu dezvoltarea comerţului şi a turismului la nivel mondial, şi virusurile au posibilitatea de a găsi o gazdă foarte uşor”, a explicat prof. Victoria Brookes, specialist în sănătate publică de la Universitatea Charles Sturt din Canada.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.