La jumătatea săptămânii trecute (6 martie – 2024), comisarii ANPC s-au aflat în control la câteva unități alimentare din județul Giurgiu. Prima vizitată a fost societatea Matache Building Expert SRL – fast – food din localitatea Bolintin Vale. Aici, organele venite în control au constatat o serie de condiții igienico-sanitare precare: paviment și pereți, insuficient […]

Articolul Bolintin Vale pare a deveni „raiul” unităților alimentare, neconforme, din punct de vedere igienico-sanitar! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Citeste pe larg

Unul din proiectele legislative pe care le-am susținut în sesiunea parlamentară de anul trecut a devenit lege: certificatul ”RAR AutoPass”, document ce urmează să fie emis de Registrul Auto Român începând cu data de 1 decembrie. Noul certificat va reuni cele mai relevante informații despre istoricul unui autoturism: kilometrajul, accidentele, detalii despre avariile majore la […]

Citeste pe larg

Acțiunile de donare de sânge au fost reluate, astăzi, când pompierii au organizat campania “Împreună, putem deveni salvatori”. Tragedia din localitatea Crevedia, județul Dâmbovița, i-a determinat să lanseze un apel către persoanele care nu au probleme de sănătate și îndeplinesc toate condițiile necesare pentru a merge să doneze sânge în zilele următoare, atât pentru pompierii […]

Citeste pe larg

Mulțimea de giurgiuveni ce a umplut, duminică, 9 iulie, încă de dimineață, complexul ”Stejarul” din Pădurea Bălănoaia, a demonstrat  încă o dată, dacă mai era nevoie, că locuitorii Municipiului sunt dornici să găsească locuri în aer liber, pline de umbră și de oxigen, pentru a scăpa, măcar la sfârșitul săptămânii, de dogoarea asfaltului din oraș. […]

Articolul Complex ”Stejarul”, din Pădurea Bălănoaia, este pe cale de a deveni cel mai atractiv loc pentru giurgiuvenii îndrăgostiți de aer curat, de bună dispoziție și de bălăcitul la piscină! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Citeste pe larg

O lumânare lăsată să ardă în zi de sărbătoare a provocat un incendiu, în această dimineață, într-o casă din localitatea Călugăreni. Proprietarul, un bărbat în vârstă de 87 de ani, care se deplasa cu dificultate, a fost ajutat de pompieri și de personalul Serviciului Județean de Ambulanță să iasă din casă. Acesta era în altă …

Citeste pe larg

Un sondaj desfăşurat în pregătirea ediţiei a VIII-a a campaniei naţionale de siguranţă şi prevenţie rutieră „FII TREAZ LA VOLAN!”, la care au participat 4.788 de respondenţi, arată că din 10 conducători auto din România, 7 consideră că pot produce accidente rutiere! Trei  din zece consideră că o coliziune minoră în trafic nu poate genera […]

Citeste pe larg

 David Nagy, analist politic, expert în politica de securitate și apărare. A studiat la Universitatea Națională a Serviciului Public din Budapesta și la Universitatea din Haifa. După ce a absolvit Politica Internațională de Securitate și Apărare, a început să lucreze la Institutul Dunării ca cercetător. În prezent, lucrează ca analist senior la EuroAtlantic Consulting & Investment Plc. Principalele sale domenii de cercetare includ geopolitica și politica de securitate în Europa Centrală și în Orientul Mijlociu, cu un accent special pe Israel. A publicat pe un ton neutru  articolul de mai jos, în „Hungarian Conservative„.

Atrage atenția asupra propunerii premierului polonez Mateuz Morawiecki ca Polonia, România și Ucraina să formeze o comunitate economică.


„Cu un program de achiziții de arme la scară largă și o cooperare mai strânsă a SUA, România va deveni unul dintre cele mai puternice bastioane de pe flancul estic al NATO.

Războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei a marcat un punct de cotitură istoric, așa-numitul „Zeitenwende”, pentru Europa Centrală și de Est în multe zone. Din cauza agresiunii Moscovei, regiunea nu mai este capabilă să-și mențină rolul de legătură de decenii între Europa de Vest și Rusia. În schimb, țările care alcătuiesc flancul estic al NATO s-au angajat în programe majore de modernizare și achiziție de arme și caută să devină gardienii de descurajare militare ai Europei. În cursa înarmărilor declanșată de agresiunea rusă în Europa, regiunea a decolat cu mare avânt și, deși Polonia ia lumina reflectoarelor în acest sens, și România depune eforturi serioase pentru a-și spori consolidarea apărării la un nivel superior.

Dezvoltarea Forțelor Române

La începutul lunii aprilie, Parlamentul României a aprobat cinci programe de achiziții de arme pentru Comisia Mixtă de Apărare a Ministerului Român al Apărării, cu un buget de cheltuieli combinat de aproximativ 10 miliarde de dolari.. Cea mai mare achiziție este pentru 41 de sisteme de rachete de apărare aeriană cu rază scurtă și foarte scurtă (SHORAD / VSHORAD), în valoare de 4,2 milioane de dolari. Forțele aeriene vor primi 16 baterii, trupele terestre 25 de baterii. Proiectul va fi derulat în două faze, prima dintre care se va derula din acest an până în 2031. Ministerul român al Apărării intenționează să cheltuiască 2,995 miliarde de euro pentru achiziționarea a 298 de vehicule de luptă blindate pe șenile, dintre care 246 vor ajunge în următorii patru ani. Programul de achiziții, cu un buget de 1,923 miliarde de dolari, ar oferi cinci batalioane de trupe terestre cu câte un tun autopropulsat de calibrul NATO de 155 mm fiecare.

Bucureștiul ar urma să achiziționeze, de asemenea, 186 de rachete aer-aer cu rază medie de acțiune, ghidate de radar AIM-120 AMRAAM pentru aeronava de luptă F-16 a Forțelor Aeriene, printr-un acord interguvernamental cu Statele Unite, pentru o sumă suplimentară de 372 de milioane de dolari . Acordul va include, de asemenea, achiziția a 299 de rachete aer-aer AIM-9X SIDEWINDER cu rază scurtă de acțiune, ghidate în infraroșu, în valoare de 239 de milioane de dolari.

General Teodor Incicaş, şeful Direcţiei Generale de Armamente a Ministerului Apărării, a indicat că. multe programe de achiziții se desfășoară în paralel pentru a spori capacitățile de apărare ale țării în umbra agresiunii ruse.

„În ceea ce privește programele de echipare, vorbim de 40-50 de programe live. Adică, dacă vorbim de achiziții și contracte în derulare, vorbim de 40 de programe care rulează în același timp: programe ale căror contracte sunt în derulare, programe care sunt în faza de achiziție și altele care fie sunt în așteptare. pentru aprobări suplimentare după aprobarea prealabilă de către Parlamentul României, sau care au fost aprobate și așteaptă să înceapă faza de achiziție ‘, a spus el.

Bucureștiul a lansat o inițiativă cuprinzătoare de apărare în 2017, în principal pentru achiziționarea de echipamente militare americane, cum ar fi avioane de luptă F-16, rachete Patriot și sistemul HIMARS. Ca răspuns la războiul din vecina Ucraina, parlamentul de la București a decis să majoreze bugetul de apărare al României de la 2% din PIB la 2,5% în acest an.

În luna martie, România a anunțat și achiziționarea a 54 de tancuri M-1 Abrams din Statele Unite pentru a înlocui tehnologia sovietică învechită. În plus, președintele Klaus Iohannis a anunțat în aprilie că va cumpăra F35 Joint Strike Fighters pentru a consolida securitatea aeriană a țării sale împotriva agresiunii. Într-o declarație postată pe site-ul său, președintele a scris: „A avea capacități operaționale de apărare aeriană robuste, credibile, interoperabile, flexibile și eficiente… ca parte a angajamentelor noastre ca stat NATO și UE este esențială pentru ca România să își atingă obiectivele politicii de apărare”. Nu se știe încă câte  aparate din generația a cincea ar cumpăra Bucureștiul.

Solicitarea unei prezențe sporite a SUA

Mai mult, Bucureștiul și-ar aprofunda cooperarea în domeniul apărării cu Washingtonul, și nu exclusiv prin achiziții de arme. La 30 martie, ministrul apărării naționale, Angel Tilvar, a avut o întâlnire cu secretarul american al apărării, Lloyd J. Austin III, la Washington DC. În cadrul întâlnirii s-a abordat necesitatea unei strategii cuprinzătoare pentru securitatea Mării Negre, în care, după cum a spus ministrul român al apărării, Statele Unite ar trebui să aibă un rol de lider.

„Considerăm că este nevoie urgentă de o strategie cuprinzătoare pentru Marea Neagră, sub coordonarea SUA, care să implice actori cheie din regiune. Aceste eforturi vor crea o politică mai solidă, construită în jurul prezenței consecvente și persistente a SUA și a NATO și a unei conduceri active a SUA în regiune”, a menționat Tilvar.

Statele Unite și-au demonstrat deja angajamentul față de regiunea Mării Negre anul trecut, când și-au suplimentat trupele staționate în România cu soldați din Brigada 2 de pușcași a Diviziei 101 Aeropurtate, a adăugat Tilvar. România are aproximativ 3.000 de personal din Statele Unite dislocate în mai multe baze militare din toată țara. La Summit-ul NATO din iunie de la Madrid, Washington a anunțat, de asemenea, că va avea sediul unei echipe de luptă a brigadei rotative (BCT) în România.

Cooperarea militară româno-polonă

Bucureștiul ar întări și cooperarea în domeniul apărării cu Varșovia. Cele mai mari două țări din regiunea Europei Centrale și de Est construiesc cele mai puternice două armate, cu un accent puternic pe interoperabilitatea dintre forțele lor armate. F-16, F-35, Himars și Abrams, printre altele, vor oferi celor două armate mijloacele pentru exerciții comune, împărtășirea experienței și o cooperare mai profundă pe flancul estic al NATO. Acest lucru a fost discutat și de viceprim-ministrul polonez Mariusz Blaszczak și Angel Tilvar la 28 martie, la București, în cadrul consultărilor interguvernamentale polono-române.

‘În ceea ce privește trupele terestre, polonezii și românii le echipează și ei cu echipamente foarte asemănătoare. Am comandat HIMARS. Așa au făcut-o și românii, motiv pentru care discutăm despre utilizarea în comun a acestor arme tocmai prin cooperare între forțele noastre armate. Cazul este destul de asemănător în privința Patrioților. Și românii au decis să cumpere Abrams. Și îl vom avea pe Abrams pe echipamentul armatei poloneze deja anul acesta’, a subliniat viceprim-ministrul polonez.

La același eveniment, pe lângă aprofundarea cooperării militare, premierul polonez Mateusz Morawiecki a cerut și dezvoltarea unei noi comunități economice.

Premierul polonez ar stimula cooperarea economică cu România și Ucraina pentru a face mai bine auzită vocea regiunii.

Noua comunitate economică din Europa Centrală și de Est pe care Morawiecki are în vedere nu numai că ar ajuta la reconstrucția și integrarea Ucrainei, dar ar putea echilibra centrul de greutate economic din Europa între Est și Vest”

Citeste pe larg

Pentru iubitorii sportului în kimono alb, sâmbătă, 1 aprilie 2023, Sala Polivalentă din municipiul Giurgiu, a devenit neîncăpătoare, aici desfășurându-se prima ediție a „LIONS CUP – CHAMPIONS CUP”. Prima ediție a competiției ,,Lions Cup” a reușit să adune 291 de sportivi, de la 26 de cluburi din țară și unul din Republica Moldova. A fost […]

Citeste pe larg

Turcia își propune să devină membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO), a declarat președintele Recep Tayyip Erdogan în avion, la întoarcerea din Samarkand, transmite RIA Novosti „Desigur, nu suntem membri ai acestei organizații. Suntem aici (la Samarkand. – n.r.) ca invitat special la invitația țării gazdă –Citeste pe larg

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a convocat pentru vineri Consiliul de securitate națională după ce guvernul de la Pristina a depus joi cererea Kosovo de a deveni membru al Consiliului Europei, informează Tanjug, potrivit ȘpS. O serie de țări din Uniunea Europeană Read More Sursa: ActiveNewsCiteste pe larg

În aceeași linie de retorică exemplară, realmente mesianică, Zelenski anunță acum marea sa ambiție pentru ce va să fie țara sa pe viitor, evident după ce va obține libertatea de a face ceea ce dorește, cu cine dorește și cum dorește. Read More Sursa: ActiveNewsCiteste pe larg