Este primul an, în ultimii 30, când la examenul de Evaluare Națională, județul Giurgiu nu se clasează pe ultimele locuri în țară! Meritul aparține inspectorului general Ion GHIMPEȚEANU, ce a reușit performanța, în doar un an de mandat!

Este primul an, în ultimii 30, când la examenul de Evaluare Națională, județul Giurgiu nu se clasează pe ultimele locuri în țară! Meritul aparține inspectorului general Ion GHIMPEȚEANU, ce a reușit performanța, în doar un an de mandat!

 

În aceste zile  sistemul de învățământ giurgiuvean trăiește un moment cu totul deosebit, am putea spune, fără să exagerăm, chiar  istoric. Pentru prima dată după circa 30 de ani județul Giurgiu  nu se mai clasează pe ultimele locuri la Examenul de Evaluare Națională.

În acest context inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Giurgiu, prof. Ion Ghimpețeanu ne spunea:  După numai un an de când am preluat mandatul pe această funcție, în urma unui management riguros aplicat, iată că au început să apară rezultatele. Astfel că din cele 41 de județe la care se adaugă și Bucureștiul, rezultatele la Evaluarea Națională, înainte de contestații, plasează județul Giurgiu  pe locul 34!  Asta înseamnă 7-8 locuri deasupra ultimului sau penultimului loc,  pe care ne-am  clasat prea multă vreme, devansând astfel județe ce aveau tradiție și care ocupau locuri de top în clasametul național, precum  Arad, Botoșani, Dâmbovița, Călărași, Ialomița, Mehedinți, Vaslui, Teleorman, județe ce sunt în urma județului nostru…

Acest rezultat, obținut doar într-un singur an, este rodul unui plan operațional  ce derivă din Planul de Dezvoltare instituțională realizat  împreună cu colegii mei – ne preciza prof. Ion Ghimpețeanu.

Când am venit în Inspectorat  mi-a dorit foarte mult ca județul nostru să iasă din sfera celor 3 locuri blestemate din coada clasamentului la nivel național, locuri pe care  am oscilat, de la un an la altul.

Sigur că am făcut o analiză  detaliată, imediat ce am ajuns în Inspectorat, dorind să aflu care sunt cauzele ce au dus la aceste rezultate. Împreună cu colegii de la Serviciul Management am făcut o analiză detaliată și am decis  că este bine să reactualizăm proiectul de Dezvoltare instituțională în așa fel încât  țintele acestui proiect să fie relevante și să se plieze pe adevărul și realitatea din  fiecare școală în parte…

Pentru acest lucru a fost nevoie să constituim echipe care să acționeze în cadrul  unui control tematic amplu. Astfel că, din luna noiembrie a anului trecut, timp de o lună, am desfășurat  un control tematic la nivelul județului,  analizând  toate aceste rezultate de la nivelul fiecărei școli. A fost un program de  analiză structurat pe  echipe de câte 10 directori, începând din nordul județului, dar și pe echipe mai restrânse ca număr, acolo unde procentele au fost mai mici fiind nevoie de o analiză mai detaliată…

Am convenit împreună, la acea dată, că este nevoie de un plan de remediere al activităților, sub forma acelora de pregătire de la finalul orelor de curs. Așa că am trecut  împreună cu directorii școlilor din județ, la o analiză a acestor rezultate, a procentelor obținute la nivelul fiecărei unități de învățământ, și evident  am încercat să aflăm care au fost cauzele ce au dus la aceste procente și ce s-a întâmplat cu elevii care nu au obținut note de 5 la Evaluarea Națională.

Am dorit să aflu totodată care sunt elevii  și care este numărul elevilor ce au optat către  Școală Profesională. Am vrut să aflu de ce elevi cu note de 2 și 3  s-au îndreptat către licee unde, din păcate, chiar au reușit să intre.

Spun ”din păcate” pentru că nu mi se pare relevant ca  un elev să acceadă într-un  liceu de cultură generală cu o medie de 2!  Acel elev care vine cu o astfel de medie la un liceu teoretic, prezintă deficiențe foarte mari la principalele discipline: română și matematică. Nu de puține ori am primit elevi care au venit la profilul real având deficiențe majore în privința operațiunilor simple,  de adunare și scădere. De aici pornesc toate...

Primul punct de plecare l-a constituit organizarea în cadrul acestor unități școlare, a ședințelor cu părinții, având dificultăți în a-i convinge  să își orienteze copiii  spre ceea ce le oferă potențialul  lor. Din păcate  încă întâmpinăm dificultăți în a-i face pe părinți să discearnă ceea ce este mai bun și mai bine pentru copiii lor.

Elevul care vine cu media 2 la admitere în Liceu, practic termină cei 4 ani, la finalul cărora obține doar o diplomă de absolvire, pentru că ar fi practic imposibil ca acel elev să mai și reușească la examenul de bacalaureat.

Iată de ce am recomandat și recomand în continuare îndreptarea acestor elevi  către o meserie, către școli profesionale, către învățământul dual. Este o oportunitate pentru  ei în a învăța o meserie, în a avea un viitor sigur  în raport cu pregătirea pe care o au. Sigur că nu ne convine să îndrumăm familiile să aleagă un alt sistem de învățământ  decât cel pe care îl doresc dumnealor.  Însă asta este realitatea!  Trăim într-o societate în care dorim ca lucrurile să se îndrepte către o direcție cât mai bună,  să școlarizăm elevi care să ne reprezinte mai târziu, fără să ne fie rușine de acest lucru…

Nu de puține ori se vorbește despre șefi de instituții, parlamentari pe care presa îi critică deseori că acced către funcții înalte, deși aceștia  sunt persoane care fie nu au învățat suficientă carte, fie au absolvit Facultăți cu un statut controversat. Și atunci am zis că este mai bine să începem să promovăm un învățământ de calitate,  astfel încât peste câțiva ani tinerii aceștia să ne reptrezinte cu cinste, capabili să dezvolte societatea în care trăim cu toții.

Este destul de greu ce am încercat noi să facem în acest an școlar  2022-2023, dar  ne-a dat speranță faptul că aproape toți directorii au rezonat cu planul nostru de măsuri din cadrul Inspectoratului Școlar  și iată că după numai un an aceștia au ajuns să promoveze calitatea, elevi care merită să meargă mai departe,  fie către un învățământ de cultură generală, fie către un învățământ tehnic dual.

Nu vreau să închei fără  să aduc mulțumiri colegilor mei, inspectori, ce au fost alături de mine și care de la început au înțeles mesajul meu și  ceea ce anume am dorit  să realizez cu obiectivele generale propuse, ce derivă din acest proiect de  dezvoltare.

Sigur că era loc de mai bine,  dar credeți-mă că este aproape imposibil ca în doar un an să facem mai mult. Eu consider că pentru acest moment rezultatele obținute sunt mulțumitoare…Cred însă că anul școlar următor ne va aduce mult mai multă bucurie. Acum știu ce am de făcut , știu de la ce vom pleca…Vom continua analiza în perioada imediat următoare,,,iar planul meu este ca școlilor care au avut un procent sub media pe țară, să le convoc directorii,  și împreună cu ei să facem un plan de măsuri în așa fel încât chiar de la începutul vacanței acesteia să îl putem implementa, de comun acord. 

Rezultatul obținut  astăzi reflectă munca inspectorilor care au stat mai mult pe teren. Sincer,  mi-am dorit foarte mult să nu ne întâlnim prea des în Inspectorat. Am luat ca punct de plecare în această decizie  activitatea Inspectoratului județean Cluj de acum un an în urmă, care a stabilit ca inspectorii să lucreze prin intersectare, ca activitatea să se desfășoare mai mult pe teren și mai puțin în cadrul Inspectoratului. Asta nu înseamnă că nu ne întâlnim și în Inspectorat, căci avem și aici o sumedenie de probleme, dar activitatea unui inspector trebuie mai întâi de toate să se regăsească pe teren, să stăm printre oameni, să vedem ce dificultăți apar, lucru pe care noi l-am făcut în toată această perioadă, de un an. 

Pentru acest rezultat, am avut bucuria de a primi felicitări din partea d-nei Prefect, Florentina Stănculesci, din partea Senatorului Toma Petcu, a Deputaților Gabriela Horga și Alexandru Andrei și nu în ultimul rând din partea europarlamentarului Dan Motreanu. Îl consider un gest de recunoaștere a muncii noastre, a efortului de un an, depus cu scopul  ridicării ștachetei în sistemul de învățământ giurgiuvean. 

Mă bucur  totodată că toți cei pe care i-am amintit naterior au avut încredere în mine,  în echipa mea de inspectori și că evident, rezultatele au fost pe măsura speranțelor, respectiv a așteptărilor noastre –  a mai menționat prof. Ion Ghimpețeanu, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Giurgiu.

(Florian Tincu)

  În aceste zile  sistemul de învățământ giurgiuvean trăiește un moment cu totul deosebit, am putea spune, fără să exagerăm, chiar  istoric. Pentru prima dată după circa 30 de ani județul Giurgiu  nu se mai clasează pe ultimele locuri la Examenul de Evaluare Națională. În acest context inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Giurgiu, prof. […]


Autorul articolului admin
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/este-primul-an-in-ultimii-30-cand-la-examenul-de-evaluare-nationala-judetul-giurgiu-nu-se-claseaza-pe-ultimele-locuri-in-tara-meritul-apartine-inspectorului-general-ion-ghimpeteanu-ce-a-reusit-pe/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=este-primul-an-in-ultimii-30-cand-la-examenul-de-evaluare-nationala-judetul-giurgiu-nu-se-claseaza-pe-ultimele-locuri-in-tara-meritul-apartine-inspectorului-general-ion-ghimpeteanu-ce-a-reusit-pe
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 28 iunie 2023 20:11

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.