Inspectorul Școlar Județean Giurgiu, prof. Ion GHIMPEȚEANU, ne precizează în ce mod se face, anul acesta, înscrierea copiilor în învățământul primar

Inspectorul Școlar Județean Giurgiu, prof. Ion GHIMPEȚEANU, ne precizează în ce mod se face, anul acesta, înscrierea copiilor în învățământul primar

Zilele trecute l-am solicitat pe inspectorul general al Inspectorarului Școlar Județean Giurgiu, prof. Ion GHIIMPEȚEANU, să ne explice detaliat, în ce mod se face anul acesta înscrierea copiilor în învățământul primar, atât fizic cât și on line, ținând cont că procedura  a demarat deja în această perioadă.

Înainte de toate mai trebuie precizat că părinții ce își vor înscrie  copiii la clasa pregătitoare trebuie să știe că Metodologia de înscriere, pentru viitorul an școlar, a fost  publicată și în Monitorul Oficial.

„În ceea ce privește înscrierea în învățământul primar al copiilor – ne spunea prof. Ion Ghimpețeanu –  și în acest an școlar funcționăm în baza unui Ordin al Ministrului Educației nr. 4019 emis în 15 martie 202. Ca și în anii precedenți nu sunt noutăți esențiale…

Există și varianta înscrierii on line de către părinți. Cererea tip de înscriere se poate completa și on line sau se poate trimite pe email sau prin poștă. Există și varianta de a depune documentele la secretariatul unității de învățământ la care părintele dorește înscrierea copilului.

 În cazul în care părinții optează pentru înscrierea on line, va trebui să scaneze documentele de înscriere ( copia și originalul după actul de identitate al părintelui, copie și original certificat de naștere al copilului și recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare, acolo unde este cazul).  Când copiii împlinesc vârsta de 6 ani, între intervalul 1 septembrie și 31 decembrie,  trebuie să avem o recomandare de la unitatea de învățământ la care a studiat copilul, că acesta  este apt pentru a fi înscris în învățământul primar.

De asemenea, dacă se optează pentru variantele on line, cu scanarea și trimiterea cererii tip de înscriere și părintele nu dorește să mai vină la școală, el  este însă nevoit să completeze o declarație pe proprie răspundere, care constituie anexă la prezenta metodologie de înscriere, declarație care reflectă veridicitatea informațiilor completate în cerere.

În cele mai multe cazuri părinți vin însă și la școală pentru că validarea cererii tip se face prin semnătură la unitatea de învățământ și în momentul în care se face validarea, părintele are posibilitatea să verifice introducerea documentelor și datelor din documente în programul informatizat, astfel încât să se elimine orice suspiciune că sunt date eronate în platforma informatizată ce este gestionată și de către Ministerul Educației.

Există și situații, nu puține, în care părinții preferă să vină fizic la școală pentru a avea certitudinea că acel copil este repartizat pe un loc. 

În cazul în care există mai mulți copii pe loc există criterii generale ale metodologiei de înscriere în învățământul primar.

În acest caz există 4 criterii generale…În primul rând este existența unui certificat medical de încadrare în gradul de handicap. Al doilea, în cazul în care copilul este orfan de ambii părinți. Al treilea criteriu general este atunci când copilul este orfan de un părinte sau în cazul existenței unui frate sau a unei surori, înmatriculată în acea unitate de învățământ.

În cazul în care există egalitatea pe anumite locuri, școala va trebui să constituie, prin Consiliul de Administrație, criterii specifice de departajare.

Iar în situația  în care există elevi care nu sunt repartizați, Inspectoratul Școlar împreună împreună cu unitatea de învățământ, se obligă să asigure școlarizarea la o unitate de învățământ, învecinat.

Așa cum de pildă am avut în anul școlar anterior un număr de peste 20 de copii care nu au reușit fie repartizați la școala gimnazială nr 8 din Giurgiu și au fost înscriși la școala gimnazială nr. 5 – „ Sfinții Martiri Brâncoveni” din municipiu. 

La nivel de județ nu au fost probleme în privința unor locuri mult mai multe față de cel de înscrieri…Singura problemă la nivel de municipiu în anul școlar anterior, a fost la școala gimnazială nr. 8, unde au fost mai mulți elevi înscriși față de locurile existente. Ăsta este și motivul pentru care anul acesta, Inspectoratul Școlar a aprobat o clasă în plus pentru școala gimnazială nr. 8, fiind mai multe solicitări acolo, inclusiv o clasă cu studiu intensiv, de limba engleză.

Ne bucurăm că numărul elevilor crește considerabil, pentru că în ultima perioadă am constatat că în învățământul liceal avem un mare deficit de elevi…Și nu întâmplător spun asta, pentru că de câțiva ani s-au închis porțile Liceului de Chimie, ale Liceului Tehnologic, care funcționa în curtea Liceului „Nicolae Cartojan”…Toate aceste lucruri, din cauza numărului redus de elevi – a mai precizat inspectorul general al IȘJ Giurgiu, prof. Ion GHIMPEȚEANU.

 

(Jurnal)

Articolul Inspectorul Școlar Județean Giurgiu, prof. Ion GHIMPEȚEANU, ne precizează în ce mod se face, anul acesta, înscrierea copiilor în învățământul primar apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Zilele trecute l-am solicitat pe inspectorul general al Inspectorarului Școlar Județean Giurgiu, prof. Ion GHIIMPEȚEANU, să ne explice detaliat, în ce mod se face anul acesta înscrierea copiilor în învățământul primar, atât fizic cât și on line, ținând cont că procedura  a demarat deja în această perioadă. Înainte de toate mai trebuie precizat că părinții […]

Articolul Inspectorul Școlar Județean Giurgiu, prof. Ion GHIMPEȚEANU, ne precizează în ce mod se face, anul acesta, înscrierea copiilor în învățământul primar apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului Jurnal
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/inspectorul-scolar-judetean-giurgiu-prof-ion-ghimpeteanu-ne-precizeaza-in-ce-mod-se-face-anul-acesta-inscrierea-copiilor-in-invatamantul-primar/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 4 aprilie 2024 13:14

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.