Lavrov: ”Nu trebuie să permitem un al Treilea Război Mondial”

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că riscurile izbucnirii unui război nuclear ”sunt destul de semnificative”. El consideră, de asemenea, că Ucraina tergiversează în mod intenționat procesul de negocieri, iar țările occidentale încearcă să devalorizeze dreptul de veto la ONU, scrie publicația Gazeta.ru. 

Amenințarea izbucnirii celui de-al Treilea Război Mondial 

Potrivit șefului diplomației ruse, cele cinci țări nucleare au confirmat din nou, în ianuarie, teza privind inadmisibilitatea utilizării acestei arme. 

”Este poziția noastră principială. De la ea pornim (…) când riscurile (izbucnirii unui război nuclear, n.r.) sunt cu adevărat destul și destul de semnificative, tare nu ne-am dori ca aceste riscuri să fie amplificate în mod artificial, dar doritori să facă așa ceva sunt destui. Pericolul este serios, este real, nu poate fi subestimat”, a spus Lavrov într-un interviu pentru postul de televiziune ”Pervîi kanal”. 

El speră că țările occidentale nu își vor trimite trupe în Ucraina. 

”În niciun caz noi nu trebuie să permitem un al Treilea Război Mondial, dar tocmai acesta este contextul în care se înscriu permanentele provocări ale lui Zelenski și ale echipei lui, care aproape că cer trimiterea de trupe NATO pentru a apăra puterea ucraineană. Și toți repetă la nesfârșit că vom oferi armament, ceea ce, desigur, toarnă gaz peste foc. Și ei vor să-i determine pe ucraineni să lupte, cu aceste livrări de arme, cu Rusia până la ultimul soldat, numai pentru ca acest conflict să dureze cât mai mult, că poate doar așa, speră ei, Rusia va suferi tot mai mult și mai mult din cauza lui”, este de părere șeful diplomației ruse. 

El a constatat, totodată că toți liderii țărilor NATO, mai puțin conducerea Poloniei, exclud implicarea Alianței într-o confruntare directă cu Rusia. 

La sfârșitul lunii martie, secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a acordat un interviu postului de televiziune CNN, în care a comentat posibilitatea utilizării de către Rusia a armei nucleare. 

”Avem un concept de securitate națională, este public, puteți citi toate motivele pentru care arma nucleară poate fi folosită”, a spus reprezentantul Kremlinului. 

Potrivit spuselor sale, Rusia poate utiliza arma nucleară doar în cazul unei amenințări existențiale la adresa țării. 

”Alte motive menționate în text nu există”, a subliniat Peskov. 

Ulterior, Lavrov a anunțat, într-un interviu pentru postul de televiziune India Today, că ”Rusia nu ia în considerare posibilitatea utilizării, în Ucraina, a armei nucleare, fiind vorba doar despre arme convenționale”. 

Negocierile cu Ucraina 

Potrivit lui Lavrov, țările occidentale împing Kievul să continue acțiunile de luptă pentru a istovi, a epuiza, ”după cum li se pare lor”, armata rusă și complexul militar-industrial al Rusiei”. Șeful MAE rus a subliniat că ”aceasta este o iluzie”. 

”La Istanbul am primit pentru prima dată din partea lor (partea ucraineană, n.r.) propuneri pe hârtie, cu semnăturile șefilor delegațiilor lor, propuneri pe care noi suntem gata să le luăm ca bază. Ei au cerut o serie de ajustări, pentru a fi consensuale, dar au fost evaluate pozitiv de noi. (…) Aceste propuneri nu au fost sub forma unui acord, ci ca o schiță, principalele prevederi și teze. Operativ, noi am transpus aceste teze în maniera unui tratat și am transmis colegilor ucraineni acest proiect. După care, ei ne-au prezentat contra-ideile lor, total diferite față de ceea ce fusese la Istanbul”, a povestit Lavrov. 

Ministrul este convins că autoritățile de la Kiev s-au decis la un astfel de pas la sugestia Washingtonului și a Londrei, care recomandă conducerii ucrainene să-și înăsprească poziția și să tergiverseze negocierile. În opinia șefului MAE rus, Ucraina imită procesul de negocieri. 

”Ceea ce în Occident este perceput ca o prezentare plină de talent modul în care (președintele Ucrainei, Volodimir, n.r.) Zelenski expune interesele, abordările sale este un lucru cât se poate de specific. Dacă urmărești cu atenție nu manifestările exterioare ale talentelor sale – este un actor bun – plus că există în aceste manifestări exterioare și lucruri amuzante, care arată în ce stare de spirit se află uneori, dar dacă te uiți și pătrunzi în esența a ceea ce el rostește, vei găsi acolo o mie de contradicții”, a spus Lavrov. 

El a adăugat că, recent, a citit declarația speakerului Radei Supreme, potrivit căruia la sfârșitul ”crizei, Ucraina nu va elimina din constituția ei prevederea privind intenția de a adera la NATO”. 

”La toate negocierile s-a discutat despre statutul de neutralitate, nealiniere al Ucraina împreună cu garanții de securitate, care se vor extinde asupra unui anumit teritoriu”, a amintit șeful diplomației ruse. 

Lavrov este, totuși, convins că confruntarea din Ucraina se va încheia cu semnarea unui document dipomatic, ”dar parametrii acestui tratat vor fi determinați de acel stadiu al acțiunilor militare în care acest tratat va deveni realitate”. 

”În urmă cu o săptămână, după un nou contact realizat prin videoconferință, le-am transmis încă o versiune actualizată a tratatului, care ținea deja cont de comentariile lor ulterioare, așa cum se procedează, de regulă, dar iată că de o săptămână tot așteptăm”, a adăugat ministrul. 

”Nici Statele Unite, nici Marea Britanie nu-l sfătuiesc pe Zelenski să accelereze negocierile. Îi recomandă să-și înăsprească poziția” a declarat Lavrov la postul de televiziune ”Pervîi kanal”. 

Devalorizarea dreptului de veto 

Lavrov consideră, totodată, că SUA și alte țări occidentale încearcă să devalorizeze dreptul de veto la ONU. 

”Americanii, alte țări occidentale încearcă acum să devalorizeze acest drept de veto prin transferul prerogativelor Consiliului de Securitate către Adunarea Generală, unde ei pot, forțându-le mâna, prin șantaj, amenințări, chiar până la amenințări care vizează locurile de păstrare a conturilor bancare ale delegațiilor, locurile unde copiii lor studiază, să obțină o asemenea majoritate chinuită, forțată. Este o tendință periculoasă”, este de părere ministrul. 

Potrivit convingerii sale, ”Consiliul de Securitate, cu cei cinci membri ai săi, cu dreptul de veto ai acestor cinci membri, reprezintă ultima insuliță a dreptului internațional, iar în ceea ce privește restul se încearcă să fie înlocuit cu altceva”. Drept exemplu, el a adus ”Summitul democrațiilor” organizat de SUA. Astfel, ei ”înmulțesc diferite platforme, apeluri, parteneriate pe teme care sunt deja analizate de ONU și fac parte din agenda acesteia”.

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.