MAE rus: Elveția nu poate reprezenta interesele Kievului în Rusia

Aderând la sancțiunile împotriva Rusiei, Elveția și-a pierdut statutul de stat neutru, motiv pentru care nu poate reprezenta interesele diplomatice ale Kievului în Rusia, a declarat directorul adjunct al Departamentului pentru informații și presă al Ministerului de Externe al Rusiei, Ivan Neciaev, citat de RBC.

Potrivit spuselor sale, Elveția a cerut de mult părerea Moscovei despre o posibilă reprezentare a intereselor Ucrainei în Rusia și invers. ”Am răspuns cât se poate de clar că, din păcate, Elveția a pierdut statutul de stat neutru și nu poate juca rol de mediator, nici de reprezentant de interese”, a spus diplomatul rus.

Relațiile diplomatice dintre Kiev și Moscova au fost rupte după ce Rusia a început operațiunea militară specială în Ucraina. În ajun s-a aflat că Berna a răspuns pozitiv la rugămintea Kievului de a-i reprezenta interesele diplomatice în Rusia.

În momentul de față, Elveția reprezintă, de asemenea, interesele Georgiei în Rusia, deoarece relațiile diplolmatice dintre Moscova și Tbilisi sunt rupte din 2008.

RBC amintește că, după ce a început operațiunea militară specială în Ucraina, Elveția a aderat la sancțiunile Uniunii Europene împotriva Moscovei. ”Lista persoanelor și organizațiilor care intră sub incidența sancțiunilor elvețiene în legătură cu situația din Ucraina corespunde în totalitate cu lista UE”, preciza, la acea dată, guvernul de la Berna. În același timp, s-a subliniat că nici una dintre măsurile introduse ”nu este îndreptată împotriva comerțului cu produse agricole și alimentre între Rusia și terțe țări”.

În Rusia, restricțiile europene au fost catalogate drept ilegale și s-a subliniat că sancțiunile sunt ”o sabie cu două tăișuri”. ”Încercând să ne facă rău nouă, ei vor trebui să plătească un preț ridicat și o fac deja. Iar costul acestor sancțiuni va crește zi de zi pentru cetățenii Europei”, spunea secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov.

În martie, Guvernul Rusiei a aprobat lista statelor ”neprietenoase”. Pe lângă toate țările UE, Ucraina, SUA, Canada, Japonia și alte țări, pe listă a intrat și Elveția, menționează RBC.

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.