O incidenţă de 6 la mie înseamnă probabilitatea de 100% infectare în clasă. Experţii şi părinţii cer trecerea şcolii în online sau testarea în şcoli

Copiii au început ieri şcoala cu prezenţă fizică după noile scenarii puse la punct de autorităţi, conform cărora cursurile se vor realiza fizic indiferent de rata de infectare din comunitate. Totuşi, aceleaşi scenarii prevăd testarea elevilor şi a cadrelor didactice de două ori pe săptămână, lucru care nu se întâmplă pentru că testele de salivă nu sunt omologate şi nu sunt pe stoc. Experţii sunt de părere că elevii ar trebui să participe la cursuri online până se procură testele de salivă. „Haideţi să trecem la învăţământul online în toate localităţile unde incidenţa a depăşit 3 la mie până se introduce testarea săptămânală cu teste de salivă.
Nu avem niciun semn de încetinire a pandemiei, care a intrat în zona cercului de prieteni apropiaţi şi se află la 1 sau 2 paşi de cei mai mulţi dintre noi.
Octavian Jurma 
cercetător
Nu de alta, dar la o incidenţă de 6 la mie, în România, înseamnă o probabilitate de 100% de infectare în clasă (sau orice comunitate neprotejată de peste 36 de persoane) în următoarele 2 săptămâni dacă incidenţa se menţine sau creşte (şi creşte).(…) Limita Dunbar (1 infectare la 250 de persoane în 14 zile) este depăşită la 1 la mie când răspândirea devine intens comunitară. Acesta este motivul tehnic pentru care după 3 la mie ar trebui să se intre în starea de urgenţă la nivel naţional”, arată medicul Octavian Jurma.

Neomologate, dar autorizate 

În acest context, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, ieri, că elevii ar urma să fie testaţi de două ori pe săptămână şi că pentru asta este nevoie de 70 de milioane de teste până la finalul semestrului. „Lucrăm pentru a estima numărul testelor non-invazive care să fie administrate elevilor şi personalului didactic. (…) E vorba de o achiziţie de nivel foarte mare, pentru că au rămas 11 săptămâni din semestrul I, având în vedere că procesul de screening înseamnă 6,4 milioane de teste necesare săptămânal, deci 70 de milioane de teste până la finalul semestrului”, a spus Cîmpeanu despre achiziţionarea testelor de salivă, în legătură cu care a mai precizat că acestea nu vor fi omologate, ci autorizate. 
Acesta susţine că şi acum este posibilă testarea în unele şcoli cu teste-exudat, dar că aceasta, practic, nu se realizează. „În toată această perioadă se fac teste în şcoli, am suplimentat cu 280.000 de teste adăugate celor minimum 5.000 de teste disponibile în fiecare judeţ. (…) Acolo unde există cabinete şcolare, există şi teste, acolo unde nu există, se adresează DSP-urilor. În 3 săptămâni de când a început şcoala, nu a fost nicio solicitare în acest sens”, a mai precizat ministrul. Demnitarul arată că vor fi intensificate acţiunile de control în şcoli pentru verificarea respectării condiţiilor de siguranţă. „De asemenea, acest ordin comun de ministru prevede intensificarea acţiunilor de control în şcoli în vederea verificării condiţiilor de siguranţă sanitară, din partea celor două ministere implicate în ordinul comun, Ministerul Sănătăţii, prin DSP, şi Ministerul Educaţiei, prin inspectoratele şcolare judeţene, cât şi Ministerul de Interne. În urma discuţiilor, astăzi s-a decis intensificarea acestor acţiuni de control pentru verificarea respectării regulilor sanitare în şcoli”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.

Teste retrase pentru că nu respectă normele 

Decizia ministrului Educaţiei de a achiziţiona milioane de teste de salivă este una ciudată mai ales că, la nivel UE, acestea nu sunt recunoscute ca fiind unele viabile. Astfel, cele care iniţial au fost autorizate au fost scoase de pe listă, în luna iunie a acestui an, după ce Direcţia Generală pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară de la Bruxelles a interzis „utilizarea practică a testelor în statele membre ale UE” pentru că acestea nu „respectă criteriile stabilite”. În plus, din motive identice, aceeaşi instituţie a respins şi autorizarea a altor zeci tipuri de teste rapide.  
Totuşi, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Iulian Cristache, spune că ar trebui folosite orice fel de teste în şcoli. „Decât nimic, mai bine un astfel de test. Tot facem o selecţie a celor care sunt infectaţi. Sunt folosite şi în Occident cu acelaşi scop, din câte ştiu. Criza aceasta a şcolii într-un mediu în care cifrele pandemiei urcă tot timpul trebuie rezolvată într-un fel. Dacă se doreşte, evident. Noi am cerut o întâlnire cu ministrul Cîmpeanu, dar încă nu avem un răspuns. În viziunea noastră, toată lumea trebuie testată de două ori pe săptămână. Elevi, profesori, toată lumea. Cine nu vrea testare să stea acasă, punct. Dar până atunci, până se aduc testele, în zonele unde COVID este de neoprit, cursurile s-ar putea face online. Pentru o scurtă perioadă de timp, sigur. Repet, după ce vin testele de salivă, cine refuză testarea să stea acasă!”, a subliniat Iulian Cristache. 

Continuă asaltul COVID-19 

De duminică până luni, au fost înregistrate 8.292 de cazuri noi de COVID-19 şi 133 de decese. Numărul pacienţilor internaţi la ATI a ajuns la 1.468 de persoane. Municipiul Bucureşti se afla, luni, pe primul loc în topul negativ al judeţelor cu cele mai multe cazuri noi de infectări cu noul coronavirus. Judeţul Timiş ocupă locul II, iar pe locul al III-lea se află Ilfov. Doar 10 judeţe nu sunt în scenariul roşu, iar Capitala se apropie de o rată de incidenţă 10. Concret, în Bucureşti au fost raportate 2.269 de cazuri noi, rata de incidenţă fiind de 9,64. În Timiş au fost raportate 662 de infectări noi, iar în Ilfov, 541.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.