Poate diplomația să prevină un război sângeros? Cum s-ar putea rezolva criza din Ucraina

Perspectiva unui război pe scară largă în Ucraina este îngrozitoare. Dacă Rusia ar invada țara vecină, mii de oameni ar putea muri, iar mulți alții vor fi nevoiți să fugă. Costul economic ar fi sever, costul umanitar devastator. Diplomații vorbesc despre o modalitate prin care toate părțile să evite un război, dar orice compromis are un preț.

Cum ar putea fi rezolvată criza din Ucraina

Rusia continuă să-și consolideze forțele în jurul Ucrainei, iar Occidentul continuă să amenințe cu consecințe grave dacă va trece granița. În tot acest tablou sumbru, există o ieșire diplomatică din această confruntare, pașnică și durabilă?

Diplomații vorbesc despre o modalitate prin care toate părțile să evite un război, dar o astfel de cale nu este ușor de găsit, deoarece orice compromis ar avea un preț. Dar există, totuși, câteva variante prin care ar putea fi evitat un război sângeros. Iată care sunt acestea.

Rusia, acuzată că vrea să invadeze Ucraina.

Occidentul să-l convingă pe Vladimir Putin să cedeze

În acest scenariu, puterile occidentale ar descuraja efectiv orice invazie, arătându-i președintelui rus Vladimir Putin că toate costurile ar depăși beneficiile. El ar fi convins că pierderile umane, sancțiunile economice ar fi atât de mari încât ar ieși cel mai rău, chiar dacă ar obține câștiguri militare pe câmpul de luptă.

Ar trebui să se teamă că Occidentul ar putea sprijini o insurgență militară în Ucraina și, astfel, l-ar bloca într-un război costisitor de ani de zile. De asemenea, Occidentul ar trebui să-i permită liderului de la Kremlin să pretindă o victorie diplomatică, înfățișându-se ca un protagonist pașnic care nu a fost dispus să răspundă militar provocărilor NATO, se spune într-o analiză CNN.

Dar dacă Vladimir Putin dorește să controleze Ucraina și să submineze NATO, există puține motive pentru care ar face pasul înapoi.

NATO și Rusia ar putea conveni un nou acord de securitate

Puterile occidentale au spus clar că nu vor face compromisuri cu privire la principii de bază, cum ar fi suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei sau dreptul său de a solicita aderarea la NATO. Dar SUA și Alianța au acceptat, totuși, că ar putea fi găsit un teren comun pe probleme de securitate europene mai largi.

Aceasta ar putea include o reînnoire a acordurilor de control al armelor pentru a reduce numărul de rachete de ambele părți, consolidarea încrederii între forțele ruse și cele ale NATO, o mai mare transparență asupra exercițiilor militare și a amplasării rachetelor și cooperarea cu privire la testarea armelor anti-sateliți.

Ucraina și Rusia ar putea reînvia acordurile de la Minsk

Acordurile au fost negociate în 2014 și 2015 în capitala Belarusului, Minsk, și concepute pentru a pune capăt războiului dintre forțele guvernamentale și rebelii susținuți de ruși din estul Ucrainei. Însă, acestea au eșuat, iar luptele continuă.

Politicienii occidentali au sugerat că revigorarea acordurilor de la Minsk ar putea reprezenta o soluție pentru această criză. Președintele francez Emmanuel Macron a spus că acestea sunt „singura cale care ne permite să construim pacea”.

Problema este că prevederile acordului sunt încurcate și contestate. Kremlinul cere ca Ucraina să organizeze alegeri locale pentru a da putere politicienilor pro-ruși. Kievul vrea ca Moscova să dezarmeze, mai întâi, și să îndepărteze luptătorii ruși.

Ucraina ar putea deveni neutră, ca Finlanda

Au existat informații, ulterior negate, că oficialii francezi au sugerat că Ucraina ar putea urma modelul Finlandei. Această țară a adoptat neutralitatea formală în timpul Războiului Rece. Era un stat independent, suveran și democratic. A rămas și rămâne în afara NATO.

Ar putea fi acest lucru atractiv pentru Kiev? Ar evita un deznodământ militar. Ar putea, teoretic, să satisfacă dorința lui Vladimir Putin de a nu se alătura niciodată NATO. Și Alianța nu ar trebuit să facă compromisuri cu privire la politica sa de „uși deschise”.

Dar Ucraina ar accepta acest lucru? Probabil că nu pentru că neutralitatea ar lăsa Ucraina deschisă influenței ruse. Neutralitatea ar fi o concesie majoră a Kievului, care ar trebui să-și abandoneze aspirațiile euro-atlantice. Neutralitatea ar putea face, de asemenea, apartenența la Uniunea Europeană și mai îndepărtată.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.