Premieră de la terminarea Războiului Rece. Un portavion nuclear american operează sub comandă NATO în Marea Mediterană

Concret, navele aliate din grupul de luptă al portavionului american din clasa Nimitz USS Harry S. Truman (CVN-75) vor efectua o serie de activităţi de patrulare în cadrul exerciţiului „Neptune Strike 2022”, coordonate de la bordul navei de comandament USS Mount Whitney (LCC 20), care anul trecut a participat la misiuni şi în Marea Neagră.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat misiunea portavionului USS Harry S. Truman, numind-o „un semn puternic de unitate transatlantică”. El a adăugat: „NATO va face întotdeauna ceea ce este necesar pentru a proteja şi a apăra toţi aliaţii”.
NATO va face întotdeauna ceea ce este necesar pentru a proteja şi a apăra toţi aliaţii.
Jens Stoltenberg
secretarul general al NATO
Conform navytimes.com, din grupul de luptă al portavionului fac parte distrugătoarele cu rachete ghidate USS Bainbridge (DDG-96), USS Cole (DDG-67), USS Gravely (DDG 107) şi USS Jason Dunham (DDG 109), dar şi crucişătorul cu rachete dirijate USS San Jacinto (CG-56). În funcţie de echipare, distrugătoarele pot costa cel puţin 0,8 miliarde de dolari. Între altele, ele sunt dotate cu câte două baterii verticale care pot lansa rachete de diverse tipuri, printre care vectorii antiaerieni RIM-156 SM-2 şi antisubmarin RUM-139 VL-ASROC. Şi crucişătorul USS San Jacinto, care a costat peste un miliard de dolari, este dotat cu platforme de lansare a rachetelor, printre care şi devastatorii vectori de croazieră cu rază lungă de acţiune BGM-109 Tomahawk.
La rândul lui, portavionul USS Harry S. Truman este, la propriu, un arsenal în care US Navy a investit 10 miliarde de dolari. Nava are propulsie nucleară, este dotată cu diverşi senzori, radare şi sisteme de armament. Totuşi, principala forţă de lovire este formată din 90 de aeronave de luptă care sunt operate de la bordul USS Harry S. Truman.
Trebuie precizat că, potrivit Convenţiei de la Montreux, portavioanele americane (care au un deplasament de aproximativ 100.000 de tone) nu pot intra la Marea Neagră. Mai exact, documentul semnat în anul 1936 controlează tranzitul prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele, iar tonajul total al navelor de război care ajung în Marea Neagră, dar aparţin unor ţări neriverane nu trebuie să depăşească 30 000 de tone şi prezenţa acestora nu trebuie să fie mai lungă de 21 de zile.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.