Putin: Declanșarea unui război nuclear este inadmisibilă

Un război nuclear nu trebuie niciodată declanșat, pentru că într-un astfel de conflict nu există învingători, a declarat președintele Vladimir Putin, citat de cotidianul Izvestia.

”Ca stat semnatar al TNT (Tratatul de Neproliferare Nucleară, n.r.) și ca unul dintre depozitarii acestuia, Rusia respectă în mod consecvent litera și spiritul Tratatului. (…) Într-un război nuclear nu pot exista învingători și nu trebuie niciodată declanșat, iar noi ne pronunțăm pentru o securitate egală și indivizibilă pentru toți membrii comunității mondiale”, se arată în mesajul adresat de Putin participanților și oaspeților Conferinței de reviziune a TNT, în plină desfășurare la New York.

Președintele Rusiei a subliniat, de asemenea, că Rusia și-a îndeplinit în totalitate obligațiile în cadrul acordurilor bilaterale cu SUA de reducere și limitare a respectivelor arme.

La 22 iunie, viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, a declarat că prevenirea unui conflict direct între puteri nucleare reprezintă o prioritate absolută a Rusiei, amintește Izvestia. Potrivit spuselor sale, acum ”este mare nevoie să se lucreze în direcția asigurării stabilității strategice, menținerii regimurilor de neproliferare a armelor de distrugere în masă, îmbunătățirii situației din domeniul controlului armelor”.

La 2 mai, reprezentanta Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că SUA împărtășesc punctul de vedere al Rusiei conform căruia într-un război nuclear nu pot exista învingători. Ea a arătat că președintele SUA, Joe Biden, nu are, în continuare, de gând să trimită militari americani în Ucraina și că nu intenționează să-și schimbe poziția în această chestiune.

Anterior, mai exact la 30 aprilie, directorul Departamentului pe probleme de neproliferare și control al armelor din cadrul MAE rus, Vladimir Ermakov, a declarat că Rusia îndeamnă alte țări să rămână consecvente logicii de prevenire a unui război nuclear.

Ermakov a spus că, în prezent, SUA, Franța și Marea Britanie se îndepărtează tot mai mult de principiile inadmisibilității unui conflict între state nucleare, ”iar împreună cu ele și întregul bloc NATO, care se poziționează ca alianță nucleară”.

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.