Rusia efectuează lovituri de răzbunare la scară largă asupra Kievului, în timp ce Ucraina cere mai mult sprijin din partea „Occidentului epuizat”

La câteva ore după ce președintele rus Vladimir Putin a acuzat Ucraina pentru explozia Podului Crimeei și a numit explozia „un act terorist”, mai multe orașe ucrainene au fost atacate cu rachete. Experții chinezi cred că explozia podului ar putea elibera Rusia de a viza doar instalațiile militare și că Moscova își poate extinde atacurile împotriva unor importante obiecte administrative și politice ucrainene și a infrastructurii importante, ceea ce va escalada conflictul la o altă etapă.

Mao Ning, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei, a declarat luni, la o conferință de presă de rutină, că China a luat notă de rapoarte relevante (de explozii în orașele ucrainene) și speră că situația se va detensiona cât mai curând posibil. China speră că toate părțile vor aborda în mod corespunzător divergențele lor prin dialog și consultare. China este pregătită să continue să joace un rol constructiv în eforturile de detensionare, a spus Mao. 

Ambasada Chinei în Ucraina a emis luni un avertisment, spunând că situația de securitate din Ucraina este gravă, deoarece întreaga țară se confruntă cu raiduri aeriene frecvente. Ambasada a îndemnat toți cetățenii chinezi să evite să vină sau să se întoarcă în Ucraina, iar cei care sunt hotărâți să rămână ar trebui să se pregătească pentru situații de urgență și să evite riscurile. 

În ciuda represaliilor feroce ale Rusiei după incidentul exploziei podului, observatorii credeau că armele nucleare nu sunt disponibile pentru Moscova. Cu toate acestea, ei au spus că din cauza tensiunilor intensificate brusc, SUA și alte țări occidentale ar trebui să tragă frâna și să nu aprindă flăcările crizei. Situația actuală este pe marginea cuțitului și orice mișcare provocatoare în acest moment va declanșa un butoi de pulbere, în timp ce țările occidentale și-au epuizat o mare parte din resursele lor militare. 

La două zile după ce explozia a avariat Podul din Crimeea sau Podul Kerci, Putin a acuzat Ucraina că atacă infrastructura, conform rapoartelor RT.

„Serviciile speciale ale Ucrainei au fost inițiatorii, interpreții și mintea”, a spus Putin la întâlnirea cu președintele Comitetului de anchetă al Rusiei, Alexander Bastrykin. Atacul asupra podului a vizat „infrastructura critică” a Rusiei, a spus Bastrykin, numind-o „un act de terorism”. 

„Deci, așa cum tocmai ați raportat, nu există nicio îndoială”, a spus Putin. „A fost comandat, planificat și realizat de serviciile de securitate ucrainene”.

Luni dimineață s-au auzit explozii puternice în capitala ucraineană Kiev, a informat presa. Una dintre rachete a căzut în apropierea străzii unde se află Serviciul de Securitate al Ucrainei la Kiev, iar biroul președintelui ucrainean este situat în apropiere, a informat agenția de presă rusă RIA Novosti. 

„Ucraina este atacată cu rachete. Există informații despre lovituri în multe orașe ale țării noastre”, a declarat Kyrylo Timoșenko, șef adjunct al biroului președintelui, pe rețelele de socializare, îndemnând populația să „rămână în adăposturi”.

Putin a confirmat că trupele ruse au efectuat „o lovitură masivă cu arme de precizie cu rază lungă de acțiune asupra obiectelor de energie ucrainene și de control și comunicații militare”.

Dacă Ucraina orchestrează noi atacuri teroriste împotriva Rusiei, va exista un răspuns militar semnificativ similar cu cel lansat luni, a declarat Putin, citat de RT.

Observatorii chinezi au prezis că va urma o escaladare totală a crizei Rusia-Ucraina după recunoașterea de către autoritățile ruse a incidentului ca „un act de terorism”. 

După ce a identificat Ucraina ca fiind în spatele acestui incident, Rusia probabil nu se va limita să atace doar ținte militare, a declarat luni pentru Global Times Cui Heng, cercetător asistent de la Centrul de Studii Ruse al Universității Normale din China de Est.

Reluând punctul de vedere al lui Cui, Zhang Hong, cercetător asociat la Institutul de Studii Ruse, Europei de Est și Asia Centrală al Academiei Chineze de Științe Sociale (CASS), a declarat luni pentru Global Times că contramăsurile care urmează ale Rusiei ar putea viza cele importante ale Ucrainei. personalități administrative și politice, obiecte și infrastructuri importante, precum sistemul de trafic al Ucrainei. 

Cui a prezis însă că, deși tensiunile cresc în spirală, este foarte puțin probabil ca Rusia să-și dezlănțuie armele nucleare, deoarece nu este vorba de o invazie în Rusia sau de o amenințare la adresa existenței Rusiei, iar impactul asupra Podului Kerci este destul de limitat, deoarece a reluat deja activitatea.  

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a mai spus luni că este „complet incorect” să sugereze că Moscova ar putea răspunde folosind arme nucleare.

Frâna

trântită Liderii G7 și președintele ucrainean Volodimir Zelenski vor purta discuții de urgență marți pentru a discuta despre cele mai recente evoluții din Ucraina, a informat luni AFP. Cancelarul german Olaf Scholz a vorbit telefonic cu Zelensky și l-a asigurat de sprijinul continuu al Berlinului, a declarat luni purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Hebestreit, potrivit AFP. 

După explozia podului de sâmbătă, Anton Heraşcenko, un consilier al ministrului de Interne al Ucrainei, a cerut duminică Occidentului să mărească livrările de arme către Kiev, temându-se de răspunsul Rusiei la incident, a informat presa rusă Vzglyad. 

Cu toate acestea, experții chinezi au spus că, atunci când conflictul se prelungește timp de aproape opt luni și este probabil să escaladeze în continuare din cauza exploziei podului, sprijinul țărilor occidentale, inclusiv livrările de arme către Ucraina, s-ar putea de fapt să scadă. 

„SUA doresc ca conflictul să epuizeze Rusia și Europa, să nu le facă să piară împreună. Astfel, pe măsură ce tensiunea ajunge într-un punct de scăpare, Occidentul s-ar putea bloca pe frână”, a spus Cui.

Stocurile americane de echipamente care sunt esențiale pentru bătălia de la Kiev „ating nivelurile minime necesare pentru planurile de război și antrenament”, iar reaprovizionarea la nivelurile de dinaintea crizei ar putea dura ani de zile, a scris Mark Cancian de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale într-un raport recent. analiză, a informat AFP în august. 

„Stocurile militare ale majorității statelor membre [europene ale NATO] au fost, nu aș spune epuizate, ci epuizate într-o proporție mare, pentru că le-am oferit o mulțime de capacități ucrainenilor”, Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, a spus la începutul lunii septembrie. 

Zhang Heng de la CASS a considerat că va fi înțelept ca SUA și alte țări occidentale să blocheze frâna și să contribuie la calmarea tensiunilor. 

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.