Țineți post? Azi e Vinerea mare

Țineți post? Azi e Vinerea mare

Vinerea Mare este ultima zi de vineri dinaintea Paștelui și din Postul Mare. Este o zi de mare doliu a creștinătății. 
În Vinerea Mare se țin obiceiuri și tradiții, Iisus fiind răstignit în această zi. În această zi se ține post negru. Cine își propune, poate, și are voie. 

Conform credinței creștine, în Vinerea Mare a avut loc răstignirea lui Iisus pe cruce și moartea lui pentru salvarea oamenilor de păcate. În această se ține slujba numită Ceasurile împărătești și Vecernia, în timpul căreia se face scoaterea Epitafului în mijlocul bisericii pentru închinare.

În această zi se ține post negru. Cine poate, și cine are voie,  ori incearcă doar post .Și pentru cei care țin și pentru cei care nu au ales să postească, Vinerea Mare este una dintre cele mai importante zile pentru creștini. Este ziua în care Iisus a murit pentru păcate și a suferit patimi cumplite.

Pentru cei ce nu pot să țină postul negru, au existat variante încă din cele mai vechi timpuri. Mâncarea de prune, de gutui, fasolea, mămăliga cu urzici și usuroi, pilaf cu legume, sarmale de post,  ciorba de cartofi erau opțiunile de bază.

Azi, pe lângă coada la covrigării, mai sunt și variante de orez, burger si pateu vegetarian, ori chifteluțele vegetariene. Sigur mai e și e humusul- vedeta postului modern preparat cu ardei copt, spanac,  alte legume ori mediteranean. Oferta este bogată si la supermarketurile din oraș .

Fireste că merg fructele si legumele crude, fierte, coapte sau la grătar, fiecare , după caz…

Cel mai important, înanite de a ține post este să ne gândim exact la însemnătatea acestui lucru, la ce scoatem din suflet și din gură ,

Vinerea Mare este ultima zi de vineri dinaintea Paștelui și din Postul Mare. Este o zi de mare doliu a creștinătății.  În Vinerea Mare se țin obiceiuri și tradiții, Iisus…


Autorul articolului Administrator
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://giurgiu-tribune.ro/tineti-post-azi-e-vinerea-mare/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://giurgiu-tribune.ro/feed/
Titlu original Giurgiu-Tribune
Data originala articol 3 mai 2024 10:30

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.