Rusia, negocieri de pace cu Ucraina, în Belarus. Tratativele s-au încheiat. Ce s-a stabilit

Rusia și Ucraina au avut o primă rundă de negocieri, pe teritoriul Belarusului, luni, în cea de-a cincea zi de la declanșarea războiului, dar fără ca delegațiile să ajungă la concluzii concrete. Acestea au stabilit că va avea loc o nouă rundă, la frontiera dintre Belarus și Polonia.

Negocierile dintre Rusia și Ucraina, încheiate

UPDATE 28 FEBRUARIE, ORA 18:40. Negocierile dintre Ucraina și Rusia s-au încheiat. Cele două delegații au discutat despre posibilitatea de a organiza curând o a doua rundă de tratative, la granița dintre Belarus și Polonia, potrivit consilierul președintelui Zelenski, Mihail Podoleac.

„Delegațiile ucrainene și rusești au încheiat astăzi prima rundă de negocieri, scopul lor a fost încetarea focului pe teritoriul Ucrainei și a acțiunilor militare. Am stabilit o serie de priorități pe care le vom analiza, pentru a lua decizii, pentru a vedea cum putem pune în practică înțelegerile.

Părțile merg în capitalele lor și s-au înțeles ca în viitorul imediat apropiat să mai avem o rundă de negocieri unde temele abordate vor face pași concreți. Următoarea rundă de negocieri va fi la granița Belarus-Polonia”, a declarat consilierul președintelui Zelenski, Mihail Podoleac.

Delegația rusă a transmis un mesaj similar și a precizat că negocierile cu delegația Ucrainei au durat approximativ cinci ore și că urmează ca fiecare să se consulte cu conducerea țării sale, până la noua întâlnire.

„În acest timp noi am mers pe toate punctele protocolului. Am găsit niște puncte prin care putem prognoza unele obiective comune și cel mai important este că am convenit să continuăm procesul de negociere. Următoarea rundă urmează să aibă loc în curând, la hotarul beloruso-polonez, existând o înțelegere comună. Până atunci, reprezentanții fiecărei delegații se vor consulta pe toate punctele expuse la negocieri cu conducerea țării.”, a fost mesajul delegației ruse.

UPDATE 28 FEBRUARIE, ORA 17:47. Delegațiile Ucrainei și Rusiei ar fi luat o pauză de la negocieri, după câteva ore de discuții, la Gomel, în Belarus. Înainte de a începe tratativele, biroul de presă al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a transmis care vor fi cererile sale.

Mai exact, Zelenski a transmis că va cere instituirea imediată a unui armistiţiu şi retragerea forţelor militare de pe teritoriul țării sale, inclusiv din Crimeea și din unele zone din regiunile separatiste Donețk și Lugansk din Donbas, cărora liderul rus Vladimir Putin le-a recunoscut independența înainte de a da startul invaziei. De cealaltă parte, Kremlinul nu a anunțat ce solicitări va face în timpul discuțiilor.

Din delegația Ucrainei fac parte ministrul apărării, Oleksii Reznikov, și ministrul adjunct de externe, Mikola Tocițki. În delegația rusă se află adjunctul ministrului Apărării, Alexander Fomin, și ambasadorul Rusiei în Belarus, Boris Grizlov.

UPDATE 27 FEBRUARIE, ORA 15:20.Deşi președintele ucrainean nu acceptase oferta Kremlinului de a discuta în Belarus, precizând că această țară a fost de partea Rusiei în conflict, Zelenski a acceptat în cele din urmă să negocieze. Conform Interfax, delegația ucraineană se deplasează către Gomel.

Gomel este un oraș cu circa 500.000 de locuitori din Belarus, situat în apropiere de frontiera triplă, cu Ucraina și Federația Rusă, la locul de vărsare a râului Berezina în Nipru. Este al doilea oraș ca mărime din țară, după Minsk.

UPDATE 27 FEBRUARIE, ORA 11:20. Aşa cum era de aşteptat, președintele ucrainean nu a acceptat oferta Kremlinului de a discuta în Belarus, precizând că această țară a fost de partea Rusiei în conflict. Astfel, Volodimir Zelenski a cerut ca negocierile să aibă loc într-un alt oraş: Varșovia, Budapesta, Baku sau Istanbul.

„Dacă nu ar fi avut loc nicio acțiune agresivă din Belarus, am putea vorbi la Minsk… alte orașe pot fi folosite ca loc pentru discuții. Bineînțeles că vrem pace, vrem să ne întâlnim, vrem să se încheie războiul. Varșovia, Bratislava, Budapesta, Istanbul, Baku – le-am oferit rușilor.

Orice alt oraș ni s-ar potrivi și nouă – într-o țară, din al cărei teritoriu nu sunt lansate rachete asupra noastră. Numai așa negocierile pot fi sincere și pot pune capăt războiului cu adevărat”, a declarat Zelenski.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Kremlinul a dat asigurări duminică referitor la disponibilitatea de a intra la negocieri cu Ucraina. A propus ca loc de întâlnire orașul Gomel din Belarus. Purtătorul de cuvânt al președinției ruse a declarat că o delegaţie cu reprezentanţi ai ministerelor Afacerilor Externe, Apărării şi altor servicii, în special a administraţiei prezidenţiale a sosit în această țară în acest scop.

De asemenea, armata Rusiei a anunțat, duminică, încercuirea a două mari orașe aflate în sudul Ucrainei, Herson şi Berdeansk, în cea de-a patra zi a ofensivei. Vehicule militare rusești au ajuns și în centrul orașului Harkov, unde locuitorilor li s-a spus să nu iasă din case.

Vladimir Putin

Vladimir Putin, mulțumiri pentru soldați

Președintele rus le-a mulțumit soldaților care luptă în Ucraina, cu ocazia Zilei Forțelor de Operațiuni Speciale. Vladimir Putin a precizat că aceștia sunt implicați într-o operațiune militară specială de apărare a republicilor separatiste Donețk și Lugansk.

„Dragi camarazi! Vă felicit de Ziua Forțelor de Operațiuni Speciale. Ați dovedit în mod repetat în practică că sunteți gata să acționați cât mai eficient posibil în orice condiții, să rezolvați cu competență cele mai dificile sarcini și să vă îndepliniți întotdeauna cu onoare datoria militară de a vă proteja țara natală și cetățenii noștri, pentru a asigura interesele naționale ale Rusiei.

Tradițiile eroice ale forțelor speciale au fost stabilite în istoria de secole a armatei noastre. Au fost temperați în timpul Marelui Război Patriotic și au continuat în Afganistan, în multe puncte fierbinți, în cursul lichidării bandelor teroriste din Caucazul de Nord și Siria.

Vreau să mulțumesc comandamentului, personalului Forțelor de Operațiuni Speciale, veteranilor unităților pentru loialitatea față de jurământ, pentru serviciul impecabil – în numele poporului Rusiei și al marii noastre Patrie. Mulțumiri speciale celor care în aceste zile își îndeplinesc eroic datoria militară în cadrul unei operațiuni speciale de sprijinire a republicilor populare din Donbass”, a fost mesajul lui Vladimir Putin.

Sâmbătă, în ciuda sancțiunilor ce au fost anunțate de Occident împotriva Rusiei, Vladimir Putin le-a ordonat trupelor sale să-şi lărgească ofensiva „pe toate fronturile”. Ordinul ar fi venit după ce liderii de la Kiev ar fi respins negocierile cu Moscova, potrivit Ministerului rus al Apărării. Informația a fost negată de un consilier prezidențial ucrainean.

Unele voci susțin că, de fapt, Vladimir Putin ar fi furios și că situația armatei sale n-ar fi atât de bună. Liderul rus ar avea în plan să intimideze, dar n-ar fi pregătit pentru o ofensivă de lungă durată, iar rezistența Ucrainei l-ar fi luat prin surprindere, conform fostului comandant al forțelor armate din Estonia, Riho Terras.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.