Șase țări ale UE au restabilit schimburile comerciale cu Rusia la nivelul lunii februarie

În luna iunie, șase țări ale Uniunii Europene au readus, în același timp, atât exporturile, cât și importurile cu Rusia cel puțin la nivelul din februarie anul curent, arată datele serviciilor naționale de statistică, analizate de RIA Novosti.

Astfel, la începutul verii, exporturile din șapte țări europene către Rusia au depășit valorile înregistrate în februarie: este vorba despre Letonia (cu 67%), Slovenia (cu 37%), Croația (cu 28%), Bulgaria (cu 25%), Estonia (cu 19%), Cipru (cu 12%) și Luxemburg (cu 7%).

În același timp, în zece state importurile de produse din Rusia au fost peste nivelul de la sfârșitul iernii. Este vorba despre Slovenia (de 4,4 ori), Croația (de 2,7 ori), Republica Cehă (de două ori), Malta (88%), Spania (46%), Belgia (39%), Luxemburg (22%), Cipru (13%), Estonia (11%) și Bulgaria (10%).

Ca atare, Bulgaria, Croația, Cipru, Estonia, Luxemburg și Slovenia au crescut simultan importurile și exporturile la valorile din iarnă.

În 18 state membre ale UE, cea mai mare scădere a livrărilor în Rusia, exprimată în termeni valori de la un an la altul, s-a produs în aprilie, în timp ce Grecia, Danemarca, Irlanda și Suedia au înregistrat cele mai mici valori în luna mai. În prezent, țările europene își intensifică exporturile către Rusia, în iunie, Austria și Grecia reducând cât se poate de mult decalajul față de februarie.

Nouă țări din UE au înregistrat cea mai mare scădere exprimată în valoare anuală a importurilor din Rusia în lunile mai sau iunie. În același timp, în prima jumătate a anului, 13 țări nu și-au redus nici măcar o dată importurile de produse rusești în termeni monetari.

Pe ansamblu, în prima jumătate a anului, exporturile de produse din UE către Rusia au scăzut cu 31%, ajungând la 28,4 miliarde de euro, de la 41,1 miliarde de euro cu un an înainte. Pe de altă parte, importurile au crescut cu 83%, de la 66,4 miliarde de euro la 121,7 miliarde de euro.

UE a început să impună sancțiuni împotriva Moscovei după ce Rusia a început operațiunea specială în Ucraina, impunând inclusiv restricții la exporturile de diverse produse. Principalele restricții la export au fost adoptate în primăvară, când au fost interzise exporturile către Rusia a numeroase tipuri de echipamente, produse tehnologice și bunuri de consum în valoare de peste 300 de euro.

Au fost impuse, totodată, sancțiuni la importurile de anumite materii prime și produse rusești, inclusiv interdicții directe și taxe limitative. În același timp, unele țări europene au refuzat să treacă la plata gazului rusesc în ruble, ceea ce a determinat Gazprom să înceteze să nu le mai livreze gaze.

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.