Schimbări pentru certificatele verzi în UE. Ce se întâmplă cu atestatul de vaccin pentru minori

Schimbări pentru certificatele verzi în UE. Ce se întâmplă cu atestatul de vaccin pentru minori. Acestea nu vor expira după trecerea a 270 de zile de la administrarea seriei de vaccinare primară, informează Comisia Europeană, care a adoptat norme noi în ceea ce privește certificatul european de vaccinare. Toate amănuntele, în rândurile de mai jos.

A fost făcut anunțul cu privire la certificatele de vaccinare în UE. Sunt vizați doar minorii

Comisia Europeană a adoptat astăzi, 29 martie 2022 noi norme în ceea ce privește certificatul de vaccinare în temeiul Regulamentului privind certificatul digital al UE privind COVID-19, arată un comunicat al reprezentanţei CE în România.

Noile norme stabilite îi scutesc pe minori de la perioada standard de acceptare de 270 de zile pentru certificatele de vaccinare în urma seriei de vaccinare primară.

Alexandru Rafila spune ca restrictiile au fost ridicate brusc, ceea ce nu este normal

EMA a recomandat rapelul pentru copiii de peste 12 ani

Chiar dacă în urma unei recomandări din partea EMA a fost autorizat rapelul începând cu vârsta de 12 ani, nu toate statele din UE  recomandă acest lucru pentru minori.

„Unul dintre cele mai mari avantaje ale certificatului digital al UE privind COVID este flexibilitatea cu care se adaptează la noile circumstanţe. În urma discuţiilor cu experţi din domeniul sănătăţii publice din statele membre, am decis că certificatele de vaccinare ale minorilor nu ar trebui să expire. Atunci când călătoresc, ei vor putea continua să utilizeze certificatul primit după seria de vaccinare primară”, a anunțatDidier Reynders, comisarul european pentru Justiţie.

Pandemia nu s-a terminat. Vaccinarea, vitală

La rândul său, comisarul pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Stella Kyriakides, a afirmat că panemdia de coronavirus nu a dispărut, iar vaccinarea rămâne proimordială.

„Pandemia nu a dispărut, iar vaccinarea rămâne o măsură vitală. Mesajul nostru nu s-a schimbat: vaccinaţi-vă, inclusiv cu dozele de rapel cât mai curând posibil. Vaccinarea salvează vieţi şi este esenţială pentru noi toţi”, a spus Stella Kyriakides.

Adaptarea aplicaţiilor mobile

Excepţia pentru minori se va pune în aplicare în etapa de verificare, prin adaptarea aplicaţiilor mobile utilizate pentru verificarea certificatelor digitale ale Uniunii Europene în ceea ce privește coronavirusul.

Până la 6 aprilie 2022, statele membre ale Uniunii Europene trebuie să efectueze adaptările tehnice care se impun pentru aplicarea acestei derogări, mai informează comunicatul citat.

Cine spune că restricțiile au fost ridicate brusc în România

Pe de altă parte, ministrul Sănătății de la noi anunță o creștere a numărului cazurilor de coronavirus și că restricțiile ar fi trebuit să fie ridicate treptat.

„Am făcut apel la o relaxare etapizată, care nu a fost posibilă. Decizia politică a fost diferită şi s-a trecut la o relaxare bruscă. Utilizarea măștii e o măsură de protecție. Am făcut apel public și repet acest lucru – să utilizăm masca în spațiile închise aglomerate, în mijloacele de transport în comun. Este esențială această măsură, pentru că în mod evident, în România cifrele s-au stabilizat și eu intuiesc o ușoară creștere a numărului de cazuri. Vedem ce se întâmplă în alte țări, așa că recomandarea rămâne valabilă”, a spus Alexandru Rafila.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.