Scholz i-a promis lui Putin că NATO nu se va mai extinde, deocamdată. Reacția liderului rus

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, au vorbit mai bine de trei ore la Moscova. După cum era de așteptat, principala temă a fost situația din jurul Ucrainei. Scholz a răspuns la întrebarea dacă autoritățile de la Kiev intenționează să respecte Acordurile de la Minsk, dacă NATO va continua să se extindă și a glumit pe seama îndelungatei șederi a lui Putin în funcția de președinte. La rândul său, Putin a explicat că Rusia consideră Occidentul drept principală amenințare și a subliniat că amânarea aderării Ucrainei la NATO nu ar schimba nimic, relatează Gazeta.ru.

Despre extinderea NATO

La conferința de presă organizată după negocieri, Scholz a subliniat că, în viitorul apropiat, NATO nu intenționează să se mai extindă.

”Nu este planificată o extindere, nu se discută așa ceva, nu figurează pe ordinea de zi. Este un subiect de care nu va trebui să ne ocupăm atât timp cât fiecare dintre noi va fi în funcție. Cred că pentru mult timp, dar nu pentru totdeauna”, a glumit cancelarul.

Putin a răspuns însă că nici o asemenea poziție nu mulțumește Rusia din perspectivă istorică. Moscova trebuie să fie sigură că, în principiu, Ucraina nu va fi admisă în NATO.

”Se discută problema aderării Ucrainei la NATO. Se spune, după cum ați precizat, că nu se va întâmpla mâine. Dar când? Poimâine? Ce se schimbă pentru noi? Din perspectivă istorică. Absolut nimic”, a explicat liderul rus.

El a amintit că ”de 30 de ani Rusiei i se tot spune că nu va mai exista, în general, vreo extindere a NATO cu nici un centimetru în direcția granițelor ruse”. Pentru ca, în final, ”astăzi să vedem infrastructura NATO chiar în fața casei noastre”, a subliniat președintele.

De aceea Moscova insistă ca această chestiune să fie definitiv decisă acum. Putin și-a exprimat speranța că partenerii occidentali vor înțelege situația Rusiei și vor lua în serior îngrijorările ei.

Despre ce consideră Rusia ca fiind o amenințare

Putin a anunțat că vede din partea Occidentului încercarea ”de a descuraja Rusia prin forță”. În opinia lui, acest lucru poate fi interpretat ca o amenințare la adresa securității naționale a țării.

”Descurajarea prin forță a Rusiei este percepută de noi ca o amenințare directă și imediată la adresa securității naționale, iar acordurile juridice pe baza proiectelor [de acorduri privind garanțiile de securitate] propuse de noi au tocmai menirea de a elimina această amenințare”, a spus el.

Putin a amintit de ultimul război din Europa declanșat de blocul NATO împotriva Iugoslaviei. Mai departe, Rusia va acționa „conform planului”, care se formează „din situația reală din teren”.

„O operațiune militară majoră cu lovituri de rachete și bombe asupra uneia dintre capitalele europene, asupra Belgradului. Doar s-a întâmplat aacest lucru. Fără mandatul din partea Consiliului de Securitate al ONU. Acesta este un exemplu foarte prost, dar a avut loc <…> Vrem sau nu un asemenea lucru, un război? Desigur că nu. Tocmai de aceea am venit cu propunerea de a angaja un proces de negocieri, al cărui rezultat ar trebui să fie un acord privind asigurarea unei securități egale pentru toți, inclusiv pentru țara noastră”, a rezumat Putin.

La rândul său, cancelarul Germaniei consideră că, acum, Europa se confrunta cu cea mai grea și amenințătoare criză din ultimele decenii. El a adăugt că, deocamdată, nu au fost încă epuizate toate oportunitățile pentru o reglementare diplomatică. Șeful guvernului german a spus că, împreună cu partenerii săi din UE și NATO, Berlinul ”va discuta cu Rusia despre pașii concreți privind consolidarea securității comune”. De asemenea, Scholz a calificat drept un semn bun începerea retragerii militarilor ruși după exerciții.

În privința intențiilor Kievului de a duce la îndeplinire Acordurile de la Minsk referitoare la Donbass, Scholz a asigurat că acordurile vor fi puse în aplicare. ”Toți trebuie să le respectăm [Acordurile]”, a spus cancelarul întrebat fiind dacă președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va îndeplini Acordurile de la Minsk.

Despre Donbass

După întâlnirea cu Putin, Scholz a declarat că, dacă Rusia va recunoaște autoproclamatele republici DNR și LNR, acest lucru va deveni o catastrofă politică. În ședința de marți, amintește Gazeta.ru, Duma de Stat a votat pentru trimiterea imediată președintelui Rusiei un apel privind necesitatea recunoașterii regiunilor din Donbass care nu sunt controlate de Kiev.

”Dacă acest lucru va deveni realitate, va însemna, desigur, o încălcare a Acordurilor de la Minsk. Va însemna că procesul s-ar rupe și va fi o catastrofă politică”, a spus Scholz.

La rândul său, Putin a declarat că decizia Dumei de Stat privind DNR și LNR reflectă voința rușilor. ”În acest sens este absolut evident că, în țara noastră, majoritatea covârșitoare a oamenilor simpatizează cu locuitorii din Donbass, îi susțin și speră că situația de acolo se va schimba în mod radical într-o direcție bună pentru ei”, a spus Putin.

Președintele Rusiei a mai subliniat că Ucraina nu respectă Acordurile de la Minsk și discriminează populația rusofonă a țării. ”Încă nu există progrese în problemele statutului special al Donbass-ului, desfășurarea alegerilor locale acolo… Germania și Franța ar trebui să influențeze conducerea Ucrainei pentru a reveni la acordurile la care s-a ajuns”, este sigur președintele.

El  consideră, de asemenea, că ceea ce se întâmplă acum în Donbass poate fi definit ca genocid.

Despre problemele legate de transmisiunile Russia Today (RT) și Deutsche Welle

Potrivit lui Putin, el și cancelarul german au discutat inclusiv despre drepturile de emisie ale postului de televiziune RT DE, în Germania, și ale Deutsche Welle, în Rusia. După cum precizează Gazeta.ru, la începutul lunii februarie, comisia de autorizare și monitorizare a Germaniei a interzis postului de televiziune RT DE să mai emită în această țară. Ca răspuns, Rusia a cerut închiderea biroului de la Moscova al Deutsche Welle.

”Nu aș vrea să intru în detalii acum, pentru a nu complica lucrurile, dar ne-am înțeles că ne vom gândi cum putem să rezolvăm aceste probleme”, a spus pre;edintele rus.

La rândul său, Scholz și-a exprimat speranța că Deutsche Welle își va continua activitatea jurnalistică în Rusia.

 

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.