Se dă startul înscrierilor în cadrul concursului de admitere pentru unitățile de învățământ postliceal ale MAI. Sesiunea ar urma să se încheie în februarie 2024. Încep înscrierile în cadrul instituțiilor de învățământ postliceal MAI. Sesiunea de admitere 2023 debutează în cursul acestei luni și se va încheia în februarie 2024. Admitere 2023 pentru școlile postliceale …

Citeste pe larg

Cu toate acestea, cele 3 organisme si-au permis să emita acte care au stabilit salarizarea pentru judecatori si procurori peste plafonul stabilit de dispozitiile art. 38 din Legea nr. 153/2017, potrivit carora salariille judecatorilor si procurorlor  puteau fi majorate  in procentele prevazute pentru anii 2018-2022 cu conditia sa nu depaseasca salariul prevazut pentru anul 2022 in baza valorii de referinta din anul 2022. 

Au gasit o hotarare judecatoreasca definitiva data in baza legislatiei anterioare L 153/2017, in special OUG nr. 20/2016, de completare a OUG nr. 57/2015, pentru a identifica o noua valoare de referinta  sectoriala de 605, 225 lei pentru magistrati si s-au gandit ei s-o generalizeze pentru toti magistratii, incepand cu anul 2018, ca nu se permute discriminarea, nu?

Au ignorat ca art. 38 din Legea 153/2017 le permite sa jongleze cu valoarea de referinta sectoriala care se majora in perioada 2018-2022, dar nu le permitea sa depaseasca salariul la care trebuiau  sa ajunga in anul 2022, potrivit valorii de referinta stabilite de noua lege.

Este de noaptea mintii ca tocmai institutiile care conduc Autoritatea judecatoreasca si a Ministerului Public sa emita acte de salarizare pentru magistrati in baza legislatiei anterioare L 153/2017 si a unei hotarari judecatoresti care a aplicat tot legislatia anterioara.

Singura autoritate care s-a sesizat in legatura cu ilegalitatea salarizarii pentru magistrati a fost Ministerul de Finante prin recenta Nota de informare, pe care am prezentat-o  pe blog in articolul

https://www.huhurez.com/2023/08/ministerul-de-finante-cere-eliminarea.html

Nu au trecut decat cateva zile si ROJUST, o asociatie a personalului din justitie, a emis un comunicat sub semnatura presedintelui ei, d-na Mioara Iolanda Grecu, judecator pensionar,  in care justifica lamentabil salarizarea magistratilor, pentru a reduce la tacere vocea celor din Ministerul de finante.

Prin prisma celor de mai sus, identificati grozaviile juridice spuse de ROJUST:

„În ceea ce priveşte reîncadrarea magistratilor, începând cu anul 2018 prin utilizarea valorii de referinţă sectorială de 605,225 lei, fără aplicarea plafonării prevăzute de Legea-cadru nr.153/2017, prin acte emise de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie chiar din cuprinsul Notei rezultă că aceasta s-a făcut prin identificarea unui nou maxim în familia ocupaţională „Justiţie”, rezultat prin lămurirea dispozitivului unei hotărâri pronunţate într-un litigiu având ca obiect acordarea valorii de referinţă sectorială de 605,225.

Ca atare, la baza acestor acte administrative stă o hotărâre judecătorească, definitivă şi executorie care se bucură de autoritate de lucru judecat şi care a fost supusă controlului prin formularea unei cereri de lămurire, iar egalizarea la nivelul maxim astfel stabilit a celorlalti magistraţi s-a făcut în temeiul deciziei nr. 794/15 decembrie 2016 pronunţată de Curtea Constituţională.

Trebuie menţionat că prin această decizie, tot ca urmare a unor deficienţe legislative, s-au declarat neconstituţionale dispoziţiile art. 3 ind. 1 alin. 1 ind. 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare.

S-a reţinut în considerentele deciziei sus-menţionate, care este definitivă şi general obligatorie, la punctul 32, că urmare a neconstituţionalităţii art. 3 ind. 1 alin. 1 ind. 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.57/2015 (introdus prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.43/2016), „nivelul maxim al salariului de bază/indemnizaţiei de încadrare „, la care se face egalizarea prevăzută de art. 3 ind. 1 alin. (l) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.57/2015 (introdus prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.20/2016), trebuie să includă şi drepturile stabilite sau recunoscute prin hotărâri judecătoreşti. Aşadar, personalul care beneficiază de aceleaşi condiţii trebuie să fie salarizat la nivelul maxim al salariului de bază/indemnizaţiei de încadrare din cadrul aceleiaşi categorii profesionale şi familii ocupaţionale, indiferent de instituţie sau autoritate publică.”

Citeste pe larg

Ministrul PNL de interne în conferința de presă pe tema teribilului accident de la 2 Mai în care 2 tineri au fost uciși de un şofer drogat: Câte aparate Drug Test are Poliţia Romană? Ministrul PNL nu știe! De ce chiar dacă șoferului i-au fost găsite în mașina droguri nu i-au fost luate probe care […]

Citeste pe larg

Plutonierul adjutant șef Ghincea Cornel, din cadrul Detașamentului de Pompieri Giurgiu, a primit, luni, Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne. Distincția onorifică i-a fost acordată cu ocazia sărbătoririi Zilei #MAI, în semn de apreciere pentru curajul, promptitudinea și stăpânirea de sine de care a dat dovadă în luna septembrie a anului trecut, când i-a …

Citeste pe larg

Situație hilară! Un poliţist din cadrul Serviciului Rutier Giurgiu a solicitat „repartizarea” unui porc de Crăciun, invocând Ordonanța numărul 114/2018, cunoscută ca „Ordonanța lăcomiei”, informează publicaţia locală Giurgiu News. Tânărul poliţist le-a cerut superiorilor să […]

The post Sancțiuni dure în scandalul ”porcului de Crăciun”. Ce spune ministrul de Interne appeared first on Cancan.

Citeste pe larg

Twitter a încetat să mai aplice politica COVID-19 privind „informațiile înșelătoare”, care a dus la eliminarea de pe platformă a aproape 100 000 de conținuturi și la suspendarea a peste 11 000 de conturi Read More Sursa: ActiveNewsCiteste pe larg

Agenția federală germană de informații interne (Bundesamt für Verfassungsschutz sau BfV) ar angaja zeci de agenți sub acoperire care se infiltrează, printre altele, în grupuri online, unde spionează anti-vacciniștii. Read More Sursa: ActiveNewsCiteste pe larg