Trecerea la rublă. Rusia schimbă ordinea de plată pentru materiile prime strategice

Taxele de export pentru grâu, pentru uleiul și șrotul de floarea soarelui vor fi, de acum înainte, în ruble. Prețul de bază pentru grâu este de 15.000 de ruble/tona, pentru orz și porumb, de 13.875. RIA Novosti explică de ce este necesar și cum se va reflecta pe piața internă și în prețuri.

Prețurile au explodat

În șase luni, grâul s-a scumpit cu mai bine de 60% pe fondul situației din jurul Rusiei și Ucrainei, care asigură aproape o treime din exporturile mondiale. Ponderea producătorilor ruși a fost de 16%, a ucrainenilor, de 10%.

Începând din februarie, Moscova a limitat livrările de cereale (grâu, secară, orz și porumb) în afara Uniunii Economice Eurasiatice până la 30 iulie, pentru a proteja piața internă în condițiie unor restricții externe fără precedent.

Acum se iau măsuri suplimentare. Taxele de export la grâu, uleiul și șrotul de floarea soarelui se vor plăti în ruble.

Prețul de bază pentru grâu este de 15.000 de ruble/tona (în loc de 200 de dolari), pentru orz, porumb și șrot, de 13.875 (în loc de 185 de dolari), pentru uleiul de floarea soarelui, de 82.500. În formulă se utilizează cursul mediu aritmetic al dolarului, stabilit de Banca Rusiei pentru cele cinci zile lucrătoare premergătoare datei de efectuare a plății.

Hotărârea de Guvern prelungește, de asemenea, termenul de valabilitate pentru taxele de export introduse anul trecut la uleiul, șrotul și semințele de floarea soarelui până la 31 august 2023.

Acest lucru va permite să ”fie menținut exportul produselor complexului agrico-alimentar, reducând impactul fluctuațiilor cursurilor valutare asupra valorii taxelor de export”, se arată într-o postare pe canalul de Telegram al instituției. În plus, ”va fi asigurată o situație stabilă a prețurilor pe piața internă”.

Stabilizarea prețurilor

Analiștii confirmă argumentele autorităților. În plus, un astfel de pas se înscrie în politica generală de dedolarizare.

”Volatilitatea prea mare a cursului valutar și cotațiile ridicate la materii prime au adus piața într-o stare de incertitudine. Targhetarea prețurilor este mai simplă pentru plăți. În același timp, vedem că dolarul se orientează spre 75 de rule, un indicator mai confortabil pentru umplerea bugetului”, a comentat Stepan Sumin, manager de active la Cresco Capital.

Majoritatea contractelor de export se încheie în valută, dar din cauza sancțiunilor efectuarea plăților a devenit problematică. Piața internă va primi acum prețuri stabile, iar producătorii vor putea calcula mai corect veniturile și cheltuielile.

Un compromis rezonabil

În același timp, explică Natalia Milciakova, analist principal la ”Freedom finance”, nu este vorba doar de moneda care se aplică taxelor de export, cât mai degrabă de o corectare a formulei înseși. Practic, au fost ”recalculate” nu taxele, ci rublele, pornindu-se de la cursul mediu de schimb din ultimele cinci zile.

Înainte, exportatori erau obligați să vândă mai mult grâu pe piața internă, coborând, astfel, prețurile. Acum, situația este alta: cotațiile mondiale sunt foarte ridicate.

”Reiese că taxele îi demotivează pe exportatorii care preferă câștigurile. Ceea ce, la rândul său, poate duce la reducerea producției, mai ales că inflația globală sporește, direct sau indirect, cheltuielile. Agrarienii au cerut deja anularea taxelor, dar a intervenit Guvernul care a găsit un compromis rezonabil – recalcularea după noua formulă, pornind de la prețurile mondiale convertite în ruble”, a explicat analistul.

Cumpărătorii nu vor fi afectați

Astfel, se va menține un echilibru de prețuri pe fondul unor materii prime scumpe și a unei ruble mult mai puternice. Dar pentru cumpărătorii de grâu rusesc, prea puține se vor schimba: nici prețul tranzacției, nici termenul de livrare nu sunt determinate direct prin formulă.

Sunt însă și alți factori care au redus deja, în iunie, prețurile la produse agricole. Potrivit datelor Trading Economics, de la maximele înregistrate în luna mai, cotațiile la grâu au scăzut, până la 1 iulie, cu mai mult de 35%, revenind la nivelul lunii februarie.

”Influențează prognozele de creștere a livrărilor printr-un grafic devansat de strângere a recoltelor de grâu în SUA. În plus, își spun cuvântul previziunile privind o recoltă bună în Rusia, precum și deciziile de asigurare a coridoarelor pentru scoaterea grâului din Ucraina”, a spus Mihail Bespalov, de la KSP Kapital.

O decizie corectă

Jucătorii din piață au salutat decizia autorităților de a acorda atenție costurilor suportate de exportatori.

”Din punct de vedere strategic este corect și absolut logic, după ce plățile pentru resurse energetice au fost trecute pe ruble. Astfel de măsuri consolidează pozițiile Rusiei pe piețele financiare și de produse alimentare. În privința prețurilor sau a cererii, cred că nu va exista un impact deosebit, deoarece echivalentul este absolut legal. Rusia este lider pe piața mondială a alimentelor și, într-un fel sau altul, toți vor trebuie să țină cont de condițiile noastre”, a apreciat Kristina Romanovskaia, proprietar și director general al fermei Lazarevskoe, una dintre cele mai mari întreprinderi agrigole din regiunea Tula.

Lucrurile nu se vor limita însă la taxe. După cum a declarat, la întâlnirea cu președintele Vladimir Putin, directorul Companiei Unite a Cerealelor, Dmitri Sergheev, în moneda națională vor fi trecute și plățile pentru cereale. Câteva contracte au fost deja încheiate cu Turcia. Ultimul a fost semnat în martie. Suma totală a tranzacției – trei miliarde de ruble.

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.