Vasile Buga: Este imposibil ca istoria României să fie studiată fără factorul rusesc

Este imposibil ca istoria României să fie studiată fără a ține cont de factorul rusesc, a subliniat istoricul și diplomatul dr.Vasile Buga, coordonatorul Centrului de Studii Ruse și Sovietice, în cadrul unei conferințe care a marcat 15 ani de la înființarea acestui for științific, informează agenția TASS.

„Personalul centrului își vede rolul său în a menține un interes permanent pentru istoria Rusiei și pentru relațiile româno-ruse, punând accent pe ceea ce ne unește, întărește încrederea reciprocă”, a spus el.

Centrul de Studii Ruse și Sovietice poartă numele academicianului și istoricului român Florin Constantiniu (1933-2012), care a inițiat crearea lui. În România de astăzi, care este membră a UE și NATO, a dobândit o largă răspândire o atitudine părtinitoare față de Rusia, iar angajații Centrului se confruntă cu dificultăți serioase în activitatea sa. Astfel, Centrul și-a schimbat în repetate rânduri coordonatele, iar în prezent funcționează în cadrul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române.

Istoricul și diplomatul, dr.Vasile Buga, coordonator al Centrului de Studii Ruse și Sovietice ”Florin Constantiniu”, își prezintă cea de-a II-a ediție a carții sale ”Pe muchie de cuțit. Relațiile româno-sovietice. 1965-1989”/ Foto: Centrul de Studii Ruse și Sovietice

„Centrul de Studii Ruse și Sovietice nu face propagandă antirusească sau pro-rusă, a declarat Florin Abraham, directorul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, în cadrul conferinței. Scopul lui este de a studia statul, societatea și cultura acestei țări, care are numeroase legături cu România. Istoria și geografia nu pot fi anulate de contextul istoric și nici activitatea colegilor noștri”.

„Centrul de Studii Ruse și Sovietice se poziționează ca un forum științific independent, a declarat pentru TASS Aleksandr Vasiliev, consilier al Ambasadei Rusiei în România, prezent la conferință. În cadrul reuniunilor organizate, se emit puncte de vedere independente care nu se încadrează neapărat în istoriografia oficială, propaganda și retorica antirusească”.

În cadrul conferinței a avut loc prezentarea cărții lui Vasile Buga „Pe muchie de cuțit. Relațiile româno-sovietice. 1965-1989″despre care Vești din Rusia a scris deja. Participanții la dezbateri au remarcat că această monografie este prima încercare din România de a prezenta în mod obiectiv evoluția relațiilor dintre cele două țări într-o perioadă istorică dificilă. S-a subliniat în mod special faptul că liderii URSS și ai României de la acea vreme știau foarte bine pe unde trec liniile roșii în relațiile dintre cele două țări și nu le-au încălcat.

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.