Vinul rosu incetineste procesul de imbatranire neuronala

Potrivit unui studiu realizat recent, ingredientele active care se regasesc in vinul rosu (mai ales resveratrolul) pot proteja neuronii de efectele procesului natural de imbatranire.  Mai mult decat atat, cercetatorii care au facut acest studiu sugereaza ca efectul pe care il are vinul rosu din acest punct de vedere este echivalent cu cel obtinut prin dieta restrictiva si sport. Vinul rosu ramane insa un subiect controversat in atentia cercetatorilor iar de cele mai multe ori medicii afirma ca nu putem extrapola beneficiile acestuia pentru sanatate, multi dintre longevivii sanatosi care il consuma avand in general un stil alimentar divers si echilibrat, de tipul celui mediteranean, de exemplu.

Resveratrolul este ingredientul-minune, care poate preveni imbatranirea neuronala. Acesta face parte din categoria polifenolilor si are proprietati antioxidante, combatand efectul radicalilor liberi, care accelereaza procesul de imbatranire la nivelul creierului si nu numai.

Resveratrolul se mai regaseste in concentratii mari in alimente precum strugurii rosii si alunele.

Un studiu facut de cercetatorii de peste Ocean a aratat ca resveratrolul din vinul rosu, dar si din alte surse poate incetini modul in care imbatranirea afecteaza creierul. Neuronii sunt conectati intre ei prin sinapse – in medie, un neuron are peste 1000 de legaturi sinaptice cu alti neuroni. Aceste sinapse sunt esentiale, mai ales pentru miscarile voluntare (n.r. junctiuni neuromusculare), care nu pot fi efectuate altfel. Insa, pe masura ce inaintam in varsta, junctiunile neuromusculare se degradeaza.

In cadrul studiului, au fost monitorizate animale de laborator, varstnice. Acestora li s-a oferit resveratrol timp de 1 an si apoi s-au analizat efectele acestuia asupra creierului. S-a constatat la final ca resveratrolul a avut un efect protector asupra neuronilor si sinapselor neuronale, protejandu-le de efectele radicalilor liberi si ai stresului oxidativ.

Ceea ce vor oamenii de stiinta sa faca este sa identifice mecanismul prin care resveratrolul ofera protectie neuronala. In acest fel, acesta poate fi modificat astfel incat sa se dezvolte molecule care sunt si mai eficiente in protejarea sinapselor, pentru un efect mult mai puternic.

Bineinteles, este contraindicat sa consumam vin rosu in cantitati foarte mari cu scopul de a oferi protectie neuronala impotriva imbatranirii, intrucat alcoolul in cantitati mari are efecte devastatoare asupra creierului , ficatului si a intregului organism. Consumul de alcool favorizeaza stresul oxidativ si problemele ce apar odata cu acesta, mai ales imbatranirea prematura si riscul crescut de afectiuni cronice.

Se pare că există o curbă în forma literei ” J „care explică relația dintre consumul de vin și riscul de boli de inimă. Persoanele care beau un maximum de 150 ml  de vin roșu pe zi par să aibă un risc cu aproximativ 32% mai mic decât cei care nu beau. Cu toate acestea, un aport mai mare crește în mod dramatic riscul de boli de inimă, asadra masura este cheia in ceea ce priveste  aceasta bautura atat de populara de mii de ani.

Alte efecte benefice ale resveratrolului, pe care studiile le-au confirmat:

Combate inflamatia si reduce astfel riscul de cancer, precum si de afectiuni neurodegenerative.
Contribuie la reducerea tensiunii arteriale la pacientii hipertensivi.
Combate rezistenta la insulina, prevenind astfel instalarea obezitatii, a sindromului metabolic si, bineinteles, a diabetului de tip 2.
Contribuie la ameliorarea durerilor articulare.
Reduce riscul de Alzheimer – efectul neuroprotector al resveratrolului poate contribui la reducerea riscului de Alzheimer si alte tipuri de dementa.
Contribuie la reducerea nivelului de colesterol “rau”, reducand astfel riscurile cardiovasculare asociate.

sursa:doc.ro

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.