Președintele rus a participat marți, 19 dec. 2023,  la o reuniune lărgită cu personalul din cadrul Apărării, ocazia cu care a făcut declarații incendiare.


Spre finalul discursului său, foarte lung, în două părți. Vladimir Putin a afirmat: 

„Singurul garant al suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei era Rusia.

„Când Rusia a creat Uniunea Sovietică, ea a cedat pur și simplu, împreună cu populațiile lor, vaste teritorii istorice rusești, cu un uriaș potențial, și a investit resurse colosale în acest teritoriu.

„Teritoriile occidentale ale Ucrainei? Știm cum au fost obținute de Ucraina. Stalin le-a cedat după Al Doilea Război Mondial.

„A cedat o parte din teritoriile poloneze (Lvov etc.), câteva mari regiuni unde locuiau zece milioane de oameni.

„Pentru a nu-i supăra pe polonezi, a compensat pierderile lor pe seama Germaniei: le-a dat teritoriile estice ale Germaniei, culoarul Danzig și Danzigul însuși.

„O parte a fost luată de la România, o parte de la Ungaria… (Stalin) le-a dat Ucrainei.

„Iar cei care trăiesc acolo – mulți dintre ei, cel puțin, știu asta cu certitudine – vor să se întoarcă la patria lor istorică. Iar țările care au pierdut aceste teritorii, în special Polonia, le doresc înapoi.

„Din acest punct de vedere, doar Rusia putea garanta integritatea teritorială a Ucrainei. Dacă nu vor, foarte bine. Istoria le va pune pe toate la locul lor. Noi nu vom mișca un deget. Nu ne vom amesteca, dar nu îi vom abandona pe ai noștri.„Este tot ce trebuie să înțeleagă toată lumea – atât cei din Ucraina, care sunt agresivi față de Rusia, cât și cei din Europa și din SUA.

„Dacă vor să negocieze, să negocieze. Însă noi o vom face doar pe baza intereselor noastre.”

Cei care doresc sa asculte lungul discurs al lui Putin o pot face aici, unde se gaseste si transcriptul discursului in care justifica invadarea Ucrainei,

Citeste pe larg

Catedrala din Koln, in anul 2015

Aflam dintr-un articol publicat in Ajunul Craciunului pe site-ul Radio Europa Libera Moldova ca, in anul 2022, peste o jumatate de milion de nemti au parasit Biserica Catolica si cca  380 000 au parasit bisericile protestante.

Principalele cauze sunt scandalurile sexuale in care sunt implicati clericii bisericilor si impozitul bisericesc perceput prin fiscul german.

„Numărul persoanelor care abandonează Biserica Catolică din Germania să continue să fie ridicat și în 2023, după ce, anul trecut, jumătate de milion de catolici și-au părăsit biserica, ceea ce reprezintă un record, relevă un sondaj al agenției germane de știri DPA.”

„DPA notează că anul trecut a fost greu pentru Biserica Catolică din Germania, care a trebuit să tranșeze problema plăților compensatorii pentru victimele abuzurilor din Köln și Traunstein, în Bavaria superioară. S-au adăugat și acuzațiile potrivit cărora cardinalul din Köln, Rainer Maria Woelki, a mințit în legătură cu ce știa despre cazurile de abuz și când a aflat despre ele. Woelki, care săptămâna aceasta a fost ținta unor percheziții ale poliției la proprietăți legate de biserică, inclusiv la propria sa reședință, neagă aceste afirmații.

„Biserica Catolică moare de o moarte dureroasă ”

Georg Bier, teolog și expert în drept canonic din Freiburg, a declarat pentru DPA că „cei care părăsesc biserica din cauza dezamăgirii față de evoluțiile actuale au avut suficiente motive să facă acest lucru în trecut”. Teologul a adăugat că „proporția celor care părăsesc biserica după ce au suferit o schimbare majoră în viață, cum ar fi mutarea din casa părintească sau intrarea în viața profesională, este din nou în creștere.”

Thomas Schüller, un avocat de drept canonic, a declarat, citat de ziarul Guardian, că biserica se va strădui să se refacă după consecințele acestor scandaluri. Însă „Biserica Catolică moare de o moarte dureroasă în văzul publicului”, este el de părere.

Biserica Catolică din Germania are 21 de milioane de membri, potrivit cifrelor din 2022, reprezentând 24,8% din populație. În 2022, Conferința Episcopală Catolică Germană (DBK) a raportat că 522.821 de catolici au părăsit biserica lor. Protestanții au înregistrat și ei 380 de mii de persoane care au părăsit biserica la nivel național, în aceeași perioadă.

Raportul privind cazurile de abuzuri din arhidieceza catolică din München și Freising, document care a ținut prima pagină a ziarelor internaționale, a contribuit, probabil, la explozia numărului de persoane care părăsesc biserica – în special în Bavaria, cel mai religios land german.

În primăvara acestui an, când a fost prezentat raportul și cifrele crescuseră vertiginos. expertul în educație religioasă Ulrich Riege a declarat: „Pe de o parte, nu s-a schimbat nimic semnificativ care ar trebui să întrerupă semnificativ tendința abandonării bisericilor. (…) Pe de altă parte, nici nu s-a întâmplat ceva marcant – cum ar fi un nou raport referitor la un episcop proeminent – care să accentueze această tendință” „Mă aștept ca cifrele să rămână ridicate”, a subliniat Riegel.

Toți germanii care își declară apartenența la confesiunile protestantă, catolică sau mozaică sunt înregistrați oficial ca atare la autoritățile locale. Ei trebuie să plătească Kirchensteuer sau Kultursteuer (impozit bisericesc sau impozit cultural), care ajunge la 8-9% din impozitul pe venitul unei persoane. Banii sunt reținuți din venitul lunar al acesteia de către agentul fiscal, care îl transmite confesiunii corespunzătoare.

Așadar, în urma acestui exod în masă bisericile pierd nu doar credincioșii, dar și banii acestora. Un credincios alocă Bisericii Catolice, în medie, 290 de euro anual, scrie cotidianul Handelsblatt. Protestanții dau 270 de euro. Bani pe care nu-i mai plătești, dacă părăsești Biserica.” 

Citeste pe larg