Un pas important pentru dezvoltarea infrastructurii din județul Giurgiu a fost făcut astăzi, odată cu semnarea contractului de execuție a lucrărilor pentru proiectul „Varianta Ocolitoare Giurgiu (VOG)”. Evenimentul a avut loc la sediul Consiliului Județean Giurgiu, în prezența unor oficiali guvernamentali, locali și ai constructorului. Contractul a fost semnat de președintele Consiliului Județean Giurgiu, domnul […]

Articolul A fost semnat contractul pentru Varianta Ocolitoare Giurgiu – un proiect strategic finanțat din fonduri europene apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Citeste pe larg

Astăzi, 08 iulie 2025, Președintele Consiliului Județean Giurgiu, domnul Toma Petcu, a semnat contractul cu constructorul pentru demararea lucrărilor aferente obiectivului de investiții „Varianta Ocolitoare Giurgiu (VOG)”, un proiect de importanță strategică pentru județul și municipiul Giurgiu. La eveniment au fost prezenți: Aneta Matei – deputat, Alexandru Andrei – deputat, Ion Ghimpeteanu – Prefectul Județului Giurgiu, Adrian Anghelescu – Primarul Municipiului Giurgiu, Cristian Pistol director în cadrul CNAIR, precum și reprezentanți ai Consiliului Județean Giurgiu și ai echipei de proiect. Această investiție majoră va contribui decisiv la decongestionarea traficului din interiorul municipiului Giurgiu, având ca obiectiv principal îmbunătățirea mobilității și a siguranței rutiere, reducerea timpilor de deplasare și creșterea atractivității zonei pentru investitori. Proiectul este implementat în parteneriat cu CNAIR și beneficiază de finanțare europeană nerambursabilă, prin Programul de Transport 2021–2027, având ca obiectiv general îmbunătățirea sistemului de transport din Regiunea București–Giurgiu, stimularea cooperării și atragerea investițiilor, susținerea competitivității firmelor și creșterea mobilității forței de muncă. 1.Lungimea totală a Variantei Ocolitoare Giurgiu este de 12.068,10 metri. Traseul pornește din sensul giratoriu al obiectivului „Drum de legătură DN5 – Șoseaua de Centură – Podul Prieteniei” și se desfășoară pe terenuri agricole, traversând 4 UAT-uri: Frătești, Giurgiu, Stănești și Slobozia. Se intersectează cu DN5B, DJ503, DJ504 și DN5C, unde vor fi amenajate sensuri giratorii și vor fi construite: 2 pasaje peste calea ferată, 4 poduri, 2 parcări de scurtă durată. 2.Valoare totală a contractului de execuție: 417.551.635,26 lei (inclusiv TVA), echivalentul a 83.510.327 euro, iar durata de realizare a lucrărilor este de 36 de luni.

Citeste pe larg

Marțea aceasta, s-a desfășurat ședința de politică monetară a BNR unde s-a decis menținerea dobânzii de politică monetară la 6,50%/an, a celei pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% și a celei pentru facilitatea de depozit la 5,50%. În comunicatul de presă se specifică faptul că „rata anuală a inflației va crește considerabil în următoarele luni, sub impactul tranzitoriu al expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică și al majorării începând cu 1 august a cotelor TVA și a accizelor, urcând astfel mult deasupra valorilor indicate de prognoza din mai 2025 pe orizontul scurt de timp.” BNR amintește printre incertitudinile și riscurile care pot influența parcursul economiei și al inflației, măsurile corective suplimentare ce vor fi probabil adoptate în perspectivă în scopul continuării consolidării bugetare, dar și războiul din Ucraina și situația din Orientul Mijlociu. Principalul pericol este însă „politica comercială a SUA și măsurile adoptate ca răspuns de către alte state, de natură să afecteze mersul economiei globale și al comerțului internațional.” Decizia BNR de a menține rata de politică monetară a coborât nivelul indicilor ROBOR la cea mai mică valoare a ultimelor două luni. Marți, indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut de la 6,88 la 6,84%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a alunecat de la 7,0 la 6,96% iar cel la 12 luni de la 7,12 la 7,09%. Decizia BNR a coborât nivelul indicilor ROBOR la cea mai mică valoare a ultimelor două luni. Marți, indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut de la 6,88 la 6,84%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a alunecat de la 7,0 la 6,96% iar cel la 12 luni de la 7,12 la 7,09%. Monedele de la marginea zonei euro, inclusiv leul, au avut o evoluție ezitantă după ce administrația de la Casa Albă a anunțat posibilitatea majorării la 30% a taxelor vamale la produsele importate în SUA. Cursul monedei unice a urcat de la 5,0645 la 5,0677 lei, iar cotațiile din piață au crescut la 5,063 – 5,069 lei. Euro se tranzacționa în culoarul 1,1708 – 1,0766 dolari iar media monedei americane a coborât de la 4,3179 la 4,3157 lei. Media francului elvețian s-a apreciat la 5,4183 lei iar cea a lirei sterline la 5,8708 lei. Prețul gramului de aur a crescut de la 459,5007 lei la 461,0847 lei, iar metalul galben fluctua între 3.319 și 3.346 dolari/uncie. În regiune, cursul monedei poloneze s-a întărit la 4,2455 zloți/euro iar a celei maghiare s-a depreciat la 5,8708 lei. Bitcoin fluctua între 107.497 și 109.021 dolari iar ethereum se tranzacționa în culoarul 2.523 – 2.585 dolari.

Citeste pe larg

Consiliul ECOFIN a transmis o comunicare prin care arată faptul că România nu a luat măsuri suficiente pentru a corecta deficitul bugetar, chiar dacă a fost adoptată o Legea austerității și vor fi impuse măsuri fiscale extrem de dure. Consiliul ECOFIN a decis să ia noi măsuri pentru a revizui ”traiectoria de corecție a României”, iar țara noastră primește termen limită 15 octombrie 2025 pentru a prezenta un pachet complet de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar.

Recomandările venite de la ECOFIN:

1. România ar trebui să se asigure că rata de creștere nominală a cheltuielilor nete nu depășește valorile maxime stabilite în anexa I.

2. Astfel, România ar trebui să pună capăt situației de deficit excesiv până în 2030.

3. Consiliul stabilește data de 15 octombrie 2025 ca termen-limită până la care România să întreprindă acțiuni eficace și să prezinte măsurile necesare pentru a asigura corectarea la timp a deficitului excesiv. Ulterior, România ar trebui să raporteze cu privire la progresele înregistrate în punerea în aplicare a prezentei recomandări cel puțin o dată la șase luni, în primăvară în contextul raportului său anual privind progresele înregistrate și în toamnă până la 15 octombrie, până la corectarea deficitului excesiv.

România ar trebui să ia măsuri eficiente și să prezinte măsurile necesare pentru a-și reduce deficitul până la 15 octombrie 2025 și să pună capăt PDE până în 2030. Aceasta ar trebui să se asigure că rata sa de creștere nominală a cheltuielilor nete nu depășește 2,8% în 2025, 2,6% în 2026, 4,6% în 2027, 4,4% în 2028, 4,2% în 2029 și 4,0% în 2030.

legea austeritatii by b3b3_niko

Citeste pe larg

Ramen graphical user interface stealth. Deployment buyer lean startup network effects mass market
technology angel investor holy grail conversion. Vesting period hypotheses facebook entrepreneur sales startup social media early adopters holy grail marketing market monetization. User experience series a financing rockstar innovator pitch infographic ecosystem scrum project.

Articolul Proiectul Varianta Ocolitoare Giurgiu (VOG) apare prima dată în Consiliul Județean Giurgiu.

Citeste pe larg

  Conform datelor furnizate de către operatorul APA Service Giurgiu, la începutul acestei săptămâni Asociațiile de Proprietari din municipiu înregistrau peste 750.000 lei, restanțe la apă și canal – o sumă extrem de mare, care îngreunează activitatea operatorului regional. Blocarea acestei importante sume a determinat conducerea Apa Service să someze asociațiile cu restanțe mari, care […]

Articolul ASOCIAȚIILE DE PROPRIETARI sunt somate de către APA SERVICE SA, să plătească RESTANȚELE apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Citeste pe larg

 „Primul port fluvial modernizat, de la Revoluție, este de astăzi operațional”, a declarat Sorin Grindeanu, prezent marți, 8 iulie, la Giurgiu, pentru inaugurarea proiectului „D.A.N.U.B.E. – Rețea de acces la Dunăre- Deblocarea circulației în Europa prin dezvoltarea în România a unei infrastructuri de porturi TEN-T de înaltă calitate, în condiții economice optime – Port Giurgiu.” […]

Articolul „Primul port fluvial modernizat, de la Revoluție, este de astăzi operațional, la Giurgiu! ” apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Citeste pe larg