CARTEA ZILEI Dragă Cioran: Cronica unei prietenii Autor: Alina…

Biblioteca Judeteana I.A. Bassarabescu

CARTEA ZILEI
Dragă Cioran: Cronica unei prietenii
Autor: Alina Diaconu; traducere din limba spaniolă de Gabriela Banu; cuvânt înainte de Eugen Simion
Editura Institutului Cultural Român
Disponibilă: Sala de lectură, Secţia Împrumut pentru adulţi şi Filială

Născută la Bucureşti, Alina Diaconu a ajuns în anii ’60 la Buenos Aires, unde s-a stabilit, primind cetăţenia argentiniană. Este prozatoare şi colaborează la diferite publicaţii, semnând editoriale şi articole. A publicat nouă romane, o carte de povestiri, volume de poezie, un volum de interviuri, culegeri de note şi reflecţii, o lucrare despre Jorge Luis Borges, precum și o biografie a lui Buddha. I s-au decernat numeroase premii naţionale şi internaţionale, între care Eşarfa de Onoare a SADE (Societatea Argentiniană a Scriitorilor). În 2009 şi în 2013 Guvernul român i-a conferit Medalia şi Diploma de Excelenţă pentru difuzarea culturii române şi a imaginii României în afara graniţelor. În 2018 a fost declarată de Primăria oraşului Buenos Aires Personalitate Distinsă a Culturii şi i s-a acordat, de asemenea, premiul internaţional Prix Asolapo în Italia.

„Cartea ce urmează este opera unei frumoase afecțiuni intelectuale. (…) Volumul cuprinde pagini din jurnalul autoarei, scrisori, comentarii, rezumatul unor convorbiri telefonice, reportajul vizitelor făcute filoso¬fului parizian în celebrul – de acum – apartament de la etajul VI din blocul de pe Rue d’Odéon, fragmente din articolele publicate în Argentina, părerile intelec¬tualilor parizieni despre acest gânditor privat care i uimeşte prin finețea meditației şi a stilului său, comparat cu acela al moraliştilor din secolul al XVII lea. Piesa de rezistență o constituie interviul pe care această inteligentă prozatoare a reuşit să îl smulgă reticentului Cioran. (…) Regăsesc în ea impresia pe care am avut o şi eu când l am cunoscut pe Cioran: pregătit de scrierile sale să găsesc un pesi¬mist à outrance, am aflat un om cordial, comunicativ, interesat de lumea curentă, nu lipsit de un umor inte¬ligent. Regăsesc, repet, acest portret al moralistului în evocarea plină de afecțiune a dnei Alina Diaconu.“ – Eugen Simion, Cuvânt înainte

Vezi mai multEste posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, text care spune „UNIA CRONICA CIORAN AAC DIACONU ALINA ALINA DIACONU DRAGĂ CIORAN CRONICA UNEI PRIETENII INSTTTUTUL CULTURAL ROMAN”

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.