Saga unei companii care a rămas fără mii de tone de cupru după ce hoţii au înlocuit transportul cu pietre pictate

De asemenea, Mercuria a intentat un proces poliţiei şi procurorilor turci în cazul susbstituirii de bunuri şi a unor acuzaţii de fraudă în asigurări. 
Vara trecută compania Mercuria, cu sediul la Geneva, a semnat un contract în valoare de 36 de milioane de dolari cu compania turcă Bietsan pentru mai multe transporturi de cupru către China.
Circa 6.000 de tone de cupru încărcate în 300 de containere au fost furate de hoţi înainte ca navele de transport să părăsească un port de lângă Istanbul cu destinaţia China. Aceştia au înlocuit marfa cu pietre de pavaj pictate în culoarea cuprului.
„Suspecţii presupuşi a fi implicaţi în diferite etape ale crimei organizate împotriva Mercuria se află în custodia poliţiei”, a transmis compania elveţiană într-un comunicat.
Cele două companii, care mai colaboraseră şi în trecut, au semnat un contract în lunia iunie a anului trecut, spune avocatul  Mercuria. 
Primul transport ce trebuia să plece către China a fost încărcat pe un vas şi inspectat. Containerele au fost sigilate. La lăsarea întunericului hoţii, au înlocuit cuprul şi au pus sigiliile pe containerele false.
Au făcut la fel cu fiecare transport care a plecat din portul Ambarli, la un interval de câteva zile. Mercuria a plătit marfa în cinci tranşe, ultima în august 2020, înainte ca transportul să ajungă la destinaţie. Frauda a fost descoperită abia când vasele au intrat în portul Lianyungang. Toate cele opt vase porniseră spre China încărcate cu pietrele vopsite în loc de cupru.
Compania turcă asigurase transportul, dar Mercuria a descoperit că din şapte contracte doar unul era autentic.
Poliţia turcă a arestat 13 persoane în conexiune cu acest furt. Mercuria se judecă cu compania furnizoare turcă pentru recuperarea pagubei şi un caz de arbitraj e pe rol în Marea Britanie.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.