Turcii vor să afle unde au dispărut rezerve valutare de 128 de miliarde de dolari. Poliţia îl protejează pe Erdogan

Suma reprezintă banii despre care banca centrală spune că i-a folosit pentru a consolida lira în ultimii ani. Estimările variază mult în funcţie de sursă, iar Erdogan a ridicat cifra la 165 miliarde dolari – cea mai mare evaluare de până acum.

Opoziţia şi alţi analişti spun că această confuzie ilustrează lipsa de transparenţă şi guvernarea deficitară din centrul politicii economice a lui Erdogan, criticat pentru eşecul de a stopa inflaţia şi de a opri deprecierea lirei.

„Tot ce facem este să punem o întrebare, însă reacţia arată clar că nici acest lucru nu mai este permis“, a spus Gokce Gokcen, vicepreşedintele CHP pentru afaceri pentru tineret. „128 de miliarde de dolari reprezintă o problemă de bază în guvernarea din Turcia, unde administraţia nu are transparenţă şi încredere. Nu ştim dacă banii s-au dus pentru a stabiliza moneda, cui i-au fost vânduţi, dacă au ieşit din Turcia sau dacă au existat profituri“, a adăugat ea.

Pentru mulţi turci, cursul de schimb este un barometru al succesului economic, iar Ankara şi-a desfăşurat rezervele – activele străine pe care le deţine o bancă centrală pentru a compensa pasivele unei naţiuni – înainte de alegerile din 2019 şi în timpul pandemiei, într-un efort de susţinere a lirei. Moneda tot s-a prăbuşit cu 37% faţă de dolar în perioada de 18 luni încheiată în noiembrie 2020, conform Mediafax.

Criticii acuză banca centrală că ascunde sumele şi nu publică date despre intervenţii. Preşedintele Turciei a oferit un cont al cheltuielilor, pentru prima dată, precizând că 165 de miliarde de dolari au fost folosiţi pentru a finanţa deficitul de cont curent, împrumuturile denominate în monedă străină ale companiilor şi cererea mare a cetăţenilor pentru aur şi valută.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.